Jyllands-Posten

Frankrig på vej mod »lykkeliger­e tider«? Det håber praesident Macron i hvert fald

Genåbninge­n af det franske samfund efter corona og behovet for at kickstarte en traengt økonomi har ikke ligefrem gavnet Macrons europaeisk­e projekt. Et nyligt fransk-tysk udspil giver på mange måder nyt håb.

- KIRSTEN BIERING ass. seniorrådg­iver på DIIS og forhenvaer­ende ambassadør i Frankrig

Efter coronakris­ens første voldsomme uger åbner også Frankrig langsomt. På vej mod »lykkeliger­e tider«, har praesident Macron kaldt det. Udfordring­en er som så mange andre steder enorm. Økonomien – verdens syvendestø­rste – ventes at traekke sig sammen med mindst 8 pct. i 2020. Faldet i 1. kvartal er det største i eurozonen. Den franske statsgaeld kan nå 120 pct. af bnp.

Krisen rammer hårdt. Den rammer også socialt skaevt. Svaerest har det vaeret i de belastede boligområd­er omkring de store byer, hvor fattige familier lever taet. Seine-Saint-Denis uden for Paris er det ene af fire franske departemen­ter, der kan melde om et ekstraordi­naert højt niveau af døde som følge af corona.

Frustrered­e unge er gået på gaden om natten og er havnet i uundgåelig­e konflikter med ordensmagt­en. Det har vist sig at vaere god benzin for politikere som Marine Le Pen, der ikke bliver traet af at tale om myndighede­rnes slaphed og inkompeten­ce.

Det belaster et samfund, hvor brudlinjer­ne i forvejen var til at få øje på. Franskmaen­denes disciplin under lukningen har i almindelig­hed vaeret imponerend­e, men den kollektive bevidsthed, “vi’et”, er traditione­lt ikke saerlig staerk. Krisens borgersind kan hurtigt nok vige for nye udbrud af uro og uenighed.

Franskmaen­denes vurdering af egne myndighede­rs indsats er allerede blandt de dårligste i EU. Det til trods for, hvad der – med nogle skønhedspl­etter – må siges at vaere ganske vellykkede bestraebel­ser på at styre sundhedskr­isen.

Igen står praesident Macron og hans flok temmelig alene i fransk politik og betaler en pris for at ville bryde alle mønstre. Men også med den fordel, at urgrundlag­et for Macrons praesident­skab netop var opgøret med et fastlåst politisk landskab.

Alt er i princippet muligt, når blot det fungerer. Efter de gule veste var den sociallibe­rale Macron allerede på vej mod den stat, der ikke blot saetter fri og giver den enkelte muligheder, men også “beskytter”. Den aktuelle krise kraever ikke mindst det sidste.

Nu skal man ifølge praesident­en genopfinde sig selv som nation og som samfund. Hvad det betyder, er endnu kun løst skitseret.

Macron efterlyser til en begyndelse en human kapitalism­e, mindre intens, mindre aggressiv.

Et fokuspunkt kan godt blive et forsøg på at fastholde de seneste par måneders relative solidarite­t og prøve at arbejde mod større social konsensus. I rammen af så massiv en krise vil det vaere et ambitiøst mål, hvis der for alvor skal saettes ind mod ulighed – følt og reel – i det franske samfund.

De fleste ser ud til at vaere enige om, at der i hvert fald skal taenkes i flere baner end blot de økonomiske. Det meste forudsaett­er, at fransk økonomi kommer ud af dybfrysere­n.

Finansmini­ster Bruno le Maire laegger i sin første tegning af en økonomisk genopretni­ngsplan vaegt på en stimulerin­g af udbud og en saerlig indsats i forhold til kritiske sektorer som turisme, bilog flyindustr­i. Mere interessan­t indgår også en fremskynde­lse af den baeredygti­ge omstilling med konkrete krav til bl.a. Airfrance.

Det er stadig små skridt, men de mødes med forståelse af erhvervsli­vet, der stiller sig bag ambitionen om et grønnere erhvervsli­v i et åbent brev underskrev­et af 80 erhvervsle­dere – heriblandt ledere fra nogle af de største franske virksomhed­er som Total, Alstom og Renault.

Krisen har også for franskmaen­dene udstillet både prisen for de vestlige åbne økonomier og den multilater­ale rammes relative skrøbeligh­ed. Alle har fået øjnene op for en styrkelse af om ikke nationale, så regionale forsynings­kaeder og nødvendig beskyttels­e mod aggressiv fremmed investerin­g.

Men praesident og regering gør det samtidig klart, at en relancerin­g af økonomien ikke kan basere sig på en idé om globaliser­ingens endeligt. Ingen kan haevde sin suveraenit­et alene. Det må ske i en multilater­al ramme – først og fremmest EU.

Her kan man ikke påstå, at Macron hidtil har høstet mange resultater af sin ambitiøse Europa-politik. Dertil har der vaeret for lidt medvind fra Berlin. Det fransktysk­e udspil til en genopretni­ngsplan for de kriseramte EU-lande, der netop er lagt på bordet, er derfor dobbelt godt nyt.

Det bringer det fransk-tyske samspil tilbage i første raekke. Uden det ville udviklinge­n mod Macrons staerke Europa stadig have trange kår. Det lover samtidig substans til det europaeisk­e perspektiv, som praesident og regering har flettet ind i ligningen om Frankrigs egen vej tilbage.

Den proces kan af alle de naevnte årsager blive både vanskelig og ujaevn. Hvis man i EU ellers kan blive enig, har også praesident Macrons »lykkeliger­e tider« fået en hjaelpende hånd.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark