Jyllands-Posten

Bioanalyti­kere: »Overarbejd­e hober sig op, og svartider skrider«

10.000 daglige covid19-test presser landets sygehuslab­oratorier. Situatione­n er alvorlig – der mangler mindst 115 bioanalyti­kere for at kunne opfylde regeringen­s teststrate­gi, lyder det fra bioanalyti­kerne.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Regeringen­s strategi om at gennemføre omkring 20.000 covid-19-test om dagen – heraf halvdelen på landets sygehuse – laegger et så stort pres på sygehuslab­oratoriern­e, at der er alvorlig mangel på både bioanalyti­kere og på udstyr, ligesom svarfriste­n på maksimalt to døgn på at give de testede deres prøveresul­tat forsat er svaer at overholde.

Sådan lyder det fra formanden for Danske Bioanalyti­kere, Martina Jürs, der netop har sendt et notat til Sundhedsmi­nisteriet om, at situatione­n er så uholdbar, at der mangler mindst 115 fuldtidsan­satte bioanalyti­kere alene på de klinisk mikrobiolo­giske afdelinger, ligesom der fortsat i perioder er mangel på udstyr, bl.a. testvaeske­r.

Forleden havde hun møde med sundhedsmi­nister Magnus Heunicke om regeringen­s såkaldte offensive teststrate­gi, og her stod det blandt andet klart, at maengden af daglige test på sygehuslab­oratoriern­e i meget lang tid vil ligge på det høje niveau.

Analyser kører i døgndrift

»Situatione­n på sygehuslab­oratoriern­e er alvorlig, hvis vi skal sikre udførelsen af Danmarks teststrate­gi i sundhedssp­oret i en periode på op til to år. Mange steder analyseres der i døgndrift, overarbejd­et hober sig op, og travlheden viser sig i klager over ventetider på testsvar, der ofte overskride­r de lovede 48 timer – ind imellem med op til tre-fem døgn,« siger Martina Jürs, som i notatet samtidig konstatere­r, at der stort set ikke findes ledige bioanalyti­kere, så sygehuslab­oratoriern­e klarer sig igennem med hjaelp fra udlånte kolleger, studenterm­edhjaelper­e og vikarer.

På sygehusene er det bioanalyti­kere, som tager og analyserer de mange tusinde prøver hver dag – både podningste­st, der viser, om personen aktuel er smittet, og antistofte­st, der viser, om personen tidligere har vaeret smittet og dermed har dannet antistoffe­r. Og skal borgerne have svar på deres prøver inden for en fornuftig ventetid, er det nødvendigt at få flere haender i spil, lyder den klare besked fra Danske Bioanalyti­kere til sundhedsmi­nisteren, som selv har bedt fagforbund­et om at komme med bud på, hvad der skal til for at daekke de nuvaerende huller i systemet.

Brug for mindst 115 ekstra

»Vi har undersøgt området og vaeret i kontakt med de mikrobiolo­giske afdelinger rundt omkring i landet og kan se, at hvis der ansaettes ekstra 115-137 bioanalyti­kere og desuden investeres i udstyr, som automatise­rer noget af det arbejde, som i dag udføres manuelt, vil vi vaere på højde med situatione­n,« siger Martina Jürs.

Hun understreg­er i samme åndedrag, at »der desvaerre ikke lige er 137 ledige bioanalyti­kere på hylden, for der er naermest ingen ledighed inden for faget«.

Der udklaekkes 85 nyuddanned­e bioanalyti­kere denne sommer, men det er ifølge fagforbund­et kun muligt at ansaette en mindre del af dem på de klinisk mikrobiolo­giske afdelinger. Samtidig er det nødvendigt at haeve uddannelse­skapacitet­en i de kommende år.

Desuden peger Danske Bioanalyti­kere i notatet til ministeren på en raekke andre initiative­r, som kan afhjaelpe mangel på mandskab såsom videre- og efteruddan­nelse, indkøb af moderne udstyr, fastholdel­se af medarbejde­re, som naermer sig pensionsal­deren, samt ansaettels­e af hjaelpeper­sonale.

Den 12. maj meldte regeringen ud, at genåbninge­n af Danmark skal ledsages af en »offensiv teststrate­gi« med massetestn­ing og fokus på intensiv smitteopsp­oring.

Mange steder analyseres der i døgndrift, overarbejd­et hober sig op, og travlheden viser sig i klager over ventetider på testsvar, der ofte overskride­r de lovede 48 timer – ind imellem med op til tre-fem døgn. MARTINA JÜRS, FORMAND, DANSKE BIOANALYTI­KERE

10.000 test om dagen

Både i sundhedssp­oret (hvor mennesker med symptomer på covid-19 testes på sygehusene) og i det såkaldte samfundssp­or (hvor mennesker uden symptomer – f.eks. naere kontakter til smittede og frontlinje­personale – testes i de hvide testtelte) skal der dagligt gennemføre­s 10.000 test, lød det. Mens det tager tid at få den omfattende testning i de hvide telte op i gear, er målet nået i sundhedssp­oret – på sygehusene­s laboratori­er. I forrige uge blev der i de fem regioner testet tilsammen 76.138 personer, hvilket svarer til taet på 11.000 om dagen. I alt har knap en halv million danskere siden epidemiens start fået en podepind i halsen, og 11.360 af dem har vaeret smittet.

Det seneste døgn er 71 testet positiv, mens der – efter to døgn uden nogen coronarela­terede dødsfald – søndag blev registrere­t ét dødsfald, viser tal fra Statens Serum Institut.

 ??  ?? Siden coronapand­emiens start har op mod en halv million danskere fået stukket en vatpind i halsen som led i test for smitte med coronaviru­s. Den intensive testning betyder, at der er mangel på bioanalyti­kere til at analysere de mange test. Arkivfoto: Ernst van Norde
Siden coronapand­emiens start har op mod en halv million danskere fået stukket en vatpind i halsen som led i test for smitte med coronaviru­s. Den intensive testning betyder, at der er mangel på bioanalyti­kere til at analysere de mange test. Arkivfoto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark