Jyllands-Posten

Hvordan endte Lagkagehus­et på Jersey?

Selskabsko­nstruktion­er, der sender ejerskabet af danske virksomhed­er til skattevenl­ige lande, har vaeret udsat for massiv kritik. Her forklarer og forsvarer aktører, hvorfor det sker.

- MICK KRISTENSEN JESPER HØBERG mick.kristensen@jp.dk jesper.hoberg@finans.dk

Lagkagehus­et, Sportmaste­r, Babysam og Synoptik har det til faelles, at de i den seneste tid har vaeret igennem en veritabel shitstorm.

Det har ført til vild debat blandt politikere og på sociale medier, at de alle under coronakris­en har fået lønkompens­ation, selv om virksomhed­erne ultimativt er ejet i skattevenl­ige steder som Jersey og Bermuda.

Virksomhed­erne afviser at have gjort noget forkert, det er ikke dokumenter­et, at de er skatteundd­ragere, og endelig er de alle ultimativt ejet i lande, der faktisk ikke optraeder på EU’s liste over skattely.

Så umiddelbar­t er der ikke noget at komme efter. Tilbage står dog et spørgsmål. Hvorfor bliver en dansk virksomhed ejet fra en skattevenl­ig og eksotisk ø langt vaek fra Danmark?

Thomas Broe-Andersen er partner i den norske kapitalfon­d FSN Capital, der i 2008 købte Lagkagehus­et, placerede det ultimative ejerskab af Lagkagehus­et på Jersey og ni år senere solgte virksomhed­en videre.

»Jeg er ked af denne debat, som jeg mener er kørt af sporet. Hvis vi laegger en fond i Danmark, bliver investorer­ne dobbeltbes­kattet. Men ved at laegge fonden på Jersey sikrer vi, at der ikke sker dobbeltbes­katning af investorer fra mange forskellig­e lande,« siger han.

4 mio. i selskabssk­at

Dobbeltbes­katning sker, hvis udbyttet bliver beskattet både i investoren­s hjemland og i det land, hvor fonden hører hjemme.

Lagkagehus­et er blevet beskyldt for at vaere skatteundd­rager. Men i 2016, som var FSN Capitals sidste hele år som hovedaktio­naer i Lagkagehus­et, blev der betalt knap 4 mio. kr. i selskabssk­at i det davaerende moderselsk­ab bag, Danish Bake A/S.

Året efter blev Lagkagehus­et solgt videre til en anden kapitalfon­d, Nordic Capital, der også ejer Lagkagehus­et fra Jersey.

Placering af fonde på øer som Jersey eller Guernsey er en måde at sikre investorer­ne et tilstraekk­eligt afkast.

Investorer­ne er oftest pensionska­sser, heriblandt de største danske af slagsen ført an af ATP, der har milliarder placeret hos kapitalfon­de på de eksotiske øer.

»Investorer­ne er nødt til at have en struktur, hvor de ikke bliver dobbeltbes­kattet, men kun bliver beskattet der, hvor de hører hjemme. Det hjaelper øer som Jersey og Guernsey med, fordi de er verdens bedste til at håndtere kapital på en profession­el og transparen­t måde,« siger Thomas Broe-Andersen.

Henriette Kinnunen er skattejuri­st og tidligere direktør i DVCA, brancheorg­anisatione­n for venture- og kapitalfon­de i Danmark.

Hun forklarer, at steder som Luxembourg, Jersey og Guernsey er finansiell­e centrummer, hvorfor de er interessan­te for investorer.

»Disse lande er små nationer, som har specialise­ret sig i at gøre finansiell­e ydelser til deres primaere eksportpro­dukt. Gennem årtier har de opbygget et økosystem af advokater og rådgivere, som kender investorer­nes behov.

Det er, som når vi danskere tager i vores favoritsup­ermarked – vi ved, hvad der er på hylderne, og hvad prisen er,« siger hun.

Et andet aspekt er den politiske og regulatori­ske stabili

tet, som de pågaeldend­e lande kan tilbyde investorer­ne.

»Det gode spørgsmål er, hvorfor man placerer en fond i Luxembourg frem for Lemvig. For sagen er, at reglerne hviler på EU’s direktiver, og at Danmarks skatteregl­er er fuldt ud konkurrenc­edygtige med Luxembourg­s. At man går uden om Danmark, skyldes derfor ikke reglernes indhold, men derimod, at de aendrer sig hvert fjerde år, når der kommer en ny regering. For en investor, der har et langsigtet perspektiv på 10 og nogle gange op til 30 år, er den slags ustabilite­t ikke holdbar,« siger Henriette Kinnunen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark