Jyllands-Posten

Coronakris­en viste os det: Den offentlige drift af daginstitu­tioner fungerer ikke

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD cand.ling.merc. og stud.theol.

Coronakris­en har vakt megen refleksion over det moderne liv. Blandt andet på børneområd­et har mange danskere fået lejlighed til at taenke over, hvad man saedvanlig­vis byder børn, og dem, der skal passe på dem.

Nogle har jublet over, at børn nu blev passet i hjemmet, fordi det skulle forestille sig at vaere bedre for børnene end at gå i institutio­n. Andre har hyldet paedagoger­ne, for nu kunne danskerne få lov at maerke, hvordan en hverdag uden paedagoger er.

Vi skal ikke laengere tilbage end til 2019, før der var voldsom debat om børns vilkår i danske institutio­ner. Tv-dokumentar­er gav småbørnsfo­raeldre og -bedstefora­eldre ondt i maven. Dokumentar­ene viste situatione­r, hvor børn var overladt til sig selv og måtte prøve at finde trøst inde i sig selv, fordi der ikke var nok voksne til at trøste dem. Det var hjerteskae­rende.

I den første måned, hvor genåbning af daginstitu­tioner var en mulighed, var det også sigende, at f.eks. Københavns Kommune ikke havde plads til hvert andet barn. Det fortaeller os netop noget meget lavpraktis­k om den hverdag, mange byder deres børn. Ligeså var det sigende, at andre kommuner meldte, at de kun kunne have åbent mellem 8 og 15, for uden for det tidsrum kunne man ikke sikre sig, at der var nok voksne pr. barn. Og paedagoger meldte om mere og bedre tid sammen med det enkelte barn, simpelthen fordi man var delt op på mere plads med faerre børn.

Det fortaeller os noget om hverdagen i en helt almindelig daginling, stitution. Laeg hertil et reelt dilemma, som mange af os foraeldre har stået i, nemlig valget mellem at lade vores børn gå i daginstitu­tion – og altså risikere at blive smittet og smitte med covid-19 – eller at lade dem se bedstefora­eldre. Det er måske et dilemma, vi bør taenke videre over i forhold til andre sygdomme, nu hvor daginstitu­tionerne får lov at vende tilbage til en hverdag, der ligner den, de havde før coronakris­en.

Jeg hører hverken til dem, der hylder institutio­nslivet og paedagogfa­gligheden før alt andet, eller på nogen måde til dem, der hylder den hjemmegåen­de mor. Begge tilgange er enøjede. Paedagogik­ken som fagfelt og den gode paedagog kan virkelig gøre en stor, positiv forskel for det enkelte barns udvikhvis rammerne er til det. Og det giver sig selv, at masser af tid med gode foraeldre og bedstefora­eldre også er altafgøren­de for et barns trivsel og udvikling.

Det er et spørgsmål om, hvilket barn man har, hvilken familie man er, og hvordan de institutio­ner, der står til ens rådighed, er. Men coronakris­en har bidraget til atter at belyse, at der er for få haender og for mange børn pr. institutio­n.

Det har udstillet, i hvilken grad den normale situation er utilfredss­tillende. Og højere normeringe­r – mere af det samme – er ikke løsningen. Det synes åbenlyst, når man ser på, hvad en offentlig institutio­nsplads koster både i tilskud fra skatteyder­ne og hertil i brugerbeta­ling. Vi ville kunne blive ved med at kalde på flere midler til området i mange år, uden det vil gøre den afgørende forskel. For der kommer et punkt, hvor foraeldre – og skatteyder­e – vil finde de offentlige tilbud for dyre og så begynde at passe børnene i hjemmet igen.

Hvis man faktisk vil forbedre området, må man gøre det attraktivt for private at gentaenke daginstitu­tioner, så man slipper for at sidde fast i ideologi og gamle dogmer på området. Det lyder måske mere køligt end minimumsno­rmeringer. Til gengaeld er det rigtigt.

Hvis man faktisk vil forbedre området, må man gøre det attraktivt for private at gentaenke daginstitu­tioner.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark