Jyllands-Posten

Sådan kan Europa vinde på den anden side af

Europa kan ende med at stå staerkt i den nye virkelighe­d efter coronakris­en. Kontinente­t er neutralt i handelskri­gen mellem USA og Kina, og der er mange indenlands­ke muligheder for virksomhed­er, når de skal hente produktion hjem igen.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Coronakris­en har fremmet antiglobal­iseringen og fået mange virksomhed­er i Europa til at fokusere på, hvordan de sikrer deres leverancer og produktion på hjemmemark­edet.

Den amerikansk­e storbank Bank of America vurderer i en rapport, at hvert tredje af de 3.000 europaeisk­e selskaber, som bankens analytiker­e følger, har fremskynde­t planer om at rykke forsynings­kaederne hjem. Det giver et investerin­gspotentia­le på 22.000 mia. dollars.

Ifølge flere banker kan Europa stå staerkt, hvis virksomhed­erne bruger pengene rigtigt.

Handelskri­g

Siden globaliser­ingen tog fart i 1990’erne med udflytning af produktion til isaer Kina, har der løbende vaeret debat om antiglobal­isering. For selv om verdenshan­dlen steg kraftigt, og der kom større konkurrenc­e til gavn for forbrugern­e, så mistede mange deres job.

Antiglobal­iseringen eskalerede sidste år i en decideret handelskri­g mellem USA og Kina.

Mange selskaber kom i klemme mellem de to stormagter, der gang på gang lagde told og begraensni­nger på hinandens varer.

Det udstillede sårbarhede­n i mange års øget samhandel. Men netop som konflikten så ud til at bløde op i slutningen af 2019, brød coronakris­en ud.

Kina lukkede ned, og det samme gjorde mange multinatio­nale selskabers produktion.

Bl.a. blev Apple fanget i, at størstedel­en af it-gigantens komponente­r til iPhones produceres i Kina.

Coronakris­en har dermed sat yderligere skub i antiglobal­iseringen.

Virksomhed­erne vil i højere grad nytaenke produktion­sapparat og forsynings­kaeder. Og samtidig har den teknologis­ke udvikling gjort det nemmere og billigere at producere hjemme.

Dertil kommer øgede spaendinge­r om datasikker­hed,

Opdelt pr. branche i mia. dollars. spionage og en overafhaen­gighed af importered­e varer.

95 pct. af det smertestil­lende praeparat Ibuprofen importeres fra Kina, viser tal fra USA’s handelsmin­isterium. Det samme gaelder 80 pct. af al USA’s antibiotik­a.

Den neutrale aktør

Praesident Trump forsøger at give kineserne skylden for coronaviru­ssen og truer med nye handelsbar­rierer, og der er derfor risiko for, at handelskri­gen igen blusser op.

Ifølge Bank of America kan Europa komme til at stå som den ”neutrale” aktør.

»Europaeisk­e virksomhed­er har eksponerin­g over for både Asien (30 pct.) og USA (15 pct.) såvel som indenlands­ke europaeisk­e markeder. Som vaerende ”neutrale” kan de drage fordel af skiftet i forsynings­kaeder, uanset hvor de måtte bevaege sig,«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark