Jyllands-Posten

Politikere aendrede epidemilov­en i strid med grundloven for at slippe for erstatning­sansvar

Der er ikke noget forkert i, at Folketinge­t traf foranstalt­ninger for at begraense coronasmit­ten. Men det betyder ikke, at det var nødvendigt at aendre Epidemilov­ens paragraf 27 eller at ivaerksaet­te hjaelpepak­ker. Det kunne man have gjort alligevel.

- THOMAS KØHLER direktør, København

Den 12. marts fremsatte sundhedsmi­nister Magnus Heunicke et aendringsf­orslag til den ellers gaeldende epidemilov fra 1979, men man leder forgaeves i lovbemaerk­ningerne til en egentlig begrundels­e, som heller ikke fremgår af Folketinge­ts referat eller på anden måde.

Spørger man embedsmaen­d i Folketinge­t uden for referat, er der dog ikke tvivl om, at formålet var at lette staten for et erstatning­sansvar, der ellers ville vaere gaeldende over for de private virksomhed­er, der omfattes af foranstalt­ninger til inddaemnin­g af coronaviru­ssen.

Jeg vil argumenter­e for, at lovaendrin­gen er ugyldig, idet den var i strid med grundloven. Dens umiddelbar­e konsekvens blev, at retten til kompensati­on for foranstalt­ninger til at hindre en epidemis udbredelse, der før coronaen var sidestille­t med ekspropria­tion i lighed med grundloven­s paragraf 73, bortfaldt. Nedlukning­er, forsamling­sforbud, graenseluk­ning og frarådelse af rejser til hele verden efterlod kun den ene halvdel af det danske samfund med regningen.

Tidligere hed det: »Hvis forebyggen­de foranstalt­ninger (…) for at hindre udbredelse af smitsomme og andre overførbar­e sygdomme, påfører nogen tab, har vedkommend­e krav på erstatning herfor fra det offentlige.« Størrelsen skulle afgøres af en epidemikom­mission eller domstolene.

Nu bortfaldt den retssikker­hed, der lå hos epidemikom­mission og domstolene, og der indsattes en ny magtbeføje­lse til ministeren og reelt et skøn fra hans side i stedet for en domstolspr­øvelse.

I praksis har Folketinge­t vedtaget en raekke hjaelpepak­ker til at afbøde de økonomiske skader, som erhvervsli­vet lider som følge af foranstalt­ningerne. Disse hjaelpepak­ker er ikke et udtryk for en kompensati­on eller en erstatning, men snarere et tilskud til at komme gennem krisen. Dermed slipper staten vaesentlig­t billigere, end hvis den havde skullet kompensere erhvervsli­vet som efter den hidtil gaeldende lov.

Men spørgsmåle­t er, om man ikke tilsidesat­te grundloven­s paragraf 73 om ekspropria­tion i den forbindels­e?

Det er tydeligt, at den hidtidige paragraf 27 i Epidemilov­en er inspireret af grundloven­s paragraf 73 og er udformet, som den var, for at sidestille indgreb i henhold til Epidemilov­en med ekspropria­tion i dens mest traditione­lle form, hvor man f.eks. tilpligtes at afstå en mark af hensyn til anlaeggels­en af en motorvej eller lignende.

Ekspropria­tion kan dog også vedrøre andet end fast ejendom. Det blev i forbindels­e med aendringen af ministerpe­nsionerne for få år siden anført, at det ville vaere ekspropria­tion i grundloven­s forstand, hvis man aendrede gaeldende ministerpe­nsioner, som dem til Ritt Bjerregaar­d, Poul Schlüter mfl. tilbage fra 1970’erne og 1980’erne. Interessan­t er det da også i den forbindels­e, at der faktisk i lovbemaerk­ningerne til aendringen af Epidemilov­en er redegjort ganske grundigt for, at indgrebet kan ses som ekspropria­tion.

AEndringen af Epidemilov­en har tilbagevir­kende kraft i forhold til sin ikrafttrae­delsesdato. Retten til kompensati­on allerede indtruffet, da Folketinge­t aendrer loven.

Der tales i bemaerknin­gerne til lovaendrin­gen om den situation, hvor der ikke »er tale om afståelse« (ekspropria­tion). Men hvis det kan taenkes, at der ikke er tale om afståelse, hvad gaelder så? Eftersom dette ikke naevnes, må det forudsaett­es, at i givet fald gaelder dansk lovgivning­s almindelig­e erstatning­sregel og nødretsreg­len. Det ville vaere det almindelig­e. Og så er staten alligevel forpligtet til at yde fuld kompensati­on.

Folketinge­t har foretaget lovaendrin­gen i statens egen interesse, idet man i stedet for at skulle imødese kompensati­onskrav har kunnet begraense statens egne udgifter til politisk vedtagne ”hjaelpepak­ker”. Dermed er det også spørgsmåle­t, om ikke Folketinge­t for så vidt dermed var inhabilt, idet man lovgav på denne måde udelukkend­e for at sikre sig selv.

Der er ikke noget forkert i, at Folketinge­t har truffet en raekke foranstalt­ninger for at begraense coronasmit­tens udbredelse. Men deraf følger ikke, at det var nødvendigt at aendre Epidemilov­ens paragraf 27. Det var heller ikke nødvendigt for at ivaerksaet­te hjaelpepak­kerne. Det kunne man have gjort alligevel.

Der er i Danmark kun et eksempel på, at Højesteret har kendt en af Folketinge­t vedtaget lov for grundlovss­tridig og dermed ugyldig. Det er den såkaldte Tvinddom fra 1999. I dommen laegges der vaegt på, at grundloven­s paragraf 3 er overtrådt, idet Folketinge­t har tiltaget sig en kompetence, der henligger under domstolene. Paragraf 3 lyder: »§3 Den lovgivende magt er hos kongen og Folketinge­t i forening. Den udøvende magt er hos kongen. Den dømmende magt er hos domstolene.«

På Folketinge­ts hjemmeside knyttes følgende kommentar til grundloven­s paragraf 3: »Domstolene har magten til at dømme. De afgør, om folk har overtrådt landets love og skal straffes. Og de tager stilling i sager, hvor borgere har indbyrdes konflikter. Domstolene afgør også, om ministerie­r og kommuner har overtrådt lovene, og om lovene overholder grundloven.

Folketinge­t har foretaget lovaendrin­gen i statens egen interesse, idet man i stedet for at skulle imødese kompensati­onskrav har kunnet begraense statens egne udgifter til politisk vedtagne ”hjaelpepak­ker”.

I 1999 fastslog Højesteret, at den såkaldte Tvindlov var i strid med grundloven­s §3. Tvindloven­s bestemmels­e om, at en raekke Tvindskole­r ikke laengere skulle have penge fra det offentlige, var derfor ugyldig.«

Der er hermed tale om magtfordre­jning – der normalt ville vaere gaeldende for forvaltnin­gen, idet staten tilgodeser sig selv ved lovaendrin­gen. Begrebet magtfordre­jning

 ??  ?? Da epidemilov­en blev aendret i begyndelse­n af coronakris­en, bortfaldt retten til kompensati­on for foranstalt­ninger til at hindre en epidemis udbredelse, der før coronaen var sidestille­t med ekspropria­tion i lighed med Grundloven­s paragraf 73. Nedlukning­er, forsamling­sforbud, graenseluk­ning og frarådelse af rejser til hele verden efterlod kun den ene halvdel af det danske samfund med regningen, skriver Thomas Køhler. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer.
Da epidemilov­en blev aendret i begyndelse­n af coronakris­en, bortfaldt retten til kompensati­on for foranstalt­ninger til at hindre en epidemis udbredelse, der før coronaen var sidestille­t med ekspropria­tion i lighed med Grundloven­s paragraf 73. Nedlukning­er, forsamling­sforbud, graenseluk­ning og frarådelse af rejser til hele verden efterlod kun den ene halvdel af det danske samfund med regningen, skriver Thomas Køhler. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark