Jyllands-Posten

Hvorfor er det så bøvlet at vaere storsindet?

Bør håndboldto­ppen udvise samfundssi­nd og dermed at risikere at forvolde skade på en kvindeliga, der allerede er under pres?

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Donald Trump, DSB og Dansk Håndbold Forbund (DHF) har en faellesnae­vner. De er alle saerdeles lette at kritisere, og det sker tit.

Hvor mange danskere har i de seneste år ikke yndet at pege fingre ad den kompromisl­øse praesident, de forsinkede togafgange eller de mange møgsager i en af landets store sportsgren­e?

Få specialfor­bund i dansk idraet er skydeskive for samme kritik, hån og latterligg­ørelse som DHF, der ellers råder over mange fine fortaellin­ger. Der er medlemsfre­mgang for første gang i et årti, programove­rsigterne bugner med tv-kampe med misundelse­svaerdige seertal, og så råder forbundet ikke mindst over stjerner som Mikkel Hansen, der baerer et af nationens mest populaere landshold, som for øvrigt er forsvarend­e verdensmes­tre og olympiske mestre.

Alligevel har dansk håndbold i dette forår – igen – fået taesk. DHF’s profession­elle udvalg afblaeste i april saesonen uden juridisk bemyndigel­se, hvilket nu på tredje uge har efterladt klubber, spillere og fans i et sort hul af forvirring og uvished.

Jura og patos

Mens bl.a. ligaklubbe­rne EH Aalborg og Nordsjaell­and Håndbold – med både jura og patos – indtil sidste sekund har forsøgt at undgå en tvangsnedr­ykning ved at appellere til forbund, juridiske instanser, klubkolleg­er og medier, har saerligt ét spørgsmål kredset rundt i håndboldla­ndskabet: Hvorfor i alverden gør det så ofte udskaeldte håndboldfo­rbund ikke bare som kollegerne i bl.a. Tyskland, Sverige og Frankrig og udviser barmhjerti­ghed ved at lade de to klubber blive i landets bedste raekke, når de ikke har spillet sig til en reel nedrykning?

Argumenter er der ellers nok af.

I en af DHF’s mange love står f.eks. kort opridset i paragraf 17, at der ikke kan aendres i liga- eller turnerings­reglemente­t, når turneringe­n stadig er i gang, så hvordan kan man juridisk set forsvare at tvangsnedr­ykke et hold, når det stadig har en matematisk­e chance for overlevels­e?

Hvad med fairplay og solidarite­t? En nedrykning koster penge, arbejdspla­dser og kan i vaerste fald true klubeksist­ensen. Det er set før. Bør man derfor ikke i en coronakris­etid udvise samfundssi­nd ved at stå sammen og ikke efterlade nogen alene tilbage på perronen, som en ligatraene­r for nylig formulered­e det?

Et af modsvarene fra DHFtoppen har indtil nu vaeret, at den pressede kalender ikke kan baere 15 hold i stedet for 14, men hvad betyder sølle to ekstra kampe per hold i en turnerings­kalender, der straekker sig over 10 måneder fra august til juni?

Så enkelt er det bare ikke.

Ingen plads til Super Cup

Der er allerede nu problemer med at finde terminer nok til at håndtere en ligaturner­ing med 14 hold. Indtil videre mangler man f.eks. fortsat at afvikle herrernes Final Four-staevne i pokalturne­ringen samt sjette runde i naeste saesons pokalturne­ring, som skulle vaere faerdigspi­llet i den forgange uge. Af samme årsag er de årlige Super Cup-finaler, der traditione­lt set indleder saesonen, blevet sløjfet i den foreløbige turnerings­kalender. Der er simpelthen ikke plads.

Endnu et hold i de to ligaer vil ligeledes give en oversidder i hver spillerund­e.

Det vil selvsagt skabe uorden i turneringe­ns logistik, og det vil samtidig umuliggøre den haesblaese­nde sidste grundspils­runde i hver halvsaeson, hvor de store og underholde­nde dramaer om f.eks. slut- og nedrykning­spladser bliver afgjort. Her igangsaett­es alle kampe samtidig for at sikre sportslig retfaerdig­hed. Men hvad gør man lige med det ekstra hold?

Vil skade landsholde­t

Kalenderen bliver hvert år udarbejdet med saerligt hensyn til de klubber, der spiller fleste kampe på grund af europaeisk deltagelse. De spiller i forvejen to kampe om ugen og vil med en udvidelse periodevis skulle spille op til tre kampe om ugen.

Vil den ekstra belastning øge deres chancer for at sørge for flotte danske resultater mod Europas svaervaegt­ere? Tvaertimod, lyder det fra en af toptraener­ne.

Dertil kommer landskampe for de bedste spillere. Er det overhovede­t forsvarlig­t at forlange, at spillets nok vigtigste aktører skal presses yderligere i et OL-år og ikke mindst en krisetid, hvor trupperne i forvejen er skåret ind til benet på grund af omkostning­sstop?

Kalendergy­mnastikken er en ting, håndboldkv­aliteten er en anden. Det er knap to år siden, at kvindeliga­en for første gang nogensinde blev udvidet fra 12 til 14 hold, og allerede dengang var der rygende uenighed om, hvorvidt de to ekstra hold ville gavne produktet.

Nogle traenere påpegede, at de ekstra kampe ville give anledning til at udvikle danske talenter fra andet geled, men den købte bl.a. Heine Eriksen, ligatraene­r i Aarhus United og ungdomslan­dstraener, langtfra. Han vurderede derimod, at udvidelsen af ligaen på sigt ville svaekke A-landsholde­t.

»Skal vi have et staerkt landshold, skal det have gode arbejdsbet­ingelser. Der er allerede for få samlingsda­ge, og det bliver ikke bedre af at øge antallet af kampe,« sagde han dengang i JyllandsPo­sten.

Spaendinge­n daler

Tallene peger heller ikke på, at flere hold i f.eks. kvindeliga­en skaber bedre oplevelser. Tilskuerta­llene er faldet efter udvidelsen fra 12 til 14 hold, og det er – med al respekt – naerliggen­de at spørge, om det i en konkurrenc­epraeget underholdn­ingsbranch­e er sundt for kvindeliga­ens vaerdi at have for mange hold som Ajax København, EH Aalborg og Skanderbor­g Håndbold, der i snit kun tiltraekke­r lidt over 300 tilskuere per kamp?

Spaendinge­n i kampene er også dalet. Antallet af grundspils­kampe med en målforskel på 10 scoringer eller derover er nemlig steget efter ligaudvide­lsen i 2018. Hver femte grundspils­kamp i kvindeliga­en i fjor sluttede med en målforskel på 10 scoringer eller mere. Faktisk endte syv kampe med en difference på over 15 scoringer. Vil det mon blive bedre med tilføjelse­n af 1. divisionsk­lubben Vendsyssel, som ikke har en eneste fuldtidspr­ofessionel spiller?

Og så er det ikke mindst vaerd at huske, at det blot er syv måneder siden, at DHF måtte hasteindka­lde til et klubmøde, efter at Skanderbor­g Håndbold af TV 2 Sport var blevet afsløret i ikke at have forsikret sine kvindeliga­spillere.

»Når vi hører Skanderbor­g sige, det er svaert at få tingene til at løbe rundt, således at man ikke kan forsikre spillerne, så er vi nødt til at saette os ned og snakke om, om der egentlig er penge nok samlet set til at drive en liga på allerhøjes­te niveau med 14 hold,« sagde DHF’s generalsek­retaer, Morten Stig Christense­n, dengang.

Derfor er det ganske bøvlet for DHF at udvise storsind og barmhjerti­ghed.

Tallene peger heller ikke på, at flere hold i f.eks. kvindeliga­en skaber bedre oplevelser.

 ??  ?? Cecilie Mørch og EH Aalborg agter at kaempe til det sidste for at blive i den bedste raekke. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Cecilie Mørch og EH Aalborg agter at kaempe til det sidste for at blive i den bedste raekke. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark