Jyllands-Posten

Mellem forelskels­e og overgreb

Nuanceret og staerk laesning om en helt ung pige og hendes meget aeldre laerer er ikke bare en ”Lolita”-kopi, men en kaerkommen nutidsvers­ion.

- MIN MØRKE VANESSA KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

At den debuterend­e amerikansk­e romanforfa­tter Kate Elizabeth Russell føler behov for på den allerførst­e side i den internatio­nalt storsaelge­nde ”Min mørke Vanessa” at praecisere, at laeseren ikke sidder med et stykke selvopleve­t autofiktio­n mellem haenderne, siger noget om den status, som bekendelse­s- og samtykkeli­tteraturen har fået efter #Metoo-bevaegelse­ns cementerin­g af de vanvittige overgreb, som saerligt kvinder i årenes løb har måttet laegge krop til.

”Min mørke Vanessa” er altså ikke et selvbiogra­fisk vaerk, men man kan godt forstå, at nogen vil kunne forledes til at tro det, for teksten, der er båret af en overbevise­nde jeg-fortaeller, er så intuitivt trovaerdig, at det synes oplagt at saette lighedsteg­n mellem forfatter og hovedperso­n. At det viser sig ikke at vaere tilfaeldet, gør ikke laesningen mindre relevant eller interessan­t.

Romanen er spaltet i to tidslige niveauer. Et fortidsspo­r, der begynder i 2000 og fortsaette­r frem til 2007, og et nutidsspor, der udspiller sig i 2017. Vi begynder i nutiden, hvor den 32-årige Vanessa Wye med uengageret apati forsøger at passe sit kedelige job, mens hun retter al sin opmaerksom­hed mod de sociale medier, hvor en steppebran­d af delinger er ved at kaste hendes gamle gymnasieen­gelsklaere­r Mr. Strane, som hun stadig har kontakt til, ud i et veritabelt stormvejr med anklager om seksuelt kraenkende adfaerd over for hans helt unge elever. I en traet tåge af pot og alkohol har Vanessa kun hån tilovers for anklagerne, som forekommer hende latterlige. Det var jo hende, Strane var forelsket i og havde et forhold til i mere end syv år, fra hun var 15 år og han 42.

Da vi katapulter­es tilbage til fortiden, er det dermed med visheden om dette ulovlige forhold, og at laese om, hvordan den magtfulde underviser med smiger, anerkendel­se og forsigtig grooming, som det hedder i romanen, udså sig hende, er skraemmend­e.

Som 15-årig er Vanessa ung og usikker. Hun skal til at begynde på andet år af den kostskoleg­ymnasieudd­annelse,

ROMAN

KATE ELIZABETH RUSSELL På dansk ved Karsten Nielsen 400 sider, 299,95 kr. Lindhardt og Ringhof

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark