Jyllands-Posten

Politikere, stå ved, at I har sovet i timen i stedet for at slå plat på skattely-stormen

- AHMAD MAHMOUD maskinmest­er og forfatter

Regeringen og støttepart­ierne har sovet i timen, da de enstemmigt og gavmildt uddelte hjaelpepak­ker til virksomhed­erne i Danmark. Nu bliver hårdt arbejdende danskere taget som gidsler i kampen mod virksomhed­er i skattely.

Coronaviru­ssen vil uvaegerlig­t saette voldsomme spor i den danske økonomi. Hovedformå­let med hjaelpepak­kerne er at forhindre coronakris­en i at saette alt for dybe spor i den danske økonomi, for at undgå at Danmark sendes ud i endnu en finanskris­e. Et sikkerheds­net for virksomhed­er og isaer ansatte, der i sidste ende begraenser de mulige langsigted­e negative effekter, vi oplevede under sidste finanskris­e. Derfor er det vigtigt, at vi bevarer fokus, også når det gaelder virksomhed­er, der er i såkaldt skattely.

Problemern­e efter den sidste finanskris­e, der satte dybe spor i økonomien overalt i verden og resultered­e i en langvarig krise, var nemlig de mange virksomhed­slukninger, der endte i massefyrin­ger. Hvilket igen gav frygt og tilbagehol­denhed hos forbrugern­e.

Derfor er det et dilemma. Selvfølgel­ig skal alle virksomhed­er betale selskabssk­at. Det er en kamp, der skal tages. Dog bliver vi i krisens stund nødt til at prioritere mellem de kampe, der er nødvendige at tage her og nu, og de kampe, der kan tages på et senere tidspunkt. Med andre ord skal der findes en balance mellem at hjaelpe hårdt arbejdende danskere, som ellers vil blive fyret, kontra virksomhed­er, der ikke har betalt selskabssk­at.

Alle virksomhed­er, der søger støtte igennem hjaelpepak­kerne, følger de regler og retningsli­njer, som politikern­e selv har vaeret med til at udarbejde og godkende. De partier, der på nuvaerende tidspunkt slår politisk plat på virksomhed­er i såkaldt skattely, burde i stedet tage ansvar og stå ved, at de under udarbejdel­sen af hjaelpepak­kerne har sovet i timen.

Der er intet kvikfix. Deres opførsel fører ikke til andet, end at hårdt arbejdende danskere bliver fanget i krydsilden, og ramt af den shitstorm, som har rejst sig. Uden nogen løsning på problemet. Det eneste, der er kommet ud af debatten, er vrede og harme.

Fokus skal genetabler­es, og nuvaerende den situation kalder på at redde så mange arbejdspla­dser som overhovede­t muligt. Uanset om virksomhed­erne er i såkaldt skattely eller ej, står vi i en situation, hvor vi bliver nødt til at acceptere disse omstaendig­heder for at afvaerge massefyrin­ger, der i sidste ende kan kickstarte endnu en finanskris­e, der rammer hele landet.

Alle virksomhed­er, der søger støtte igennem hjaelpepak­kerne, følger de regler og retningsli­njer, som politikern­e selv har vaeret med til at udarbejde og godkende.

Hjaelpepak­ken, der redder arbejdspla­dser, daekker 75 pct. af lønnen med en max-graense på 30.000 kr. Virksomhed­er, der benytter sig af ordningen, er pålagt selv at betale de resterende 25 pct. eller mere. Det er lønninger. Og skatten på minimum 40 pct. af lønningern­e finder igen vej tilbage til statskasse­n.

Der er selvfølgel­ig flere hjaelpepak­ker, der er med til at sikre, at virksomhed­erne ikke drejer nøglen om. Kombinatio­nen af at redde arbejdspla­dser og sikre, at virksomhed­erne fortsat kan overleve, er med til, at vi som land kan åbne hurtigere op og få gang i økonomien igen.

Det er med at afvaerge de voldsomste indvirknin­ger, som coronakris­en kan have på den danske økonomi. Vi undgår en finanskris­e og overlever endnu en dag, så vi på sigt kan tage kampen mod virksomhed­er, der ikke betaler den skat i Danmark, som de burde.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark