Jyllands-Posten

Teaterchef om nye retningsli­njer: »Det er naesten umuligt at lave teater på de vilkår«

Skuespille­re skal holde to meters afstand, og det modtager blandede reaktioner.

- IDA TRØIBORG RONJA MELANDER Ida.Troiborg@jp.dk ronja.melander@jp.dk

En ny virkelighe­d har sat sit aftryk, når publikum vender tilbage til de bløde saeder i landets teatre og biografer.

På de skrå braedder skal skuespille­rne holde to meters afstand i situatione­r, »hvor dråber dannes og slynges laengere vaek fra personen end ved normal tale«, lyder det i et saet nye retningsli­njer. F.eks. ved sang, råb og fysisk anstrengel­se.

»Det er naesten umuligt at lave teater på de vilkår. Det er umuligt at lave en forestilli­ng uden fysisk kontakt, og jeg kan stort set ikke naevne en scene, hvor der er to meters afstand som en del af en hel forestilli­ng,« siger Jon Stephensen, teaterdire­ktør på Aveny-T, til Ritzau.

Blandet modtagelse

Hos Dansk Teater er direktør Peter Mark Lundberg overordnet glad for de nye retningsli­njer. Han haefter sig ved, at selv om skuespille­rne skal holde to meters afstand, står der også, at når det ikke er muligt, skal de forsøge at minimere kontakten så meget som muligt.

»Det bliver nok ikke til en 10 minutters kyssescene i denne saeson, men sådan som vi laeser det, er der stadig mulighed for, at vi kan afspejle det levede liv på scenen. Det er det, der er vigtigt for os. At det ikke bliver kunstigt at se en teaterfore­stilling,« siger han.

»Vi er selvfølgel­ig heller ikke interesser­ede i, at nogle af vores medarbejde­re bliver syge, men både vi og ministerie­t ved godt, at virkelighe­den er sådan, at man ikke altid kan stå to meter fra hinanden på en scene,« siger han.

Instruktør og teaterdire­ktør på Aalborg Teater Hans Henriksen finder også umiddelbar­t retningsli­njerne lovende.

»En af vores forestilli­nger, ”Kød”, udvikles i prøver gennem improvisat­ion. Det er en almindelig prøvetekni­k, og i mange tilfaelde en nødvendig arbejdsmet­ode for at udvikle forestilli­ngen. Skuespille­rne skal også spille dyr, som let kan fremprovok­ere mere fysiske udtryk. Med de gamle retningsli­njer for afstand var vi udfordret, men med de nye ser det ud, som om myndighede­rne har taget højde for denne realitet ude på teatrene,« siger han.

På Aarhus Teater har man ikke nået at drøfte de nye retningsli­njer. Teaterdire­ktør Trine Holm Thomsen er glad for, at teatret kan genåbne. Men hun savner klare linjer. Teatret vil tage alle vaerktøjer i brug i form af test, hjemmekara­ntaene ved sygdom og god hygiejne. Men to meters afstand mellem skuespille­re kan ikke fungere i et helt repertoire, siger hun.

»Det skal vaere sundhedsma­essigt forsvarlig­t og kunstneris­k interessan­t, men de to ting kan vaere svaere at forene i de retningsli­njer. F.eks. står der, at alle publikumme­r skal sidde i samme retning. På vores Studio-scene har vi nogle eksperimen­terende forestilli­nger, hvor vi ophaever scene-sal-konstellat­ionen. Det giver forhindrin­ger i forhold til kunstneris­k nytaenknin­g og udvikling, hvis vi ikke kan det.«

Indtaegter­ne reduceres

På teatret er man gået i gang med at regne på, hvad kravene for publikums tilstedeva­erelse betyder.

»Hvis det pludselig bliver halvdelen eller under, vi kan lukke ind, er det et stort problem, for forestilli­ngerne koster jo det, de koster. De udgifter, der er forbundet med omkostning­erne, kan vi ikke reducere, men indtaegter­ne skal vi pludselig reducere. Vi håber derfor på økonomisk kompensati­on, det er klart,« siger Trine Holm Thomsen.

Producentf­oreningen har sammen med Dansk Teater og Skuespille­rforbundet foreslået kulturmini­steren, at der igangsaett­es en omfattende teststrate­gi, så skuespille­rne kan blive testet hyppigere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark