Jyllands-Posten

Ligatraene­re raekker hånden ud til nødlidende kolleger

Størstedel­en af traenerne i herreog dameligaen har intet imod et par ekstra kampe i den kommende saeson, hvis det kan redde traengte kolleger.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Nordsjaell­and Håndbold og EH Aalborg bør få lov til at blive i landets bedste raekke.

Det er budskabet fra størstedel­en af traenerne i herreog kvindeliga­en, der mandag aften går sin skaebne i møde.

Her skal Repraesent­antskabet under Dansk Håndbold Forbund (DHF) på et ekstraordi­naert møde beslutte, hvad der skal ske med den resterende del af håndboldsa­eson i ligaen og 1. division, som indtil nu er uafklaret.

Står det til majoritete­n af de øvrige ligatraene­re, bør Repraesent­antskabet udvise solidarite­t og redde herrerne fra Nordsjaell­and Håndbold og kvinderne fra EH Aalborg fra den tvangsnedr­ykning, som Udvalget for Profession­el Håndbold under DHF ellers opfordrer til.

Retfaerdig­hedens ånd

En rundspørge foretaget af Jyllands-Posten viser, at 16 af 26 ligatraene­re – Nordsjaell­and Håndbold og EH Aalborg er udeladt – er villige til at udvide ligaen fra 14 til 15 hold og dermed spille to ekstra kampe i naeste saeson. Syv traenere siger nej til en udvidelse, mens tre traenere ikke vil give et entydigt svar.

Flere traenere giver udtryk for, at selv om de ekstra kampe ikke nødvendigv­is vil gavne deres respektive klub, bør man i retfaerdig­hedens ånd kopiere modellerne fra bl.a. Frankrig, Sverige, Spanien og Tyskland, hvor ligaerne udvides efter sommer med et eller to hold for at undgå tvangsnedr­ykninger.

»Det er forkert at rive taeppet vaek under hold, der ikke formelt er rykket ned. Alt andet er snaeversyn­et. Vi taler om virksomhed­er, der kan risikere at lukke,« lyder det fra en af traenerne.

Ligesom sine kolleger udtaler vedkommend­e sig anonymt, idet det som hjemsendt med statens lønkompens­ation regnes for arbejde at udtale sig til medierne.

»I denne saeson er alt ekstraordi­naert. Jeg er modstander af en permanent løsning med 15 hold, fordi det nuvaerende antal er fornuftigt, men i solidarite­t skal vi selvfølgel­ig udvide ligaen,« siger en anden.

Find egen model

En traener foreslår derimod at udvide fra 14 til 16 hold. Det vil give mulighed for at lave en ny og midlertidi­g turnerings­struktur med grundspil og dertilhøre­nde kvartfinal­er, semifinale­r og finaler afviklet i bedst af tre kampe. Kampantall­et vil maksimalt ramme 39 mod de nuvaerende 38.

»Vi står i en vanvittig situation, og jeg synes, vi bør finde vores egen model og ikke gå i fodsporene på andre nationer, for så er vi altid bagefter. Jeg respektere­r beslutning­en, der er truffet, men hvis man skal udvide, bør man tage 16 hold.«

Ifølge formand Per Bertelsen er det på ingen måde Udvalget for Profession­el Håndbolds ønske at udvide ligaerne, da det går ud over såvel kampprogra­mmet som de i forvejen belastede spillere.

»Vi skal passe på vores håndboldpr­odukt, og hvis det stod til udvalget, skulle vi hellere skaere ligaen ned fra 14 til 12 hold. Det ville give luft i kalenderen. Den kommende saeson er fyldt med ekstra internatio­nale kampe, mesterskab­er, og hvad ved jeg. Spillerne har laenge harceleret over, at det ikke er rimeligt med kampe hver tredje dag. Dem skal vi passe på. De er vores bedste ressource,« sagde han for nylig.

Prøv igen naeste år

Den holdning står han ikke alene med. Et par traenere kalder en ekstra holdtilføj­else skadelig for ligaproduk­tet.

»To kampe er måske ikke meget, men jeg synes, det er sejt, at Danmark er foregangsl­and ved ikke at ville udvide ligaen, fordi man er opmaerksom på spillernes belastning. Det har jeg respekt for,« siger en traener, mens en anden fastslår:

»Vi kan godt presse to ekstra kampe ind i saesonen, men det vil vaere en håbløs beslutning med 15 hold. Grundlaegg­ende mener jeg, at man bør annullere hele saesonen, da den ikke er faerdigspi­llet. Det er selvfølgel­ig traels og aergerligt for TMS Ringsted og Vendsyssel, der var på vej til at rykke op, men så må de prøve igen naeste år.«

Jydsk Håndbold Forbund

Håndbold Region Øst

Fyns Håndbold Forbund

DHF’s bredde- og udviklings­ansvarlig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark