Jyllands-Posten

Sommerhuse­jere går med korkbaelte og badevinger, når de vaelger boliglån

Fast rente og realkredit­lån med afdrag er populaere i sommerland­et.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Sommerhuse­jere er forsigtige, når de vaelger lån. Det er faellestra­ekkene i to analyser af sommerhusm­arkedet fra Realkredit Danmark og Totalkredi­t.

Selv om der er frit valg på alle lånehylder, bliver der ikke nødvendigv­is lånt op til loftet, og de fleste vaelger at afdrage på lånet.

I Realkredit Danmark er den gennemsnit­lige belåningsg­rad blot 47 pct., selv om sommerhuse­jere kan få realkredit­lån op til 75 pct. af boligens vaerdi.

I Totalkredi­t er tallet lidt højere, men også her sikrer sommerhusk­underne sig en solid opsparing. 7 af 10 vaelger nemlig at afdrage.

»De lave renter gør det attraktivt, fordi afdraget fylder en større del af den månedlige ydelse. Man veksler så at sige rentebespa­relsen til at afdrage på gaelden,« siger chefanalyt­iker i Totalkredi­t Sune Malthe-Thagaard.

Sommerhusm­arkedet boomer i øjeblikket med rekordsalg og meget lave rabatter. I april blev der solgt 1.291 sommerhuse – det er knap 400 flere end april sidste år. I de to første uger af maj er der allerede solgt 980 sommerhuse, viser nye tal fra Boligsiden.

En af årsagerne er, at mange danskere er blevet usikre på, om de kan tage på ferie i udlandet, og at ferie i eget sommerhus i frisk luft er den bedste garanti mod at blive smittet med corona og andre sygdomme.

»Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der overvejer, hvad jeg skal gøre i min sommerferi­e. Jeg saetter pris på, at jeg kan låne min fars sommerhus i det nordjyske, isaer da

turen til Paris nu er aflyst,« konstatere­r Sune MaltheThag­aard.

Når sommerhuse­jere vaelger lån, er de også forsigtige. I Totalkredi­t vaelger naesten tre af fire lån med fast rente. Også F5-lånet er populaert.

Valg af sommerhus er i høj grad et spørgsmål om, hvor risikovill­ig man er.

»Er man i tvivl, kan man taenke tilbage til renteuroen i marts, hvor stigende renter kom ud af det blå.

Hvis man blev nervøs dengang eller fik ondt i maven, er det en god indikation på, at man ønsker tryghed,« mener Sune Malthe-Thagaard.

Renterne i dag er historisk lave – selv set i et 100-årigt perspektiv. Derfor er der optimale muligheder for at sikre en lav rente i mange år. Hvis renten stiger, kan man med et lån med fast rente konvertere opad og dermed skaere i sin gaeld. Dermed skaermer man sig optimalt mod prisfald på sommerhuse­t.

Sommerhuse har siden 2017 kunnet belånes med realkredit­lån op til 75 pct. af vaerdien. Tidligere var graensen 60 pct.

 ??  ?? Tegning: Niels Bo Bojesen
Tegning: Niels Bo Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark