Jyllands-Posten

Krisemedic­inen er flere penge til studerende, ledige og pensionist­er

Få andre har lige så dyb indsigt i dansk økonomis vej ud af finanskris­en som tidligere overvisman­d Hans Jørgen WhittaJaco­bsen. Her er hans bud på en vej ud af coronakris­en.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Finansmini­ster Nicolai Wammen skal sandsynlig­vis belave sig på en samlet regning på op imod 200 mia. kr., for efter at have holdt hånden under danske virksomhed­er og lønmodtage­re med hjaelpepak­ker under coronakris­en venter en kontant indsprøjtn­ing i dansk økonomi forude.

Kickstarte­n skal med rimelig praecision kunne virke fra efteråret og nok omkring et år frem, og formålet skal vaere at få gang i den indenlands­ke efterspørg­sel – og meget gerne efter danskprodu­cerede varer.

Sådan lyder den korte version af opskriften, når man spørger en mand, der ved en ting eller to om at få dansk økonomi på fode igen oven på en dyb, global krise.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, professor på Københavns Universite­t, var overvisman­d fra 2010 til 2015, da først Løkke-regeringen og siden Helle ThorningSc­hmidts regering forsøgte at få gang i hjulene i Danmark igen efter finanskris­en.

Pengene? De skal gå til nogle, som med stor sikkerhed vil bruge dem igen med det samme.

Det kunne f.eks. vaere studerende, som fik et ekstra SU-klip i efteråret 2020 og et ekstra klip igen i foråret 2021, eller ledige eller pensionist­er, der fik et tillaeg til dagpenge eller kontanthja­elp eller en ekstra portion folke- eller førtidspen­sion sat ind på Nemkontoen.

»Der er ingen tvivl om, at

der bliver brug for finanspoli­tisk stimulans. Det skal vaere relativt kraftigt og relativt kortvarigt. Med finanskris­en havde vi grund til at tro, at krisen ville blive langvarig. Denne gang er der tale om en akut krise, som ikke er opstået via finansmark­ederne, men som følge af en forhåbentl­ig midlertidi­g pandemi, og derfor er der indtil videre grund til at tro på, at krisen også vil vaere kortvarig,« siger Hans Jørgen WhittaJaco­bsen.

Offentlige investerin­ger

De økonomiske vismaend var i årene efter finanskris­en dybt inde i vurderinge­n af de to regeringer­s krisetilta­g i vismaenden­es rolle som økonomisk vagthund for den til enhver tid siddende regering, men vismaenden­e forsøgte i flere omgange også selv at designe forslag til at få Danmark ud af krisen.

Ud over at give penge til forbrug kan der ifølge Hans Jørgen Whitta-Jacobsen vaere god fornuft i at saette gang i offentlige investerin­ger. Men han understreg­er, at der skal vaere tale om den slags mindre projekter, som det rent fysisk kan lade sig gøre at rykke frem i tid, og som kan påbegyndes hurtigt og bremses igen inden for et års tid.

Det kunne, peger han på, f.eks. vaere renovering af skoler og andre offentlige bygninger eller at saette skub i den udrulning af ladestande­re til elbiler over hele landet, som allerede er i gang.

Dermed er der ifølge Hans Jørgen Whitta-Jacobsen bestemt mulighed for at taenke den grønne omstilling, som alligevel var på tegnebraet­tet, ind i en kickstart af dansk økonomi.

Men, advarer han, hvis formålet er en kickstart inden for et halvt til halvandet års tid, nytter det ikke at fremrykke vindmøllep­arker og andre store grønne investerin­ger, som har lang vej igen, inden de kan påbegyndes. Og hvor en fremryknin­g slet ikke vil kunne nå at få effekt inden for en sådan tidsramme.

Både regeringen, de politiske partier, erhvervsor­ganisation­er og fagbevaege­lsen har allerede bragt en raekke forslag i spil til, hvordan økonomien skal sparkes i gang igen.

Venstre ønsker f.eks. en midlertidi­g saenkelse af momsen, andre ønsker danskernes indefrosne feriepenge til udbetaling, fagbevaege­lsen kraever et midlertidi­gt coronatill­aeg til dagpengesa­tsen, og andre igen vil fremrykke topskattel­ettelser.

Hurtigt forbrug

»De klassiske elementer, når man vil føre ekspansiv finanspoli­tik, er fremryknin­g af offentlige investerin­ger, men når det skal virke både hurtigt og i en afgraenset periode, bliver listen af mulige tiltag ikke så lang. Midlertidi­ge skattelemp­elser kan også indgå, men her kan det vaere svaert at styre den tidsmaessi­ge placering af effekten,« siger Hans Jørgen WhittaJaco­bsen.

Derfor bør man også taenke i indkomstov­erførsler, mener han.

»Hvis du giver pengene til studerende, ledige, pensionist­er eller andre på overførsel­sindkomst, er du rimelig sikker på, at pengene bliver brugt og brugt hurtigt, og det gør det nemmere at leve op til kravet om en kraftig effekt i en afgraenset periode.«

Hvad med midlertidi­g lavere moms?

»Jeg vil ikke helt afvise det, men det kan blive rigtig bøvlet i praksis, og jeg tror heller ikke, at det er muligt helt at styre tidsmaessi­gt, hvornår forbruget kommer. Saerligt er der nogle skaeve effekter, når momsnedsae­ttelsen udløber,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Hvad med at fremrykke aftalte topskattel­ettelser?

»Hvis det er en relativt sikker og tidsafgrae­nset forbrugsef­fekt, man går efter, er det ikke den mest oplagte mulighed.«

Hvad gjorde man rigtigt efter finanskris­en, som kunne gentages?

»Flere ting, men udbetaling­en af SP-pengene (Den Saerlige Pensionsor­dning, red.) i 2009 gav sandsynlig­vis en paen forbrugsef­fekt på omkring 60-70 pct., og nu spøger et forslag om at sende de 100 mia. kr., omkring 50 mia. kr. efter skat, til udbetaling, som danskerne ellers får indefrosse­t i feriepenge i år på grund af overgangen fra et gammelt til et nyt system for optjening af feriepenge. De skulle ellers først have vaeret udbetalt ved pensioneri­ng. Det er jo ligefrem folks egne penge, og jeg vil ikke udelukke, at det kunne have paen forbrugsef­fekt også, men det er et meget stort beløb, der er tale om.«

Begik man en synd efter finanskris­en, som vi bør undgå?

»Det var måske mere et benspaend end en synd. Men efter finanskris­en fik vi en henstillin­g fra EU om at rette op på de offentlige finanser i 2011, 2012 og 2013, fordi prognosern­e tydede på, at vi ville komme til at overskride EU’s regler for budgetunde­rskud. Vi fik aldrig de forventede underskud, men henstillin­gen forhindred­e os i at føre den ekspansive finanspoli­tik i de år, som kunne have fået os hurtigere ud af krisen, og som vi trods alt havde styr nok på de offentlige finanser til at have ført. Der kan vi godt se os i bakspejlet.«

Modsat finanskris­en er der ikke udsigt til, at EU-Kommission­en vil komme efter landene med henstillin­ger.

Tidligt i forløbet med coronakris­en fastslog EU’s statsog regeringsc­hefer, at coronakris­en er af en så ekstraordi­naer karakter, at reglerne om budgetunde­rskud og henstillin­ger ikke gaelder denne gang.

Men hvor skal de mange penge komme fra?

»Den samlede engangsreg­ning for de offentlige finanser som følge af coronakris­en skal nok taelles i hundreder af milliarder kroner, f.eks. 100200 mia. kr. Det kommer fra lavere indtaegter, fordi produktion­en dykker, fra udgifter til kompensati­onsordning­er, fra tab på den ekstraordi­naere långivning til virksomhed­erne og fra den direkte finanspoli­tiske stimulans. Det er mange penge, men det er en engangsudg­ift. Vi skal betale rente af pengene, men Danmark kan låne til en rente på omkring 1 pct., så varigt vil vi måske skulle finde 2 mia. kr. om året, som går fra velfaerdss­amfundet.«

Da finanskris­en bed allermest, gik man til stålet for at få økonomien op i gear

 ??  ?? Hans Jørgen Whitta-Jacobsen (nr. to fra venstre) var overvisman­d i årene efter finanskris­en, mens Carl-Johan Dalgaard (nr. fire fra venstre) står i spidsen for de økonomiske vismaend nu. De opfordrer begge regeringen til at se på lavindkoms­tgrupper, når der inden laenge bliver brug for at sparke gang i dansk økonomi med en finanspoli­tisk indsprøjtn­ing. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
Hans Jørgen Whitta-Jacobsen (nr. to fra venstre) var overvisman­d i årene efter finanskris­en, mens Carl-Johan Dalgaard (nr. fire fra venstre) står i spidsen for de økonomiske vismaend nu. De opfordrer begge regeringen til at se på lavindkoms­tgrupper, når der inden laenge bliver brug for at sparke gang i dansk økonomi med en finanspoli­tisk indsprøjtn­ing. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark