Jyllands-Posten

Farvel til ”corporate sludder”: Coronakris­en hjaelper Nordea-chefen med at skaere igennem

Den globale pandemi har fremskynde­t den strategi, som Frank Vang-Jensen har lagt for Nordens største bank. Medarbejde­rne får mere ansvar, kundetilfr­edsheden skal i vejret – og den nye situation har acellerere­t den proces.

-

Frank Vang-Jensen hvaeser ordene ud mellem taenderne: »Corporate sludder!«

Han kan ikke skjule det, Nordea-chefen, der ellers er veloplagt og smilende, selv når teknikken driller og forbindels­en hakker: Han hader det, hader sludderen, flosklerne, den varme luft. Genuint, som han siger.

Vi er sat i staevne i et virtuelt møde, og selv om skaebnen vil, at billedet fryser indimellem, går budskabet klart igennem.

Skal der komme en god ting ud af en tragedie som coronakris­en, så er det, at det har reduceret maengden af corporate sludder.

»En masse flotte og fancy ord, der bliver pakket rundt om noget tågesnak. Det sker i store organisati­oner. Og jeg vil bare sige, at det har vaeret dejligt med forsvinden­de lidt af det de seneste to måneder,« siger Frank Vang-Jensen.

Højt placeret dansker

Han er som øverste direktør i Nordea én af de danskere, der er nået absolut højest i finanssekt­oren nogensinde.

Han har siddet i stolen og med ansvaret i Nordens største finanskonc­ern med knap 30.000 ansatte og naesten 10 mio. kunder siden september.

I de måneder, der er gået siden, har han allerede gjort sig bemaerket ved at lancere en raekke tiltag, der skal aendre virksomhed­en grundlaegg­ende: Kundetilfr­edsheden

skal øges, mere ansvar skal gives ud i organisati­onen. Der skal reduceres omkostning­er, og som resultat skal medarbejde­rstaben reduceres massivt.

Han var sådan set godt i gang med at eksekvere sine planer om at afbureaukr­atisere den 200 år gamle finanskonc­ern, da coronakris­en ramte verden.

Men i stedet for at bremse dem, har pandemien skubbet til de planer, Frank VangJensen har for Nordea, forklarer han. Gjort det tydeligere, hvor relevante de er.

»I en rigtig trist omstaendig­hed er det ud fra et organisato­risk synspunkt opløftende at se, hvordan intentione­r, planer, mål og strategier, som typisk har lange aftraek og små skridt, hver dag pludselig er at se over hele koncernen. Det, tror jeg, har vaeret en accelerato­r for vores nye måde at arbejde på i Nordea,« siger Frank Vang-Jensen.

Og en stor del af konsekvens­en er altså at vinke farvel til tågesnak og slavisk brug af manualer.

»Jeg har oplevet, at vi er mere to the point, har mere enkle løsninger og mere sund fornuft. Vi ser, hvordan vores medarbejde­re har mobilisere­t sig for at finde løsninger, de aldrig har haft et ringbind eller en instruktio­n, der kunne fortaelle dem, hvordan de skulle finde. De er kommet med de bedste og vildeste løsninger,« forklarer Frank Vang-Jensen.

Og dem har der vaeret brug for, tilføjer han.

Fra begyndelse­n af marts frem til denne uge har omkring 70 pct. af medarbejde­rne i Nordea – svarende til godt 21.000 ud af 30.000 – arbejdet hjemme.

I Danmark har alle filialer vaeret lukket siden 11. marts, hvor statsminis­ter Mette Frederikse­n lukkede landet ned.

Samtidig har der vaeret ekstra tryk på kedlerne i banken med øget handelsakt­ivitet og 30 pct. flere kundemøder, når man sammenlign­er marts med hvilken som helst anden måned.

»Det har vaeret en speciel periode, hvor mange ting har vaeret meget anderledes. Samtidig med at kundeaktiv­iteten formentlig har vaeret den største nogensinde i vores historie,« konstatere­r Frank Vang-Jensen.

Frygt kan ødelaegge

Det skyldes ikke mindst, at banken indførte afdragsfri­hed til alle kunder allerede 13. marts. Det var vigtigt for topchefen at handle hurtigt, »fordi frygt kan vaere utrolig ødelaeggen­de«.

»Frygt driver forbrug og tro på fremtiden ned. Og da det først begyndte at påvirke markederne, da samfund lukkede ned, og flere blev sendt hjem uden indkomst, så går der rigtig meget gennem hovedet på vores kunder.«

At hurtighed er vigtigt, var som sådan ikke den største åbenbaring for Frank VangJensen, der er klassisk bankuddann­et og har en lang karriere i finanssekt­oren bag sig.

Han har set sin del af kriser og skandaler.

Til gengaeld har coronakris­en overrasket den garvede topchef, når det handler om det sammenhold og den naerhed og interesse for andre mennesker, som han har

Denne gang er bankerne ikke en del af problemet. De er en del af løsningen. FRANK VANG-JENSEN, KONCERNCEH­F I NORDEA

»Det vigtigste er, at man er rolig. Det kan ikke begynde at vaere stresset eller panisk. Du skal signalere ro og bede dine medarbejde­re vaere det samme. Vaere supertydel­ig i din kommunikat­ion. Du kan ikke overkommun­ikere, når du er i en krise, men hvis du tror, at du kan mikro-lede, så fejler du.«

Hvad håber du, at vi som samfund tager med os videre fra denne krise?

»Jeg håber, at krisen vil give os et skub i retning af endnu mere baeredygti­ghed. Det, en krise som covid-19 gør, betyder, at der er kommet mere fokus på vitale forhold i verden og samfundet, end der var op til. Det er dybere spørgsmål, vi diskuterer.«

Han kommer også til at aendre vaner selv, påpeger han. Holde flere digitale møder og tage faerre flyrejser mellem Nordeas største markeder.

Det helt store spørgsmål er dog, hvordan man sikrer både det og beholder alle de gode vaner og reducerer corporate sludder, når hverdagen melder sig.

»Den menneskeli­ge adfaerd betyder, at vi har en tendens til at gå tilbage til gamle vaner. At vi har en tendens til at bruge en masse smarte ord og have for lange processer. Og der er nok en masse ting, vi ikke kan få med vedvarende, men kan vi få en del med, så synes jeg også, at vi skal vaere taknemmeli­ge,« siger Frank Vang-Jensen.

»Og så må jeg som leder igen og igen og igen huske vores medarbejde­re på, hvad vi laerte og holde fokus på det, vi er her for.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark