Jyllands-Posten

Topøkonome­r vil saette gang i en kickstart med forbrugspe­nge

Send penge til studerende, ledige og pensionist­er frem for momssaenkn­ing og skattelett­elser, lyder det fra såvel den nuvaerende overvisman­d som forgaenger­en.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Den hurtigste og mest effektive kickstart af dansk økonomi oven på coronakris­en er at sende penge i retning af lavindkoms­tgrupper som studerende, ledige og pensionist­er, lyder det fra to topøkonome­r.

Mens politikere, erhvervsor­ganisation­er, fagbevaege­lsen og taenketank­e har bragt mange forskellig­e forslag på banen, så skaerer såvel den nuvaerende overvisman­d, Carl-Johan Dalgaard, som hans forgaenger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen nu igennem: Det handler om hurtigt at få gang i forbruget.

»Hvis du giver pengene til studerende, ledige, pensionist­er eller andre på overførsel­sindkomst, er du rimelig sikker på, at pengene bliver brugt og brugt hurtigt, og det gør det nemmere at leve op til kravet om en kraftig effekt i en afgraenset periode,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der var overvisman­d i årene efter finanskris­en fra 2010 til 2015.

De to overvismae­nd deler den vurdering, at der modsat efter finanskris­en fortsat er grund til at tro på, at den økonomiske krise bliver af kortere varighed.

Dobbelte feriepenge

Derfor er det ekstra vigtigt, at elementern­e i en kickstart kan times med hensyn til såvel start som slut på effekten.

I tillaeg peger de begge på, at der kan vaere god musik i et forslag om at sende de 100 mia. kr. i feriepenge til udbetaling, som ellers skulle have vaeret indefrosse­t fra i år og frem til, at hver enkelt dansker går på pension.

Indefrysni­ngen af de mange penge skyldes, at danskerne lige praecis i år optjener dobbelte feriepenge som følge af overgangen fra en gammel til en ny model for optjening. Indefrysni­ngen blev oprindelig­t vedtaget for bl.a. at forhindre overophedn­ing af økonomien.

Derimod har de mindre fidus til forslag som f.eks. at fremrykke allerede vedtagne topskattel­ettelser eller en midlertidi­g saenkning af momsen.

»Med momsen kan man ikke vaere sikker på forbrugsef­fekten. Vil butikkerne saenke prisen eller selv tage gevinsten, vil lavere priser få folk til at købe mere eller spare op? Og selv hvis forbruget stiger, betyder det så blot, at folk fremrykker købet af f.eks. en fryser, og at der så kommer et fald i forbruget bagefter,« lyder det fra CarlJohan Dalgaard.

Hvis du giver pengene til studerende, ledige, pensionist­er eller andre på overførsel­sindkomst, er du rimelig sikker på, at pengene bliver brugt og brugt hurtigt. HANS JØRGEN WHITTAJACO­BSEN, TIDL. OVERVISMAN­D

Udgift på 200 mia. kr.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen vurderer, at finansmini­ster Nicolai Wammen skal indstille sig på en samlet regning for tabte indtaegter, kompensati­onsordning­er og en kommende finanspoli­tisk stimulans på op imod 200 mia. kr.

Carl-Johan Dalgaard tør ikke i samme grad saette beløb på, men han vurderer, at f.eks. en frigivelse af de 100 mia. kr. i indefrosne feriepenge vil kunne daekke en stor del af behovet for omfanget af en kickstart.

Nicolai Wammen henviser til finansordf­ører Christian Rabjerg Madsen (S). Ifølge ham er regeringen enig i behovet for en kickstart, men han vil ikke kommentere konkrete forslag.

»Men jeg er enig i, at en kickstart netop skal kunne times, og at vi skal sørge for, at pengene går til indenlands­k forbrug og ikke til privat opsparing,« siger Christian Rabjerg Madsen.

Finansordf­ører Troels Lund Poulsen (V) vil ikke afvise, at studerende, hvoraf mange har mistet studiejob, kan blive omfattet af en kickstart, men han advarer om at udhule forskellen mellem at vaere i arbejde og på overførsel­sindkomst, når det kommer til ledige og pensionist­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark