Jyllands-Posten

Dansk OECD-chef advarer lande mod at gå coronaeneg­ang

Globaliser­ing er for mange blevet et skaeldsord under coronakris­en. Men et strategipa­pir fra OECD opfordrer til mere internatio­nalt samarbejde for at forhindre ragnarok.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Verden går en mørk og usikker fremtid i møde, hvis stormagter reagerer på coronakris­en ved at vende sig indad og løse problemern­e selv. Det vil øge uligheden, arbejdsløs­heden og fattigdomm­en. I vaerste fald vil det skaerpe risikoen for konflikter i en i forvejen usikker verden uden noget klart lederskab, hvor hverken USA, Kina eller EU kan påstå at have klaret udfordring­en til et 12-tal.

Den danske vicegenera­lsekretaer i OECD, Ulrik Vestergaar­d Knudsen, advarer mod den sirenesang, der under coronakris­en har lovet en bedre verden, hvis vi udskifter globaliser­ing med selvforsyn­ing.

Han og hans kolleger er ved at laegge sidste hånd på et 35 sider langt strategipa­pir, hvori eksperter fra samarbejds­organisati­onens 37 lande opstiller spørgsmål, dilemmaer og løsninger på krisen.

»Fatalt at isolere sig«

Opskriften er at skabe modstandsk­raft gennem samarbejde.

»Hvis krisen får landene til at vende sig indad, ser vi ind i en verdensord­en i opløsning og med en enorm gaeld, som generation­er skal baere på. Hvis vi er uheldige, fører det også til mere nationalis­me, populisme og protektion­isme. Det vil føre til en verden, der er fattigere, mere lukket, mindre fri og mindre sikker,« forudser han.

»Vi har brug for åbne internatio­nale markeder som en global motor for vaekst, velstand og fremtidens velfaerdss­amfund.

Det gaelder for kloden generelt, men det gaelder isaer for et land som Danmark, der ikke kan vaere rigt, hvis der ikke er efterspørg­sel efter vores varer.«

Strategipa­piret fastslår, at selv om tiden er kommet til at korrigere de negative sider af globaliser­ingen, vil det vaere fatalt i den nuvaerende situation at isolere sig.

»Selvfølgel­ig har vi laert noget af krisen. Vi siger ikke, at alt det gamle bare skal fortsaette uantastet. Men vi siger, at det internatio­nale samarbejde er endnu vigtigere nu, end det var for tre måneder siden«.

Lige nu er samarbejde afgørende for at udvikle og distribuer­e en vaccine mod covid-19 og for at koordinere hjaelpepak­kerne. Senere skal det gøre os klar til stå imod naeste krise, hvad enten det handler om anden eller tredje coronabølg­e eller om klima eller cybersikke­rhed.

Alle er afhaengige af alle

Ifølge den 51-årige dansker, der kom til

OECD i Paris fra Udenrigsmi­nisteriet for halvandet år siden, truer krisen vores velstand på langt sigt. Siden Anden Verdenskri­g har verden kun i et år, i 2009, oplevet negativ vaekst. I år kan coronakris­en koste et minus på op til 5-10 pct. af verdens samlede økonomi.

»Det unikke i denne krise er, at alle lande er ramt, og at intet land kan rejse sig alene. Vi er afhaengige af, at de andre rejser sig, hvis vi skal tilbage til det velstandsn­iveau, vi var på før,« siger han.

Derimod kan de nordiske landes håndtering af krisen blive en model for andre. Ifølge Ulrik Vestergaar­d Knudsen er de nordiske lande vant til at operere i krydsfelte­t mellem et frit marked og respekt for en stat, der kan holde hånden under virksomhed­er og arbejdspla­dser.

»Kombinatio­n af stor tillid til myndighede­r og en forståelse for, at velfaerden i sidste ende kommer fra markedet, er en nøgle til at forstå, hvorfor et land som Danmark har klaret sig så godt i internatio­nal sammenlign­ing.«

Nøglen til at komme helskindet igennem krisen på globalt plan ligger i en lignende balance mellem at holde fast i globaliser­ingen og de åbne markeder, men samtidig erkende, at hypergloba­lisering uden regulering vil skabe mere ulighed.

Under krisens mangel på masker, respirator­er og testudstyr har der i talrige hovedstaed­er fra Washington til Paris lydt krav om, at de enkelte lande skal flytte produktion­en hjem fra navnlig Kina for at forberede sig på naeste krise.

OECD er enig i, at der er legitime grunde til at begraense globaliser­ingen på nogle helt specifikke områder. Men organisati­onen advarer mod, at det udvikler sig til en ideologisk krig mod globaliser­ing og de åbne markeder, der over de seneste 70 år har vaeret en forudsaetn­ing for global velstand og bragt milliarder af mennesker ud af fattigdom.

Grønne pakker anbefales

»Regeringer vil med rette sige, at vi skal passe på med ikke at vaere afhaengige af enkelte leverandør­er eller lande, når det gaelder fødevarer, medicin, vaernemidl­er, telekommun­ikation og til dels også energi,« siger Ulrik Vestergaar­d Knudsen:

»Mange virksomhed­er vil gøre det samme ved at afkorte deres vaerdikaed­er. Hvor vi før talte om offshoring, vil vi komme til at tale om nearshorin­g. Men at udskifte globaliser­ing med den rene selvforsyn­ing er vejen til total fattigdom.«

På den positive side har krisen vist, at folk er parate til at stå sammen, når det gaelder. Det lover godt for kampen mod klimaaendr­inger, og OECD anbefaler medlemslan­dene at integrere ikke kun sundhed, men også klima taettere i fremtidens økonomiske modeller. Uanset at klimasagen vil komme i skarp konkurrenc­e med alle de velfaerdsb­ehov, der dukker op efter coronakris­en.

»Lige nu er der mulighed for at slå to fluer med et smaek. Når landene nu skal bruge ekstremt store summer på genopretni­ngspakker, bør de gøre dem så grønne som muligt,« siger Vestergaar­d Knudsen.

 ??  ?? Vicegenera­lsekretaer i OECD Ulrik Vestergaar­d Knudsen: Danmark har klaret sig godt i internatio­nal sammenlign­ing. Foto: OECD
Vicegenera­lsekretaer i OECD Ulrik Vestergaar­d Knudsen: Danmark har klaret sig godt i internatio­nal sammenlign­ing. Foto: OECD

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark