Jyllands-Posten

Danskheden blev skjult i lagkager

Turen rundt i det dansk-tyske graenselan­d fortsaette­r, og andet afsnit er bedre end det første.

- KATRINE SOMMER BOYSEN

Niveauet løfter sig i andet afsnit af DR’s dramadokum­entariske miniserie ”Graenselan­d” om kampen om graensen mellem Danmark og Tyskland. Det skyldes primaert, at de dramatiske rekonstruk­tioner, der aergerligt nok stadig er seriens svageste punkt, lader til at acceptere sin status som andenvioli­nspillende supplement til et stykke vidensform­idling, der i den grad lever via ekspertuds­agn og dygtig sammenflet­ning af begivenhed­er.

I andet afsnit af ”Graenselan­d” er vi nået til 1864 – et årstal, der naermest ikke kan siges uden at blive gentaget og ledsaget af et ”filionggon­ggong og tingelinge­ling”, mens man ihukommer salig Mallebrok, der døde i krigen. Konflikten i Slesvig buldrer stadig, og de preussiske tropper rykker laengere og laengere op gennem Jylland. Der foregår en staedig kamp mellem den tyske overmagt, der ser det tyske sprog og den tyske kultur som vaerende den danske overlegen, og mens danskerne må se stadig flere forbud mod at tale dansk (det bliver eksempelvi­s helt forbudt at tale dansk i skolerne – også i frikvarter­erne) og dyrke danske traditione­r, vokser overmagten sig staerkere.

I den fiktionali­serede del af andet afsnit af ”Graenselan­d”, som stadig ikke fungerer i sin egen ret, følger vi blandt andet sønderjyde­n Andreas Andresen og politikere­n H.P. Hanssen, der kaemper for retten til danskheden, som de ellers er blevet tvunget til at blive dyrke hemmeligt inden for hjemmets fire vaegge. Det er skaegt at se, hvordan man camouflere­r det danske i rød-hvide blomsterbu­ketter, lagkagefyl­d og som mønstre i puder, men selv den mest søndagssøv­nige seer når at få det hele med, når pointen gentages i både ord og billeder op til flere gange. Det giver et irriterend­e traegt og gammeldags praeg.

DRAMADOKUM­ENTAR GRAENSELAN­D, AFSNIT 2: TABET AF SØNDERJYLL­AND DANMARK, 2020 Instruktio­n: Johannes Pico DR

Braender for deres stof

Til gengaeld blomstrer afsnittets ekspertpan­el. Der er mange af dem – og heldigvis er kønsbalanc­en blevet langt bedre her i andet afsnit – og de er ikke bare reduceret til anonyme talking heads, men fremstår som mennesker, der i den grad braender for deres stof. Og det smitter. Hvis Phillip Faber kan få os til at gå i faelleseks­tase over faellessan­g, så er jeg sikker på, at Lis Mikkelsen fra lokalhisto­risk arkiv i Toftlund vil kunne gøre det samme. Det er enormt interessan­t, ikke mindst set i lyset af tidens diskussion af kulturens betydning, at høre om, hvordan unge danskere i Slesvig tog på højskole for at laere dansk litteratur, sprog og sange. Det burde vaere en unødvendig pointe, at den slags fylder alverden for vores nationale selvforstå­else.

Lars Mikkelsen tager sig atter af os som den alvidende landsfader, men også han fylder lidt mindre end i første afsnit. Han binder forbilledl­igt fortaellin­gen sammen, og da andet afsnit slutter i 1914, er der lagt op til en spaendings­fyldt tredje episode.

 ??  ?? I andet afsnit af “Graenselan­d” møder vi bonden Andreas Andresen (Mads Hjulmand) og hans hustru (Ditte le-Fevre), der kaemper for retten til at vaere danske. Foto: DR
I andet afsnit af “Graenselan­d” møder vi bonden Andreas Andresen (Mads Hjulmand) og hans hustru (Ditte le-Fevre), der kaemper for retten til at vaere danske. Foto: DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark