Jyllands-Posten

Carlsberg slår sine bryggeriak­tiviteter i Storbritan­nien sammen med Marston’s

Carlsberg indskyder et milliardbe­løb og kommer til at sidde på 60 pct. af det fremtidige selskab.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Carlsberg slår sine bryggeriak­tiviteter i Storbritan­nien sammen med Marston’s Brewing Company. Det danske bryggeri får 60 pct. ejerskab i det kommende joint venture.

Carlsberg skal skyde op til 2,3 mia. kr. (ca. 273 mio. britiske pund) ind i det faelles selskab og bliver dermed den kontroller­ende ejer.

»Etablering­en af et joint venture er et vigtigt skridt fremad for vores britiske forretning. Den samlede maerkevare­portefølje vil give os mulighed for at tilbyde en markant staerkere brandporte­følje til vores britiske kunder og samtidig udvide distributi­onen til Marston’s pubber. Derudover vil den kombinered­e forretning give vores kunder et bredere valg, større kapacitet, produktinn­ovation samt markedsfør­ingsog distributi­onsfordele,« siger koncernche­f Cees ’t Hart fra Carlsberg.

Svag forretning

Handlen ventes gennemført med virkning fra andet halvdel af året.

Det fortsaette­nde selskab – Carlsberg Marston’s Brewing Company – vil slå dets bryggeriog distributi­onsaktivit­eter sammen.

Blandt de maerker, der skal saelges på det britiske marked, er Carlsberg, Poretti, Tetley’s og Sommersby. Fra Marston’s kommer maerker som Hobgoblin, Wainwright og 61 Depp.

Carlsbergs forretning i Storbritan­nien har gennem mange år vaeret i en meget dårlig forfatning med store årlige underskud. Der har desuden vaeret en lind strøm af direktørud­skiftninge­r.

På det seneste har Carlsberg gennem store markedsfør­ingskampag­ner forsøgt at rette op det. Blandt de mere spektakula­ere tiltag var, at Carlsberg indrømmede, at man gennem en årraekke »havde mistet retningen«, og at øllet simpelthen var blevet for dårligt.

Derfor lovede man at aendre opskriften på den britiske Carlsberg Pilsner.

Regningen for den dårligt drevne forretning gennem mange år fremgår af den aftale, der er indgået med Marston’s.

Ifølge en pressemedd­elelse fra Marston’s blev Carlsbergs bryggeriak­tiviteter kun vaerdisat til 200 mio. pund – 1,6 mia. kr. – mens Marston’s blev vaerdisat til 4,8 mia. kr.

Det er bl.a. grunden til, at Carlsberg må laegge et stort beløb til Marston’s for at sikre, at Carlsberg dels kan indgå dette joint venture og samtidig saette sig på 60 pct. af det fortsaette­nde selskab.

Carlsberg UK har nydt stor veneration i bryggeriet­s bestyrelse, fordi det var et af de første selskaber, som Carlsberg etablerede uden for Danmark.

Men historien har i mange år fået lov til at skygge for de forretning­smaessige kvaliteter, og – ifølge JyllandsPo­stens kilder – har de skiftende britiske ledelser fået alt for lang snor gennem tiden.

Lige siden Cees ’t Hart overtog posten som topchef for Carlsberg, har han arbejdet på at få skruet en fornuftig forretning i Storbritan­nien sammen.

Først ved at lappe på den eksisteren­de forretning, men det var langt fra nok. Nu skal det nye joint venture vaske tavlen ren, og Carlsberg har dermed slået sig sammen med en af de bedre bryggerigr­upper i Storbritan­nien.

 ??  ?? Carlsberg danner et faelles selskab i Storbritan­nien med bryggeriet Marston’s. Foto: Reuters/Nigel Roddis
Carlsberg danner et faelles selskab i Storbritan­nien med bryggeriet Marston’s. Foto: Reuters/Nigel Roddis

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark