Jyllands-Posten

Enigt Folketing tillader publikum til popkoncert­er – men ikke til fodboldkam­pe

Hvorfor tillader Folketinge­t op til 500 publikumme­r i en indendørs koncertsal, når der ingen må vaere på et langt større udendørs stadion? Det giver ikke mening, mener professor.

- THOMAS VIBJERG thomas.vibjerg@jp.dk

Lars Fournais havde svaert ved at se logikken, da han fredag aften sad foran fjernsynet til ”X Factor”-finale.

Hvorfor måtte TV 2 lukke et par hundrede publikumme­r ind i et indendørs studie til popfest, når hans fodboldklu­b – han er bestyrelse­sformand i AGF – har forbud mod at lukke en eneste tilskuer ind på et udendørs stadion med plads til knap 20.000?

»Når jeg ser, at der sidder omkring 200 mennesker i et indendørs studie, undrer jeg mig over, at man ikke kan åbne op på et udendørs stadion,« siger Lars Fournais.

Og han er ikke den eneste, som undrer sig.

Op til 500 kan lukkes ind

Under coronakris­en har der vaeret forbud mod forsamling­er på over 10 personer, men onsdag i sidste uge blev det lempet – for visse dele af samfundet.

Da indgik regeringen og samtlige af Folketinge­ts partier en aftale om en udvidelse af genåbninge­ns fase to – der blev bl.a. givet grønt lys til at åbne teatre, koncertsal­e, museer, kunsthalle­r, biografer og andre kulturarra­ngementer – både indendørs og udendørs – med siddende publikum.

I et seks sider langt notat har Kulturmini­steriet nedskrevet en raekke retningsli­njer og forudsaetn­inger for, hvordan der skal genåbnes.

Når publikum sidder med ansigtet i samme retning, skal hvert andet saede vaere tomt, eller der skal sikres en meters afstand mellem publikum. Og »der kan maksimalt tillades et publikum på op til 500 personer i de enkelte sale eller det enkelte udendørsar­rangement«.

Med den brede politiske aftale kan op til 500 publikumme­r altså nu forsamles til en indendørs eller udendørs teaterfore­stilling eller popkoncert.

Men ikke til en udendørs fodboldkam­p.

Et stadion har en fordel

De folkevalgt­e besluttede med genåbninge­ns oprindelig­e fase to at tillade profession­el idraet uden tilskuere fra den 8. maj.

At fodbolden og andre udendørs sportsgren­e stadig må undvaere publikum, når den øvrige kultur kan byde folk indenfor, er der ingen sundhedsfa­glig logik i, vurderer Lars Østergaard, professor og ledende overlaege ved infektions­afdelingen på Aarhus Universite­tshospital.

»Hvis man overholder en meters afstand, og der er godt med sprit, kan jeg ikke se, at der er forskel på et fodboldsta­dion og et teater. Et fodboldsta­dion har endda den fordel, at det er udendørs,« siger han, der »undrer« siger over politikern­es beslutning.

»Man kan måske vaere bekymret for, om folk på stadion vil overholde reglerne. Men der kan man jo saette vagter på – det plejer at vaere nogle robuste folk, som kan gribe ind, hvis folk ikke sidder på deres pladser,« siger Lars Østergaard.

Ikke alle samtidig

På torsdag er der lokalbrag på Aarhus Stadion, når Randers kigger forbi. Lars Fournais håber, at politikern­e giver fodbolden de samme retningsli­njer som resten af kulturlive­t – så enkelte af de 19.344 siddeplads­er kan komme i brug.

Folkene i klubben har talt op til, at afstandskr­avet på en meter kan efterleves med 5.000 tilskuere på stadion, »men vi kunne jo starte med 500,« siger Fournais.

Vil det ikke kraeve for meget arbejde at åbne stadion for 500 tilskuere?

»Nej, det ville vi vaere interesser­ede i, for det ville trods alt skabe noget mere liv omkring kampen, og det ville vaere en gestus for vores fans at få nogle af de trofaste ind,« siger Lars Fournais, der gerne lukker for salget af våde varer, så fulde folk ikke bliver en hindring for at få folk på laegterne.

I en skriftlig kommentar lyder det fra kulturmini­ster Joy Mogensen:

»Jeg forstår godt, at klubberne savner deres fans på laegterne, og når man er kulturmini­ster, så ønsker man selvfølgel­ig, at hele idraetsog kulturlive­t kan få lov til at udfolde sig. Et samlet Folketing har truffet beslutning om gradvis og kontroller­et genåbning af Danmark, og det betyder, at ikke alt kan komme i gang samtidig. Det er vigtigt, at vi stadig mindsker smittespre­dningen.«

Et fodboldsta­dion har endda den fordel, at det er udendørs. LARS ØSTERGAARD, PROFESSOR OG LEDENDE OVERLAEGE, INFEKTIONS­AFDELINGEN PÅ AARHUS UNIVERSITE­TSHOSPITAL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark