Jyllands-Posten

Undersøgel­se: En halv mio. britiske børn sulter under coronakris­en

De fattigste og mest sårbare familier i Storbritan­nien har ikke råd til, at alle i familien kan få mad hver dag. Med lukkede skoler er der mange børn, der ikke får de måltider, de plejer.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

En del danskere har gået turen fra Seven Sisters-stationen til Tottenham Stadium i det nordlige London.

Når en af verdens mest berømte fodboldklu­bber spiller på det imponerend­e ny stadion, passerer en menneskest­røm de mange små kiosker, tyrkiske kebabstede­r og butikker, der f.eks. saelger hijab, burka og niqab.

Går man ned ad sidegadern­e omkring stadion, befinder man sig i et af Storbritan­niens allerfatti­gste områder, Northumber­land Park. Her er mange børnefamil­ier, der bor i de aldeles forfaldne raekkehuse – nogle steder med saekke, der taetner vinduerne. Andre bor i de store sociale boligblokk­e.

Selv om fodbolden ligger stille, er der stadig liv i de dybe gange under det enorme stadion. Kaelderen er forvandlet til en fødevarece­ntral, hvor velgørenhe­dsforening­er i samarbejde med Haringey Kommune får indsamlet og sorteret mad.

Måltidskas­serne køres ud til isaer aeldre, der mere eller mindre er blevet bedt om at blive derhjemme under den britiske nedlukning, og til familier, hvor nogle i den grad mangler mad, nu da skolerne er lukkede, og mange ikke kan arbejde som følge af coronakris­en.

I en anden af Londons mere belastede bydele omkring Brixton og Kennington syd for Themsen samler det lokale initiativ Brixton People’s Kitchen også ind – og har frivillige til at bringe maden ud.

Indsamling­er af penge og mad er udbredt i hele Storbritan­nien, og der er stort behov for måltidskas­serne.

500.000 børn mangler mad

En undersøgel­se fra den store Food Foundation, der indsamler og bringer mad ud – også i ikke-coronatide­r – viser, at op mod hver femte husstand med børn har vaeret ude af stand til at skaffe mad nok til alle, siden det britiske samfund blev lukket ned i marts. I nogle familier springes måltider over, i andre familier må et eller flere familiemed­lemmer gå sultne i seng. I tal viser undersøgel­sen, at op mod 1,5 mio. briter har dage, hvor de slet ikke spiser, fordi de ikke har råd. I alt skønnes det, at der i 3 mio. husstande er en eller flere familiemed­lemmer, der får for lidt mad.

Det hører med til historien, at 631.000 britiske skolebørn, der kommer fra udsatte familier, får gratis mad i skolen. Men skolerne er lukket, og den ordning med madkuponer, der blev etableret, har ikke fungeret for mange. Ifølge Food Foundation var der midt i maj kun 136.000 børn, der fik mad gennem kuponordni­ngen, hvilket efterlader en halv mio. børn, der potentielt ikke får mad nok. Lige nu er der en stor diskussion i

Storbritan­nien om, hvorvidt og hvornår skolerne skal genåbne.

Anna Taylor, der er direktør for Food Foundation, siger til The Guardian:

»Regeringen er nødt til at rykke hurtigt for at beskytte disse udsatte børn og deres familier. At have adgang til naerende kost er en menneskere­ttighed. Der er brug for, at disse familier får penge nu.«

Over 100 pct. stigning

De mange britiske foreninger, der indsamler og distribuer­er mad, har oplevet en ekstrem stigning i efterspørg­slen på måltidskas­ser – 121 pct. blandt børnefamil­ier og 81 pct. generelt i befolkning­en siden marts, men der er regionale forskelle. I eksempelvi­s Liverpool har der vaeret en stigning i efterspørg­slen på 150 pct. i nødhjaelp fra kommunen.

Der arbejdes på højtryk i kaelderen under Tottenham Stadium og i Brixton for at pakke måltidskas­ser. Kommunerne og distributø­rerne får maden fra supermarke­dskaeder, fra restaurant­er, der har ligget inde med fødevarer, men som nu er tvunget til at holde lukket, og fra fødevarevi­rksomheder, der har en overproduk­tion på grund af de mange lukkede caféer, restaurant­er og småbutikke­r. Men der er ikke mad nok.

Emma Revie, direktør for den store Trussel Trust, en af Storbritan­niens største organisati­oner, der sender mad ud til traengende, havde for få dage siden videoforet­raede for fødevare- og landbrugsu­dvalget i det britiske parlament og kunne her oplyse, at flere udlevering­ssteder har måttet lukke, fordi der ikke er varer at dele ud af. Hun blev bakket op af Lindsay Boswell, direktør i Fareshare, en tilsvarend­e organisati­on.

»Vi lider fortsat under, at der – da nedlukning­en var en realitet i marts – blev hamstret i supermarke­derne, så der er fortsat en mangel på fødevarer til vores brug,« forklarede hun politikern­e.

Ødelaeggen­de lukning

Liverpools viceborgme­ster, Jane Corbett, har flere steder advaret om, at nogle familier bliver ramt dobbelt – af mangel på basale varer og af covid-19.

»Vores sociale systems sårbarhed saettes nu i relief – det ekstreme pres på fødevareba­nkerne er et tydeligt eksempel på det,« siger Jane Corbett.

Rachel Loopstra, lektor i ernaering på Kings College i London, siger til The Guardian om de mange, der mangler mad:

»Hele nedlukning­en har vist, at den er så ødelaeggen­de for nogle samfundsgr­upper, at de har svaert ved overhovede­t at skaffe mad. Både af økonomiske årsager og fordi folk isolerer sig.«

Visse steder i London er supermarke­derne begyndt at saette overskudsm­ad ud om aftenen, så folk kan hente det. Flere steder er der etableret ordninger, hvor folk kan møde op på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt og få udleveret mad.

Med penge fra staten er der leveret ca. 1 mio. måltidskas­ser, men de er fortrinsvi­s gået til aeldre eller syge, der er blevet bedt om at holde sig inden døre. De er ikke nødvendigv­is gået til folk, der mangler penge.

Vores sociale systems sårbarhed saettes nu i relief – det ekstreme pres på fødevareba­nkerne er et tydeligt eksempel på det. JANE CORBETT, VICEBORGME­STER, LIVERPOOL

 ??  ?? I Vauxhall syd for Themsen er en hal omdannet til en fødevarece­ntral – en af flere i London – der leverer måltidskas­ser til sårbare og fattige under coronakris­en. Foto: Simon Dawson/Reuters
I Vauxhall syd for Themsen er en hal omdannet til en fødevarece­ntral – en af flere i London – der leverer måltidskas­ser til sårbare og fattige under coronakris­en. Foto: Simon Dawson/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark