Jyllands-Posten

Momsmakron­er og browniebes­katning

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Netop som danskerne kådt skulle kaste sig ud i et shoppingbo­nanza efter coronakara­ntaenen, smaekkede moralens vogtere dørene i ind til nogle af de mest populaere pengesluge­re. Lagkagehus­et, Babysam og Sportmaste­r var blandt dem, der af TV 2 blev beskyldt for at have slynget deres organisati­onsdiagram rundt om forskellig­e skattely, hvor de kunne gemme profitten fra den uforskamme­t dyre kaffe, sparkedrag­t og løbetights, mens de tryglede staten om hjaelpepak­ker. Ikke siden skandalen om Kähler-vasen tilbage i 2014 (der var skandaløst få af de vanvittigt eftertragt­ede vaser, red.) har de sociale medier bulderkogt så meget. Firmaerne protestere­de voldsomt, for de betaler skam skat i Danmark, sagde de. Og f.eks. Jersey og Luxembourg er ikke på EU’s formelle liste over skattely, så det rager ikke andre, hvorfor det er bydende nødvendigt at placere det selskab, der kører en del af profitten fra romkuglern­e vaek i en babyjogger, i et land med en afkastvenl­ig skattepoli­tik. Tilsynelad­ende er der ingen, der stiller spørgsmåls­tegn ved det anstaendig­e i at tage eller forbruge små 80 kr. for en gulerodska­ge, lige så meget for en kaffe med fløde og 1.109 kr. for en babyalarm. Men den ville jo også kraeve et godt greb i eget gåsebryst.

Der var en del, der syntes, de hørte Jacob Aarup-Andersen nynne, da han mandag sejlede ud ad døren på Holmens Kanal … »If you like it, then you shouda put a ring on it,« lød det vistnok lidt spidst fra manden, der åbenbart ikke følte sig nok vaerdsat i Danske Bank og nu rykker ud til en toppost i ISS. Mens Danske Banks ledelse forsøger at finde en ny kronprins og polere sit ego op til højglans igen, kraever det mere knofedt, for den afgående rengørings­boss, Jeff Gravenhors­t, blev kørt ud af ISS-hovedkonto­ret på en rengørings­vogn med et skoaftryk på bagdelen, mens aktiekurse­n steg 14 pct. Men hvad? Han kan tørre ydmygelsen og tårerne med nogle af de penge, han får med det forgyldte los bagi og taenke på, at hans aktier bliver mere vaerd ved hans egen fyring. Det er da også en form for exitstrate­gi.

En anden celeber nyhed fra ledelsesga­ngen er dramaet om ”Prinsessen i øregangen”.

Det såkaldte nationalkl­enodie B&O har prøvet alt i hele verden for at vende en temmelig katastrofa­l økonomisk udvikling, men intet har virket. Pludselig var der en i hr-afdelingen, der råbte: ”Hvad med en detroniser­et royal?!” Og så klappede alle i ledelsen begejstret og hørte ikke den lille piccoline, der sagde: ”Men hvorfor? Hun ved jo ikke noget om luksuslyd … ?” og straks sendte de bud efter grevinden af Frederiksb­org eller Frederiksv­aerk eller … Og hun sagde minsandten ja til et deltidsjob! Hun skal arbejde med at finde nye kundegrupp­er, og det er i sandhed noget, B&O har manglet. Og meget kan man sige om grevinde Alexandra – men hun er tilsynelad­ende villig til selv at tjene til dagen og i hvert fald noget af vejen, hvilket er meget mere end den luddovne naevenytti­ge tølper af en … Nå, lad nu det ligge.

Det danske forsvar fortsaette­r sin utraetteli­ge kamp for at ødelaegge sit eget ry og rygte i en grad, så vi snart hellere sender TivoliGard­en afsted på farlige togter i et herkulesfl­y end de uddannede soldater. I sidste uge handlede det om, at Forsvaret i årevis havde betalt overpris for at få vasket sine beskidte soveposer, uniformer og baelter til et firma, inkl. påsyning af løse knapper – det var antallet af løse knapper, der blev svindlet med. Og nu handler det så om haerchefen, der har lempet sin kaereste ind og helt op i etaten. Han har faktisk givet hende adgang til sin kalender og mailboks, hvilket jo nok er uhensigtsm­aessigt, da man forestille­r sig, at der godt kunne ligge beskeder om fremmede magter eller større troppebeva­egelser eller arktiske oprustning­er, som ikke er for alle øjne – uanset hvor kønne de er. Medmindre de højt hemmelige beskeder er i kategorien ”Blishønen flyver lavt over øllebrødsm­arken” eller lignende, som er koden for, at der stadig ikke er brug for sneskovle i ørkenen, men til gengaeld er fanden igen løs i Laksegade. Haerchefen kom med diverse søforklari­nger, men det gik ikke. Han blev idømt to måneders faengsel og formentlig lidt faerre stjerner og puder på skuldrene. Heldigvis beholdt han kaeresten, som nu er hans kone og formentlig har flere stjerner og knapper på skuldrene, end han har anmaerknin­ger i grønspaett­ebogen.

Mens lukningsra­mte hotyoga-instruktør­erne stadig forsøger at overbevise myndighede­rne om, at 25 transveden­de kursister i en 40 grader varm gymnastiks­al ikke er specielt coronasmit­tebaerende, er der liv og våde dage i restaurati­onsmiljøet. ”Det rene glas”, ”Den gule negl”, ”Den brune lunge” og ”Café Fremtiden” har åbnet igen, og det gik over al forventnin­g roligt for sig, melder de fleste politikred­se. Dagbladet Informatio­n kunne godt nok ikke få fat i politiet på Sydsjaella­nd og Lolland-Falster og det sydlige Sjaelland – måske var der alligevel lidt at se til på smugkroern­e og ikke mindst på vejene efter kl. ca. 23. Men der var generelt ikke flere samlet om vandhuller­ne, end de kunne baere (hinanden og branderten hjem), og baren er for alvor åben. Dermed har kulturelit­en og kommentato­rerne ikke laengere skypeskaer­men og scenen for sig selv – hele Danmark er på igen og klar til at diskutere, hvad alle ekspertern­e skulle have gjort, hvorfor svenskerne er sådan nogle idioter, og om håndsprit med tonic eller cola egentlig er til at drikke. »Singapores brug af dødsstraf er i sagens natur grusom og umenneskel­ig, og brugen af fjerntekno­logi som Zoom til at idømme en mand dødsstraf gør det endnu mere (grusomt og umenneskel­igt).«

Phil Robertson, underdirek­tør for Human Rights Watch i Asien – om, at Singapore har dømt en mand til døden via et retsmøde på Zoom.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark