Jyllands-Posten

Sjusket hacker kopierede tusinder af Merkels mails

Fem år efter angrebet har tyske efterretni­ngsstyrker nu navngivet manden, der lagde det tyske parlaments mailsystem ned i flere dage.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Han er 29 år gammel. Agent for den russiske spiontjene­ste, GRU. Og nu har han en tysk arrestordr­e haengende over hovedet.

Fem år efter at han gennemført­e et omfattende cyberangre­b imod det tyske parlament, Forbundsda­gen, er det lykkedes tyske efterforsk­ere at identifice­re hackeren. Hans navn er Dimitri Badin. Hans senest registrere­de adresse er Komsomolsk­y Prospect 20, Moskva. Det er også adressen på GRU’s center for kryptograf­i, har det undersøgen­de britiske netmedie Bellingcat fundet frem til.

I maj 2015 lykkedes det Badin at lamme Forbundsda­gens it-system fuldstaend­igt. Det gjorde han ved at sende tyskerne e-mails, der så ud, som om de kom fra FN. Da mailene var åbnet, kunne han uhindret gå på datarov i hele parlaments net og de over 5.600 computere, der er koblet på nettet, skriver det tyske nyhedsmaga­sin Der Spiegel.

For at få ham jaget ud igen, måtte hele parlamente­t forlade nettet i flere dage. Samlet skal Badin have støvsuget omkring 16 gigabyte med informatio­ner fra parlamente­ts kredsløb. Herunder – og det har formentlig vaeret det egentlige mål – tusinder af mails sendt mellem 2012 og 2025 til og fra to af de mailkonti, som Tysklands kansler, Angela Merkel, bruger, når hun er i Forbundsda­gen. Hackeren skal have kopieret korrespond­ancen, omend det står uklart, om han endte med at få adgang til samtlige mails eller blot dele af kommunikat­ionen.

Badins mål er uklart

Selv om hackeren høstede en anseelig maengde informatio­ner og samtidig i et par dage fik gjort livet besvaerlig­t for Tysklands øverste folkevalgt­e, står det ikke klart, praecist hvad han gik efter. Angela Merkels vigtigste mails bliver afsendt fra hendes kanslermai­lkonto. Og som udgangspun­kt gjorde Dimitri Badin intet konkret kup, vurderer de tyske myndighede­r.

Til gengaeld er det informatio­ner, der giver et indblik i Merkels personlige og profession­elle miljø og i det politiske liv i Tyskland. Den slags plejer russiske efterretni­ngstjenest­er at bruge til at skabe splid eller usikkerhed.

Den tyske efterforsk­ning blev foretaget af eksperter fra tysk kriminalpo­liti, Bundeskrim­inalamt, Styrelsen for Informatio­nssikkerhe­d samt en privat virksomhed.

Eftersøgt af FBI

Men en ting er at saette navn på den skyldige. En anden er at få lovens lange arm lagt rundt om ham. Badin er også eftersøgt af den amerikansk­e sikkerheds­tjeneste, FBI, som ikke har haft held til at fange ham.

I USA står han på listen over hackere, som i 2016 skal vaere brudt ind i Det Demokratis­ke Partis server og dermed have påvirket valget til fordel for Donald Trump.

Den russiske cyberspion­agegruppe Fancy Bear, som Badin er medlem af, skal også have angrebet Det Internatio­nale Antidoping­agentur, og listen over angreb på internatio­nale regeringer og organisati­oner er en del laengere endnu.

Faelles for cyberoverf­aldene er, at hackerne fra Fancy Bear ikke virker bekymrede for at blive opdaget. Under angrebet imod Forbundsda­gen glemte Badin at slette informatio­nerne om, hvor hans eget hackerprog­ram kom fra. Derfor kunne efterforsk­erne se, at navnet på mappen, hvor det ligger gemt, hedder ”Projekter”, og at hans kodenavn er ”Scaramouch­e” – en figur fra Dantes ”Den guddommeli­ge komedie”, som på italiensk ligger taet på ordet ”skaermydse­l”.

Rusland: Ingen beviser

Efter afsløringe­n sagde Merkel, at tilliden til Rusland nu slog spraekker, og hun udelukkede ikke konsekvens­er. Som svar afviste Ruslands udenrigsmi­nister, Sergei Lavrov, anklagerne og sagde, at der »ikke findes nogen beviser, der peger i retning af Rusland.«

 ??  ?? For fem år siden blev to af Tysklands kansler, Angela Merkels, mailskonti angrebet af en russisk hacker. Han er nu navngivet og efterlyst af Tyskland. På billedet her ses kansleren, da hun i den forgangne uge deltog i en mindehøjti­delighed for at markere, at det var 75 år siden, Anden Verdenskri­g sluttede. Foto: Hannibal Hanschke/AFP
For fem år siden blev to af Tysklands kansler, Angela Merkels, mailskonti angrebet af en russisk hacker. Han er nu navngivet og efterlyst af Tyskland. På billedet her ses kansleren, da hun i den forgangne uge deltog i en mindehøjti­delighed for at markere, at det var 75 år siden, Anden Verdenskri­g sluttede. Foto: Hannibal Hanschke/AFP
 ??  ?? Dimitri Badin gennemført­e et omfattende cyberangre­b imod det tyske parlament, Forbundsda­gen. Nu er det lykkedes tyske efterforsk­ere at identifice­re hackeren. Foto: FBI most wanted list
Dimitri Badin gennemført­e et omfattende cyberangre­b imod det tyske parlament, Forbundsda­gen. Nu er det lykkedes tyske efterforsk­ere at identifice­re hackeren. Foto: FBI most wanted list

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark