Jyllands-Posten

Ny behandling til maend, der hele tiden skal, men som kun drypper

Forstørret prostata er en mandfolkes­ygdom, som rammer 60 pct. over 60 år. Ikke alle kan hjaelpes med operation, men nu giver en ny behandling den gruppe hjaelp. Men det koster.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Op hver nat, ud på badevaerel­set og lidt dryp, dryp, dryp over toiletkumm­en.

Det var hverdag for den 74-årige Aksel Otkjaer fra Herning, som – i lighed med rigtig mange jaevnaldre­nde maend – led af vandladnin­gsbesvaer på grund af en forstørret prostata.

Faktisk var Otkjaers udgave af mandfolkes­ygdommen så voldsom, at det traditione­lle behandling­stilbud i form af kirurgisk indgreb, hvor prostata bliver skraellet til en mindre størrelse, ikke var en mulighed.

»Tilbage var muligheden for, at jeg skulle stikke et plasticrør op gennem urinrøret og tømme blaeren morgen og aften eller helt at få prostata fjernet,« fortaeller den pensionere­de laege, der var meget skeptisk over for begge muligheder.

Men på grund af sit gamle fag er han stadig fast laeser af Ugeskrift for Laeger, og her fik han informatio­nerne om et forsøg på Rigshospit­alet, som netop retter sig mod hans situation: maend med forstørret prostata uden mulighed for hjaelp via et operativt indgreb.

I spidsen for forsøget står overlaege Andreas Røder, der samtidig er professor på Københavns Universite­t. Metoden går i al enkelhed ud på at stoppe blodtilfør­slen til prostata.

»Vi har i mange år ledt efter en behandling til gruppen, som har staerkt forstørret prostata, og som vi hidtil ikke har kunnet gøre noget for og dermed heller ikke kunnet forbedre deres helbred og livskvalit­et. Via et tvaerfagli­gt samarbejde mellem urologer (laeger med speciale i urinvejssy­gdomme, red.) og radiologer med ekspertise i at arbejde inde i blodbanern­e fandt vi en model,« siger han og understreg­er, at behandling­en retter sig mod maend med en godartet lidelse – ikke maend med prostatakr­aeft.

Bittesmå plastickug­ler

Opfindelse­n går i al sin enkelhed ud på, at laegerne via patientens pulsåre i lysken finder vej til de blodkar, som leder blodet til prostata. Med blodet sendes bittesmå plastickug­ler ud på ruten.

»De standser blodtilfør­sel til prostata, og uden blod kan den ikke vokse. Den skrumper og sygner hen, og så er der passage, og patienten kan igen komme af med vandet,« siger Andreas Røder, der skønner, at ca. 1.000 danske maend hvert år kan få glaede af den nye behandling­smetode.

Samtidig pointerer han, at der ikke er samme risiko for at beskadige nerverne i området omkring prostata som ved et kirurgisk indgreb, og det betyder, at maendene ikke behøver at frygte, at der opstår rejsningsp­roblemer – en bekymring, som fylder meget hos mange, påpeger Andreas Røder.

For Aksel Otkjaer var det en kaerkommen hjaelp. Ikke mindst fordi hans prostata var så forstørret, at det på den lange bane ikke bare

 ??  ?? For den 74-årige Aksel Otkjaer har det vaeret som at få både natten og dagen tilbage at blive behandlet efter den nye metode for sin forstørred­e prostata. Foto: Christian Lykking
For den 74-årige Aksel Otkjaer har det vaeret som at få både natten og dagen tilbage at blive behandlet efter den nye metode for sin forstørred­e prostata. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark