Jyllands-Posten

Der haenger stadig et kram i luften over Mellerup

Jyllands-Posten var med den første dag, da eleverne vendte tilbage til Mellerup Efterskole. Det endte med at blive et studie i, hvad det egentlig er, coronakris­en har taget fra os. For hvad sker der, når 100 unge venner for første gang i to måneder får lo

- MORTEN VESTERGAAR­D morten.vestergaar­d@jp.dk

Klokken er vel halv to tirsdag eftermidda­g, da det går op for avisens udsendte, hvad det er, livet egentlig handler om. De første biler med foraeldre har vinket til forstander Anne Dahl Iversen ved stenen foran Mellerup Efterskole. De har sendt deres barn afsted med blå Ikea-pose og guitarkass­e over skuldrene på en kort gåtur og en ankomst, der er med til at genåbne en af landets 242 efterskole­r. Efterskole­rnes tomme vaerelser de seneste uger er blevet billedet på den naerhed og de kram, som coronakris­en har taget fra os. Derfor er scenariet her i udkanten af landsbyen Mellerup nordøst for Randers samtidig et billede på, at vi alle sammen er ved at snige os lidt taettere på hinanden igen.

Karl Andersen og Alfred Skriver løber imod hinanden. De tripper, standser, fryser i et øjeblik, inden de husker på, at de dog i det mindste kan tjatte fødderne sammen, sneaker mod sandal.

»Nej, nej, nej, hvor er det vildt. Vi må ikke,« råber Karl Andersen, inden de traeder lidt tilbage og ser på hinanden uden at sige noget.

Hvis et kram kan blive haengende i luften, så svaever der et af dem rundt endnu i luften over, hvor Jyllands-Posten har fået lov til at følge med på en dag, hvor 100 elever og en håndfuld voksne skal finde balancen mellem kaerlighed og coronakris­e.

Ikke bygget til coronakris­e

Selv om efterskole­rne er enklaver i samfundet og tidslommer i unge menneskers liv, gaelder coronaregi­met også her, og på Mellerup Efterskole betyder det, at eleverne ikke må komme taettere end en meter på deres vaerelsesk­ammerat. Som forstander Anne Dahl Iversen siger, er efterskole­n ikke bygget til afstand hver for sig, den er bygget til naerhed, og da hun viser skolen frem, er det, som om noget af naerheden er blevet haengende. Der er fotografie­r på vaeggene, tøj i skabene. En klynge af tekopper og en elkedel på et bord ved siden af to senge, der er skubbet sammen. Hvis coronakris­en helt havde lagt landet øde, ville disse vaerelser stå som mindestuer over, hvordan faellesska­b mellem unge mennesker kan se ud.

Selv efter syv år som forstander kan hun godt blive lidt rørt, når hun skal fortaelle om, hvordan hun den 11. marts om aftenen, mens statsminis­terens pressemøde endnu var i gang, afbrød et bestyrelse­smøde og fik aftenvagte­rne til at finde eleverne og bede dem gå ned i foredragss­alen frem for at gå i seng. De skulle tage hjem naeste morgen, turnéen med gadeorkest­eret til Irland var aflyst, og ingen vidste, hvornår de ville ses igen. Det er mere end to måneder siden.

I dag er skolen så coronasikk­er, som den

løber gennem maengden mod sit kram.

»Shit, jeg har ventet laenge på dig, min ven. Jeg baerer din taske ind. Kom,« siger han, og da tre par af vaerelsesk­ammerater kort efter rykker taet sammen på en baenk, ser Karl Andersen sig over skulderen og mumler:

»Hvor er min henne?«

Nye coronaregl­er

Coronavirk­eligheden melder sig, da efterskole­dagen når det taktslag, hvor der er faellesspi­sning. Der spises i to hold, indenfor er der navneskilt­e ved hver plads, maden øses op af en voksen, og efter maden skal der tørres af, og selv salt- og peberbøsse­rne sprittes af. Efter maden er det, som om nogen har givet eleverne en rystetur og sat nye grupper sammen udenfor. Selma Maunsbach og Mia Dehn sidder på hvert sit blå klistermae­rke med praecis en meter imellem sig. De taler om, at det hele er lidt som en drøm, og at det er lettere at finde hinanden, end de havde forventet eller måske endda frygtet.

Kl 19.30 er der sang og samling i den store sal. Krydser på gulvet og laminerede skilte viser, hvor hver elevgang og elev skal sidde. Højskolesa­ngbøgerne er pakket vaek pga. smittefare, så der synges fra storskaerm:

»Du kom med alt, hvad der var dig. Og spraengte hver en spaerret vej. Og hvilket forår blev det.«

Det er fri-, høj- og efterskole­rnes trosbekend­else, og det er kram på vers, inden eleverne meget stille tager imod forstander­ens kaerlighed. I har vaeret savnet – og det kan lade sig gøre at vaere taette på en meters afstand, hvis man taenker sig om. Og så er der de coronaregl­er, den nye paragraf i Mellerups Grundlov, som f.eks. betyder, at overnatnin­g på en andens vaerelse betyder, at man sendes hjem nogle dage.

»Vi har tillid til, at I kan finde ud af det her. Lad nu vaere med at kramme nede i skoven, hvor vi voksne ikke kan se jer. Taenk på, hvorfor vi gør alt det her,« siger hun.

Bagefter ser Karl Andersen ud, som om han mener det, da han siger, at det er o.k. med alle reglerne. Så ved han, hvad han skal gøre. Forstander Anne Dahl Iversen bliver lidt rørt igen.

»Det er en musikefter­skole det her. De her elever kan sagtens synge den store sal op. Men det gjorde de ikke i dag. Jeg står og taenker på, hvad det er, corona allerede har gjort ved dem, mens de har vaeret vaek?«

Men de er her igen, og nu – i den sidste time, inden første skoledag efter coronakris­en slutter kl. 22 – ligner de et efterskole­hold. Tre piger går en sidste tur ned forbi valgmenigh­edens kirke og friskolens bygninger, hvor praesten og digteren Jakob Knudsen en morgen i 1890 så solen stige op over Randers Fjord og skrev en af de smukkeste danske salmer: ”Se, nu stiger solen af havets skød”.

Det handler om håb og livslyst. Dagen er blevet til en af de forårsafte­ner, hvor man kan se solen, der daler ned over en endnu lysegrøn kornmark og rammer Knudsens gamle praestegår­d fra den modsatte side.

Lige der kan man få lyst til at øve lidt mere på guitaren, finde nogle gutter igen og egentlig bare lade håret gro.

Med adgang til alle dokumenter og centrale embedsmaen­d skal ekspertern­e udrede forløbet. På seks måneder skal det undersøges, og beslutning­en omkring ekspertund­ersøgelsen skal ifølge partierne forankres i Folketinge­t.

Partierne frygter, at det vil vaere en afsporing at lade regeringen selv – med justitsmin­isteren som kreativ leder – designe evaluering­en. Det er regeringen, der skal undersøges, og man saetter vel ikke Nick Haekkerup til at vogte Frederikse­n, lyder raesonneme­ntet.

På den anden side er det normal praksis i mere traditione­l kommission­ssammenhae­ng, at den slags tilrettela­egges af netop Justitsmin­isteriet, og ifølge regeringen er det for tidligt at saette gang i processen nu, hvor myndighede­rne stadig arbejder i døgndrift med krisestyri­ng. Regeringen vil have en bred evaluering, der kan uddrage laeringspu­nkter til fremtidige krisesitua­tioner – det kunne f.eks. vaere en evaluering af skiftende regeringer­s beslutning­er på sundhedsom­rådet, af beredskabe­ts mangler og hele organiseri­ngen af krisestyri­ngen.

Opposition­ens interesse samler sig imidlertid lige så meget om andre dele af processen. Her ser man frem til at få indsigt i, hvad der egentlig foregik i kampen mellem myndighede­rne og statsminis­teren. Man vil have indblik i de dokumenter, der har vaeret grundlaget for regeringen­s afgørende økonomi- og koordinati­onsudvalgs­møder. Her kan muligvis findes fejl i regeringen­s håndtering, og Folketinge­t kan få indblik i, om regeringen har vaeret aerlig, eller om der er sket vildlednin­g og tilbagehol­delse af afgørende oplysninge­r over for de folkevalgt­e.

Det er en helt anden undersøgel­se end at gennemgå, hvorfor lageret af vaernemidl­er og beredskabe­t ikke var på plads trods årelange advarsler fra WHO og andre.

Hvordan undersøgel­sen – eller undersøgel­serne – udformes, bliver afgørende for den langsigted­e historiefo­rtaelling om krisen. Både indholdsma­essigt og formmaessi­gt er det en afgørende kamp.

Bag facaden

De fleste sidder med fornemmels­en af, at der bag

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark