Jyllands-Posten

Martin Thorborg: Jeg kan ikke laese et regnskab eller ansaette folk

Brug dine kraefter på alt det, du er god til, og få andre til det, du har svaert ved. Sådan har Martin Thorborg kørt sit liv helt fra de unge dage, og derfor står han nu i spidsen for et regnskabsp­rogram. For regnskaber er det rene volapyk for ham.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

hvis man kunne komme i medierne, kunne man virkelig lave forretning. Og det har jeg så forfinet siden hen,« siger Martin Thorborg.

Snart begyndte journalist­erne selv at ringe, og det viste sig nemt for Martin Thorborg at ramme spalterne.

»Jeg er en af de få direktører, der siger min mening. Bramfrit, og uden at det skal forbi en jurist eller til gennemsyn. Så min strategi blev at svare på alt og ikke vaere pernitteng­ryn. Så får jeg omtale af min virksomhed, og jeg kan saelge mine foredrag dyrere. Der er mange positive ting ved det,« siger Thorborg.

Bagsiden af medaljen

Han har dog også mødt bagsiden af medaljen med overskrift­er og historier, han slet ikke kunne genkende sig i.

At blive bedre til det, man er god til, og så ikke bekymre sig om det, som føles svaert, er også en del af opdragelse­n af Martin Thorborgs to børn. Hvis de ikke er gode til matematik, er det fint at fokusere på noget andet.

»Det eneste, jeg kraever, er, at de kan de fire regnearter og har en idé om, hvad der foregår. Så er jeg ligeglad med resten. Men så skal de også bruge deres energi andre steder. Min datter er f.eks. god til dansk, og så er hun glad for sang og har vaeret en af de 10 finalister i MGP. Det gik helt sikkert ud over skolen, men jeg tror, at det har givet hende så meget mere på andre planer,« siger Martin Thorborg.

Mange af principper­ne, der kom til at forme Martin Thorborgs liv, ramte han hurtigt og sikkert. Men én ting ville han gerne have opdaget tidligere og lavet om på: ikke at vaere misundelig på andres succes.

»Det er helt åndssvagt, men jeg har målt mig meget op imod Bill Gates. Jeg har set ham og Larry Ellison og andre superivaer­ksaettere holde foredrag mange gange. Det har givet en masse drive, men også en masse frustratio­ner. For jeg er på ingen måde i deres liga og ønsker ikke at leve deres liv,« siger Martin Thorborg, der selv for alvor slog igennem som ivaerksaet­ter med Jubii i 1995.

»Tag det nu roligt«

Gennem årene har han laert, at der ikke er et vist ”pensum” eller en bestemt maengde succes, man skal nå. Så laenge man hele tiden bare har ambitioner og kan holde sig selv til ilden.

»Når jeg snakker med dem, der er yngre end mig selv, siger jeg: ”Tag det nu roligt”. Jeg var selv bange for ikke at nå, hvad jeg skulle nå. Men det er gået op for mig, at der ikke var noget, jeg skulle nå.«

Han prøver også på aldrig at sammenlign­e produkter, han selv står bag, med konkurrent­erne eller at vaere misundelig på sine naboer på Strandveje­n, der har huse 5 gange større og biler 10 gange dyrere, end han har.

»Du kan altid finde nogen, der er bedre end dig selv. Du kan altid finde en skolekamme­rat, som har tjent mere end dig, har en flottere kaereste eller en dyrere cykel. Men måler du dig op mod det, vil du altid vaere ulykkelig,« siger Martin Thorborg.

Det tog den unge udgave af Martin Thorborg lang tid at finde en bedre måde at saette ambitioner­ne.

»Ja, ja, siger folk, ville du have lyttet til det som 18-årig? Øh, nej, sikkert ikke. Men hvis du finder roen i at konkurrere med dig selv i stedet for naboen, bliver du mere glad for det, du har. Jeg har spildt for meget af mit liv på at måle mig mod andre. Det er ovre for mig i dag. Det tog mig for mange år at nå frem til, men det er noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv.«

Den danske erhvervsma­nd Niklas Nikolajsen kalder sig selv for »verdens mest farvede mand«. I hvert fald når snakken falder på bitcoin.

Han er blevet mangemilli­onaer på den omdiskuter­ede kryptovalu­ta, og fra sit slot i Schweiz har han nu lagt en plan, der, hvis den lykkes, skal gøre ham til milliardae­r.

For første gang vil Niklas Nikolajsen­s livsvaerk, Bitcoin Suisse, rejse kapital via en såkaldt serie A-runde. Her vil holdingsel­skabet bag Bitcoin Suisse med Niklas Nikolajsen som formand skaffe 390 mio. kr. ved at saelge 20 pct. af sine aktier.

Det vaerdisaet­ter selskabet til omtrent 2 mia. kr.

Kan blive milliardae­r

Niklas Nikolajsen har tidligere afvist at saette tal på sin formue med begrundels­en, at det er en sag mellem ham og de schweizisk­e skattemynd­igheder. Men stifteren laegger ikke skjul på, at han bliver milliardae­r, hvis kapitalrej­sningen går som forventet.

»Det er på papiret og naturligvi­s målt på aktiver og ikke, hvor mange penge jeg har stående på kontoen. På samme tid skal investerin­gerne ikke bruges på højere lønninger til direktione­n og bestyrelse­n – så ingen nye biler til mig,« siger den danske finansmand, som har en passion for ekstravaga­nte biler.

Ifølge Bitcoin Suisse har man allerede sikret sig 140 mio. kr. i kapital fra »venner og familie«. Når resten af beløbet forhåbentl­ig er i hus, skal pengene ifølge Niklas Nikolajsen bruges til at udvide kundegrund­laget for Bitcoin Suisse.

Fordi selskabet endnu ikke har fået en banklicens, må det nemlig stille garanti for kundernes indskud i bitcoin via en anden bank. Det vil sige, at når Bitcoin Suisse modtager f.eks. 100 kr. fra en kunde, som bliver investeret i bitcoin, er banken nødt til at sende 100 kr. i garanti til en partnerban­k.

»Hvis man har penge stående, som tilhører andre, og man ikke er en bank, skal man ifølge schweizisk lov stille bankgarant­ien. Formår vi ikke at rejse penge til at øge størrelsen på bankgarant­ierne, bliver vi nødt til at sige nej tak til nye kunder. Og hvis der er noget, vi ikke har lyst til, er det at sige nej til nye kunder,« siger Niklas Nikolajsen, der selv ejer 30 pct. af Bitcoin Suisse.

Overskud på 350 mio. kr.

Lige siden Niklas Nikolajsen stiftede Bitcoin Suisse i 2013, har den danske bitcoin-velhaver tjent store millionbel­øb på at forhandle den digitale valuta til investorer verden over. Selv om prisen for en bitcoin ikke er den samme i 2017, da kursen steg eksplosivt, er selskabet vokset ufortrøden­t.

Over de seneste to år har Bitcoin Suisse omsat for milliarder og haft et samlet overskud på over 350 mio. kr. Sammenlagt har selskabet et beløb svarende til naesten 7 mia. kr. stående i indskud fra kunder.

Niklas Nikolajsen tonede for første gang frem på dan

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark