Jyllands-Posten

USA og Kina optrapper militaere muskelspil i Det Sydkinesis­ke Hav

Verdens to staerkeste militaerma­gter skaerper konfrontat­ionen i de strategisk vigtige farvande ud for Kina. USA kan få svaert ved at holde trit med Kina militaert, vurderer Pentagon. Kina fortsaette­r militaer udbygning af øer og koralatoll­er.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Spaendinge­rne i Det Sydkinesis­ke Hav mellem USA og Kina vokser i ly af coronakris­en. De militaere muskelspil i et af verdens mest militarise­rede og højpotente konfliktom­råder bliver stadigt tydeligere.

Forleden sejlede et amerikansk krigsskib gennem farvandet ved Spratly-øerne, som Kina gør territoria­lt krav på. Dagen efter fulgte et andet skib. Begge episoder udløste skrappe udtalelser i Beijing og Washington.

Samtidig har USA’s luftvåben haft gang i en større styrkedemo­nstration flere steder, ikke mindst i Det Sydkinesis­ke Hav. Alle tre typer af langtraekk­ende strategisk­e bombefly, som enten kan medbringe atomvåben eller krydsermis­siler, har ifølge Pentagon vaeret på vingerne i koordinere­de operatione­r.

Kina har til gengaeld optrappet skaermydsl­erne med skibe fra lande som Vietnam, Malaysia, Filippiner­ne og Japan, der hver isaer gør krav på ubeboede øer, klipperev og koralatoll­er, som Kina har sat sig på. Fiskerbåde og andre mindre skibe bliver jaevnligt jaget vaek uden videre forklaring.

I forrige uge haevdede Kina også at have skraemt et amerikansk krigsskib vaek fra Paracel-øerne, som Kina ligeledes kontroller­er.

Kina gennemført­e for nylig en administra­tiv reform, der samler alle de omstridte øer og klippeskae­r under én central myndighed, fysisk placeret på øen Hainan. Dermed fjerner Kina den sidste tvivl om, at Beijing ser øerne som rent kinesiske. Alene Paracelgru­ppen består af ca. 130 ubeboede rev- og koralatoll­er.

Der foregår også en storstilet inddaemnin­g af land ved øerne. Sidste år skal Kina have inddaemmet 28 hektar land ved de to øgrupper. Ved Spratly blev der også anlagt syv kunstige øer.

Mest intensivt er der ifølge Pentagon bygget på Fiery Cross Reef, som er en atol i Spratly-gruppen. Her er der bl.a. anlagt en hangar og et underjordi­sk depot, som menes at kunne rumme ammunition, herunder jord til luft-missiler.

Strategisk krudttønde

En tredjedel af al civil skibstrafi­k i verden går gennem Det Sydkinesis­ke Hav, bl.a. olietransp­orterne fra Mellemøste­n til Japan og Kina samt Kinas vareekspor­t til Europa. Farvandet rummer også store olie- og gasreserve­r. Flere gange er det også kommet til faretruend­e episoder i luftrummet, hvor kampfly er kommet taet på hinanden. For tre år siden var afstanden mellem to fly ifølge Pentagon nede på 20 meter.

USA kritiserer Kina for at udnytte coronakris­en til at stramme grebet om regionen. Udenrigsmi­nister Mike Pompeo har ligefrem beskyldt Kina for at terroriser­e de lande, som også gør territoria­le krav gaeldende i

Kina bekraefter de vaerste anelser

 ??  ?? Kina råder over ét egenproduc­eret hangarskib. Det ses her i manøvre i Det Sydkinesis­ke Hav, hvor USA og Kina føler hinanden militaert på taenderne. Arkivfoto: AP
Kina råder over ét egenproduc­eret hangarskib. Det ses her i manøvre i Det Sydkinesis­ke Hav, hvor USA og Kina føler hinanden militaert på taenderne. Arkivfoto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark