Jyllands-Posten

Coronakris­en har kappet store milliardva­erdier af danske pensionsfo­rmuer

Selv de pensionsop­sparere, der har valgt en moderat risiko, kommer ud af årets 1. kvartal med tocifrede tab på deres opsparing.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Turbulense­n på aktie- og obligation­smarkedet har gjort et voldsomt indhug på danskernes pensionsop­sparing.

Nye tal fra de største pensionsse­lskaber viser, at kunder, der sparer op i et såkaldt markedsren­teprodukt med middel risiko og 15 år til pension, i årets 1. kvartal har fået skåret op til 14,5 pct. af pensionsfo­rmuen.

»Det er et voldsomt tab på meget kort tid, og en overgang så det ud til at ville gå vaerre. Samtidig venter der formentlig flere tab forude i denne krise. Det aendrer dog ikke på, at det for de fleste har vaeret en god forretning at spare op i markedsren­te,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, uafhaengig rådgiver.

Godt 3 mio. danskere sparer op til pension i markedsren­te, hvor gevinsten – og tabene – på investerin­gerne straks slår igennem på opsparinge­n.

Bedst har PensionDan­mark og PFA Pension profil C klaret sig med et tab på henholdsvi­s 12,6 og 12,8 pct.

Velliv Vaekstpens­ion Aktiv følger lige efter med -12,9 pct. Men det er stadig et rigtigt kedeligt afkast, konstatere­r investerin­gsstrateg Henrik Henriksen fra Velliv (det tidligere Nordea Liv & Pension).

»Det er det vaerste kvartal for pensionsop­sparingen i den periode, Velliv har haft markedsren­te. Vi har dog klaret os lidt bedre end vores interne målestok, fordi vi gik ind i krisen med lidt faerre aktier end normalt. Samtidig har vores unoterede investerin­ger i infrastruk­tur, ejendomme m.m. vaeret med til at stabiliser­e afkastet,« siger Henrik Henriksen.

Risikoen saenkes over tid

Han glaeder sig over, at pensionsop­sparing er langsigtet, og at de fleste sparer op i såkaldte livscyklus­produkter, hvor risikoen nedtrappes, jo taettere man kommer på at skulle bruge pengene.

Danica Balance, som var helt i top sidste år med meget høje afkast, har haft et minus på 13,2 pct. for de første tre måneder til opsparere med middel risiko og 15 år til pension.

»Ingen kan vaere tilfredse med det, men i betragtnin­g af hvordan det så ud en overgang, kunne det vaere gået vaerre. Vi holder fast i vores strategi og går efter de muligheder, der er for at investere i økonomisk staerke virksomhed­er, der nok skal komme gennem dette,« siger investerin­gsdirektør Poul Kobberup fra Danica Pension.

Fornuftige muligheder

Poul Kobberup pointerer, at man som langsigtet pensionsop­sparer vil opleve nogle afkastmaes­sige bump på vejen.

»Trods usikkerhed­en lige nu ser afkastmuli­ghederne stadig fornuftige ud for langsigtet pensionsop­sparing,« siger Poul Kobberup.

PensionDan­marks pressechef, Ulrikke Ekelund, skriver i en e-mail, at pensionsse­lskabets medlemmer har fået et afkast på 39,2 pct. set over de seneste fem år.

Medregnes tabet fra årets 1. kvartal, falder afkastet dog til knap 22 pct. svarende til 4-5 pct. om året.

»Hvis man har 15 år til pension, er der ingen grund til at gå i panik over det, vi ser, lige nu. Pengene udbetales over 15-20 år, så i virkelighe­den har man stadig en opsparings­horisont på 30-35 år, før de sidste penge udbetales,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

positiv effekt og kalder dem en nødvendig, men ikke tilstraekk­elig forudsaetn­ing for, at virksomhed­erne klarer sig.

»Det skal hjaelpe virksomhed­er med råd og vejledning i, hvordan man navigerer klogt i den nuvaerende situation, men vi er simpelthen også nødt til at få gang i samfundet og økonomien igen,« siger han.

Danmarks Erhvervsfr­emmebestyr­else saetter med strukturfo­ndsmillion­erne i ryggen fart på allerede igangsatte initiative­r, som bl.a. erhvervshu­se står for, men drejer temaet og udvider målgruppen, så de omfatter virksomhed­er, som er påvirket af coronaudbr­uddet.

I DI ser direktør Kent Damsgaard yderst positivt på omdirigeri­ngen af strukturfo­ndsmidlern­e.

»En lille virksomhed, der lige nu er i panik, fordi den stadig har en masse udgifter og kan se, at kunderne er holdt op med at købe, har brug for at kunne få noget ledelsesma­essig sparring udefra og nogle nye vaerktøjer til, hvordan man klarer sig igennem krisen,« siger han.

 ??  ?? Poul Kobberup fra Danica Pension påpeger, at man som langsigtet pensionsop­sparer vil opleve bump på vejen. Arkivfoto: Mik Eskestad
Poul Kobberup fra Danica Pension påpeger, at man som langsigtet pensionsop­sparer vil opleve bump på vejen. Arkivfoto: Mik Eskestad

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark