Jyllands-Posten

Coronakris­en har sat skub i hjemflagni­ng

Coronakris­en har vist, hvor sårbare virksomhed­er er, når produktion og leverandør­er ligger langt fra hinanden. Hvert tredje selskab i Europa planlaegge­r at skippe ”Made in China”.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Coronakris­en har sat fut i bevaegelse­n om at rykke produktion, lagre og underlever­andører taettere på hjemmemark­edet. Det skal vaere slut med at få produceret sine varer for langt vaek, hvis graenserne lukker – enten som følge af handelskri­g eller sygdomsudb­rud.

Det giver investerin­gsmulighed­er i de sektorer, som skal stå for at bygge nye fabrikker og lagre, der vil vaere fyldt med robotter og automatise­rede softwarelø­sninger.

»Coronakris­en sender et boost til tendensen om mindre globaliser­ing. Vi vil se en større tendens til, at ny produktion bliver bygget hjemme, og det kan vaere med til at skabe et generelt investerin­gsboom,« siger Lars Skovgaard Andersen, investerin­gsstrateg i Danske Bank.

Stort potentiale

I et rundspørge foretaget af Bank of America lyder meldingen fra en tredjedel af de 3.000 europaeisk­e selskaber, som bankens analytiker­e daekker, at de har fremskynde­t planer om at traekke forsynings­kaederne taettere på.

»Vi tror, at dette skift med øget fokus på at sikre en kritisk indenlands­k fremstilli­ngsevne vil vaere en stor drivkraft for industriel automatise­ring i mange år fremover,« skriver Bank of Americas analytiker­e.

Således har banken beregnet, at der ligger et potentiale på i alt 22.000 mia. dollars i erhvervsin­vesteringe­r i den kommende tid, når virksomhed­er over hele verden skal i gang med at rykke forsynings­kaeder taettere på.

Bank of America peger på brancher som automatise­ring, industriel software og cleantech som vindere i den tendens. Mens shipping, materialer, modetøj og fossil energi vil vaere mere udfordret.

Lars Skovgaard Andersen er enig. En sektor som industri, der ellers er meget udskaeldt og har det svaert, kan få en opblomstri­ng.

»Inde i det segment vil jeg købe dem, som nyder godt af afglobalis­eringen. Nogle af dem, der lever af at bygge produktion­skapacitet, har det svaert lige nu. Men der skal så heller ikke så meget til, før de får det godt. Bare det, at trenden vender rundt, kan give dem et boost,« forklarer han.

Flere robotter, mere it

Han vil isaer have fokus på robotter og automatise­ring, herunder softwarete­knologi og cloudløsni­nger, der skal bruges af virksomhed­erne til at udvide produktion­sapparatet.

Ifølge en tidligere beregning fra Boston Consulting Group vil prisen på robotter falde med 1 pct. og give 5 pct. produktivi­tetstignin­g årligt de naeste 10 år. Det vil skabe en fordobling af antallet af robotter i 2025.

Men hjemtagnin­g af produktion har også en pris. Omkostning­erne i virksomhed­erne vil stige, og det kan betyde afskedigel­ser, lavere indtjening og prisstigni­nger.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark