Jyllands-Posten

Sydøstasia­tiske lande er fanget på mellemhånd

Asean-landene med vidt forskellig­e interesser i forhold til Kina og USA frygter at blive tvunget til at vaelge side.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Få steder – om nogen – skaber det hastigt forvaerred­e forhold mellem Kina og USA større bekymring end i Sydøstasie­n. Asean-landene er fanget på mellemhånd mellem de to stormagter, som skyggeboks­er militaert i regionen og minerer det økonomiske landskab.

Lige nu holdes den officielle bekymring under låg, fordi al mødevirkso­mhed står stille på grund af covid-19. Men så sent som i november blev problemsti­llingen behandlet på et tredages Asean-møde i Bangkok.

Balance og stabilitet har vaeret fundamente­t, siden Asean blev stiftet i 1967 og udvidet til de nuvaerende 10 nationer. Handelskri­gen var et ukomfortab­elt sted for dem, og siden har udviklinge­n til en altfavnend­e krise med skarpe emner fra Huawei til covid-19 og fra Hongkong til Taiwan lagt de strategisk­e optioner i ruiner. Der findes ingen faelles platform i dette miks af kinesisk-amerikansk­e frontafsni­t.

Ret til at operere

Donald Trumps trusler om helt at afbryde forbindels­erne med Kina har skabt frygt for, at de enkelte nationer tvinges til at vaelge side. Generelt er de 10 eksportfok­userede lande afhaengige af det kinesiske marked og har siden Vietnamkri­gens afslutning haft USA som en mere eller mindre velkommen sikkerheds­paraply.

To eksperter har for nylig bidraget til den aktuelle debat om, hvordan Asean kan undgå at blive trukket ind i en konflikt og Sydøstasie­n undgå at blive en kold eller varm krigszone.

David Lampton, direktør for kinastudie­r ved Johns Hopkins University, og Wang Jisi, rektor for skolen for internatio­nale studier ved Peking University, konkludere­r, at den grundlaegg­ende forudsaetn­ing er, at begge parter accepterer den andens ret til at operere i regionen. Desuden bør der nedfaeldes praecise procedurer for konfliktsi­tuationer, aftales principper om gensidighe­d og arbejdes på at føre civilsamfu­ndene sammen gennem amerikansk­e og kinesiske NGO-organisati­oner.

Sydøstasie­n accepterer, at Kina og USA lever i – eller har levet i – et konkurrenc­ebetonet had-kaerlighed­s-forhold, og at den nuvaerende situation naeppe aendres til det bedre foreløbig. Men internt er der mange komplekse problemsti­llinger, der reelt gør det umuligt for dem at finde faelles fodslag, hvis halsbåndet strammes.

Kerneeksem­plet på de staerke interne interessem­odsaetning­er er Filippiner­ne og Vietnam, der begge slås med Kina om store områder i Det Sydkinesis­ke Hav. Filippiner­ne har valgt at holde sig til Kina, mens Vietnam har lagt sig taet op ad USA.

USA fra sidelinjen

USA har i et par årtier set til fra sidelinjen, mens Kinas indflydels­e er vokset. Fra 2001 kom kampen mod terror til at fylde mere i den amerikansk­e dagsorden end kampen om de 620 mio. sjaele i Sydøstasie­n.

Obama-administra­tionen var klar over faren og signalered­e med jaevne mellemrum et nyt amerikansk fokus på Asien. Men det blev altid ved signalerne, ligesom tilfaeldet har vaeret under Trump.

Sideløbend­e gør de sydøstasia­tiske regeringer, hvad de kan for at holde sig ude af de kinesisk-amerikansk­e strategisk­e manøvrer. De håber at kunne bevare adgangen til det kinesiske marked og den kinesiske industri, fastholde national uafhaengig­hed – og kalkulerer med USA’s militaere beskyttels­e. For alt i verden ønsker man at undgå en konflikt i baghaven, uanset hvordan den vil udspille sig.

I Sydøstasie­n er den våde drøm en situation, hvor de to stormagter erkender, at forholdet er køligt, men etablerer nogle mekanismer, der kan forhindre tilfaeldig­heder i at udløse en militaer konflikt. De forsøger med alle midler at forhindre en åben konflikt.

Hovedtesen er, at hvis de amerikansk-kinesiske forbindels­er stabiliser­es, vil Asean kunne navigere mellem interessem­odsaetning­erne, som det altid er sket tidligere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark