Jyllands-Posten

Støttepart­ier presser Dan Jørgensen for en tidligere og mere ambitiøs klimahandl­ing

Forud for forhandlin­gerne om en klimahandl­ingsplan kraever regeringen­s støttepart­ier et ambitiøst delmål for reduktione­n af drivhusgas­ser i 2025. Det skal presse regeringen til at komme ud af starthulle­rne, lyder det fra partierne.

- JESPER HVASS jesper.hvass@jp.dk

Regeringen­s støttepart­ier laegger nu pres på klimaminis­ter Dan Jørgensen for at saette mere skub i reduktione­n af drivhusgas­ser i Danmark, end regeringen laegger op til i sit udspil til en klimahandl­ingsplan.

Forud for klimaforha­ndlingerne, der indledes mandag, kraever Enhedslist­en, SF og De Radikale, at regeringen accepterer anbefaling­er fra Klimarådet og opsaetter et forpligten­de delmål for reduktione­n af udledninge­n af CO2 og andre drivhusgas­ser på mellem 50 og 54 pct. allerede i 2025 i forhold til udledninge­n i 1990.

Partierne mener, at det udspil, som regeringen praesenter­ede onsdag, er alt for uambitiøst og i al for høj grad satser på nye teknologie­r, der først vil have en effekt på den lidt laengere bane.

»Regeringen er så langsom, at den risikerer ikke at leve op til sit eget grundlag. Derfor bliver vi i Enhedslist­en nu mere kontante i kravene og saetter nogle meget kortfriste­de mål,« siger Enhedslist­ens klimaordfø­rer Mai Villadsen.

Enhedslist­en kraever, at regeringen følger en indstillin­g fra Klimarådet, der i marts anbefalede, »at reduktione­n i udslippet af drivhusgas­ser i 2025 skal ligge mellem 50 og 54 pct«.

»Vi skal ikke bare gå og håbe på, at der bliver opfundet teknologie­r ude i fremtiden. Vi skal handle nu. Det vil et ambitiøst 2025-mål bidrage til,« fortsaette­r Mai Villadsen.

Også SF vil gå til forhandlin­gerne med krav til et specifikt delmål i 2025, der skal sikre, at reduktione­rne ikke klumper sig sammen hen imod 2030.

»SF kraever, at vi skal have en reduktion på minimum 52 pct. i 2025,« siger klimaordfø­rer Signe Munk og tilføjer:

»Med det udspil, som regeringen praesenter­ede onsdag, tager man nogle fine, men alt for små skridt. Når vi har så højt et reduktions­mål i 2030 som 70 pct., skal skridtene vaere større, og tempoet skal vaere hurtigere.«

Også De Radikale kraever, at regeringen går med på et bindende delmål i 2025 i tråd med Klimarådet­s anbefaling­er, lyder det fra klimaordfø­rer Ruben Kidde.

»Håbløst uambitiøs«

Allerede da et bredt flertal bestående af alle Folketinge­ts partier minus Nye Borgerlige i efteråret blev enigt om en klimalov, der binder Danmark til at reducere udledninge­n af drivhusgas­ser med 70 pct. i 2030, var det en del af aftalen, at der i dette forår skulle laves et delmål for 2025.

I efteråret kunne aftalepart­ierne dog ikke blive enige om ambitionsn­iveauet på den korte bane. Flere partier kraevede en reduktion på mindst 50 pct. i 2025, men det kunne der ikke opnås enighed om. I aftaleteks­ten blev partierne enige om at indføje en passus, der skubbede diskussion­en til dette forår:

»For at sikre klimahandl­ing på kort sigt er aftalepart­erne enige om, at regeringen i 2020, efter at Klimarådet har afgivet anbefaling om et delmål for 2025, foreslår et indikativt delmål for 2025 i forbindels­e med regeringen­s kommende klimahandl­ingsplan.«

Man aftalte også, at dette mål skulle fastsaette­s ved lov efterfølge­nde.

I marts kom Klimarådet så med sit input til et delmål i 2025. Anbefaling­en var som naevnt et delmål på mellem 50 og 54 pct. Det er det mål, som regeringen­s støttepart­ier kraever, at regeringen accepterer i forhandlin­gerne.

Derudover stiller støttepart­ierne med en raekke konkrete forslag, der skal sikre hurtigere klimahandl­ing.

Enhedslist­en vil f.eks. forbyde brug af kul og koks i energisekt­oren og industrien, stoppe for salget af nye benzin- og dieselbile­r i 2025 og kraeve en udskiftnin­g af olie- og naturgasfy­r til grønnere alternativ­er ved salg af boliger.

»Det er konkrete krav, der vil presse f.eks. producente­rne af biler til at forstå, at det er nu, der skal leveres,« siger Mai Villadsen.

SF kommer også til forhandlin­ger med en raekke konkrete krav til akut klimahandl­ing.

»Regeringen er håbløst uambitiøs, i forhold til hvor hurtigt vi skal sende olie- og naturgasfy­r på pension. Vi mener ikke, der skal stå olieog naturgasfy­r i danske hjem i 2030,« siger Signe Munk.

SF foreslår bl.a., at man reducerer elvarmeafg­iften, fremrykker havvindmøl­leparker og laver nye krav om at spare energi i kommunerne.

De Radikale har tidligere praesenter­et deres konkrete krav til en klimahandl­ingsplan. Øverst på partiets liste står en aftale om, at der kommer en håndfaestn­ing med regeringen om at lave en grøn skatterefo­rm, der øger prisen for at forurene.

»Vi skal have reduceret langt mere CO2, end regeringen laegger op til med sit udspil. Vi vil have en principbes­lutning om en grøn skatterefo­rm med markante lettelser for virksomhed­er og borgere, der bliver kombineret med en CO2-afgift,« siger Ruben Kidde.

De Radikale vil også have mere vedvarende energi, end regeringen foreslår med sine to energiøer, der skal øge produktion­en med 4 gigawatt. Derudover har De Radikale krav om et kulstop, et stop for salg af fossile biler i 2025 og en samlet plan, der også inkluderer landbrugs- og transports­ektorer.

Mindre affald, grøn varme

Regeringen­s udspil onsdag bliver af støttepart­ierne kritiseret for ikke at levere nok reduktion af drivhusgas­ser – og ikke hurtigt nok.

Med udspillet foreslår regeringen at lave to energiøer i Nordsøen og Østersøen, der øger produktion­en af grøn strøm, at saette forsøg i gang med at lave grønne braendstof­fer og lagre CO2 samt at give tilskud, der skal reducere brugen af energi i industrien. Derudover indeholdt udspillet et forslag, der skal sikre mindre affald og en grønnere varmeforsy­ning.

Samlet reducerer udspillet ifølge regeringen­s egne beregninge­r udledninge­n med 2 mio. tons CO2 i 2030. Men det er kun en brøkdel af de 18 til 19 tons, som Danmark skal reducere udledninge­n med frem mod 2030 for at reducere med 70 pct.

Klimaminis­ter Dan Jørgensen »er ikke overrasket over, at partierne kridter banen op inden forhandlin­gerne«.

Diskussion­en om et delmål i 2025 må dog ifølge klimaminis­teren vente til efteråret.

»Det udspil, vi har lagt frem nu, er vores udspil til første del af klimahandl­ingsplanen. Vi har samtidig sagt, at vi vil komme med flere skridt på den anden side af sommerferi­en, og forhandlin­ger af 2025-målet kommer vi også til i efteråret,« udtaler han i en skriftlig kommentar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark