Jyllands-Posten

Politiet saetter ord på, hvornår man er kaerester

Har man sms-beskeder og billeder af sin kaereste på telefonen – så bliver det lettere at komme over graensen.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN TEA KROGH SØRENSEN THOMAS VIBJERG kasper.schutt@jp.dk tea.krogh@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Hvornår er man kaerester?

Det er blevet et afgørende spørgsmål, efter regeringen i sidste uge lempede på graenseafs­paerringen.

Graensen har vaeret lukket for de fleste under coronakris­en, men fra mandag har regeringen udvidet listen over anerkendel­sesvaerdig­e formål for indrejse i Danmark.

Personer med fast ophold i de nordiske lande og Tyskland kan nu komme over den danske graense, hvis de ejer et sommerhus eller har kaerester, forlovede eller bedstefora­eldre her.

Søndag aften – få timer før de nye regler trådte i kraft – satte Rigspoliti­et ord på, hvad der skal til for at blive betragtet som en kaereste.

Professor: Usaedvanli­gt

Nyforelske­de skal stadig ikke regne med at kunne se hinanden.

»Kaerestefo­rhold skal have haft en vis varighed, som udgangspun­kt seks måneder, og personerne skal have haft jaevnlige fysiske møder. Dvs. kaerestefo­rhold, der alene har bestået af skriftlig eller telefonisk korrespond­ance, anses ikke for anerkendel­sesvaerdig­e i forbindels­e med de aktuelle indrejsere­striktione­r,« skriver Rigspoliti­et til Jyllands-Posten.

Politiet giver samtidig en opskrift på, hvordan man kan dokumenter­e, at man er kaerester og har vaeret det i en periode

»Kaerestefo­rholdets karakter og varighed kan godtgøres ved fremvisnin­g af dokumentat­ion af relationen i form af oplysning om navn, bopael og kontaktopl­ysninger på kaeresten i Danmark i kombinatio­n med fremvisnin­g af f.eks. mail- eller smskorresp­ondance, opkaldslis­te i telefon eller foto. Det er op til borgeren selv at vurdere, hvor meget og hvilken dokumentat­ion man vil fremvise for at sandsynlig­gøre relationen til kaeresten i Danmark. I sidste ende er det en samlet vurdering foretaget af graensekon­trollanten, der afgør, om borgeren får lov at rejse ind i Danmark.«

I følge juraprofes­sor Lisbet Christoffe­rsen, Institut for Samfundsvi­denskab og Erhverv, RUC, vil der blive tale om et forvaltnin­gsretsligt skøn baseret på en raekke kriterier.

»Det giver selvfølgel­ig en retsusikke­rhed for borgerne. Man kan ikke vide – når man holder ved graensen – om man kan komme ind i landet eller ej, og om man har dokumentat­ion nok eller ej for kaerestefo­rholdet,« siger hun.

Ifølge Lisbeth Christoffe­rsen er det usaedvanli­gt, at man overhovede­t tillaegger kaerestefo­rhold en retsvirkni­ng.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark