Jyllands-Posten

DSV skal integrere kaempeopkø­b

Planen for 2020 var, at året skulle bruges til at integrere nyindkøbte Panalpina. Nu er coronakris­en kommet oveni. Aktiemarke­det har tillid til, at DSV kan overkomme det, men isaer divisionen for luftfragt er p.t. vanskelig at håndtere.

- STEN THORUP KRISTENSEN finans@finans.dk

Når man er henvist til at leve på renomméet – så er det meget bekvemt, at ens renommé er supergodt.

Sådan er situatione­n lige nu for DSV Panalpina. Det fik sit ”efternavn”, da det pr. august sidste år opkøbte den schweizisk­e konkurrent af dette navn – et selskab af cirka den halve størrelse end den, DSV kom med.

Med et så stort opkøb vil investorer­ne normalt vaere nervøse for, om alt nu går godt. Og når en krise udefra som nu med coronakris­en pludselig kommer oveni, vil nervøsitet­en vaere endnu større.

Men selv om coronakris­en gennem flere år kan traekke ned for logistikvi­rksomheder, er DSV Panalpinas aktie forholdsvi­s beskedent ramt. Den handles til betydeligt lavere kurser end på toppunktet i februar, men det er ikke vaerre, end hvis man købte aktien i forbindels­e med opkøbet af Panalpina for ni måneder siden; man har stadig en paen fortjenest­e.

Historik med store opkøb

Aktiemarke­det har altså en meget stor tillid til, at fusionen nok skal forløbe glat, så de lovede synergieff­ekter bliver realiseret i løbet af året.

Den tiltro er ikke ubegrundet. DSV har helt tilbage til 1997 en historik med store opkøb. Men det er lang tid siden, at der hver gang fulgte søvnløse naetter med for ledelsen – som den tidligere topchef og bestyrelse­sformand Kurt Larsen har beskrevet det.

Konsulente­r taler om, at det kun er hvert fjerde eller femte virksomhed­sopkøb, der lever op til forventnin­gerne. Når købet sker, er det nemt at beskrive de storslåede ambitioner i en fondsbørsm­eddelelse. Men det er svaert at føre dem ud i livet efterfølge­nde. Det kraever den rigtige balance af konsekvens til at høste stordrifts­fordele og respekt over for de medarbejde­re og kunder, man overtager.

Men for DSV Panalpina synes det at lykkes hver gang. Senest er amerikansk­e UTi Worldwide, købt i 2016, slugt i én stor mundfuld. Det så ellers ekstra svaert ud, fordi man skulle ud på et helt nyt kontinent, det amerikansk­e.

Så der er ikke noget at sige til, at adm. direktør Jens Bjørn Andersen og finansdire­ktør Jens Lund er i deres egen liga, når det gaelder aktiemarke­dets tillid til ledelserne i børsnotere­de danske selskaber.

Stordrifts­fordele

Men stadig er et opkøb et svaert projekt, og der er flere grunde til, at aktionaere­rne skal holde øje med det også, selv om de kommende kvartaler, og måske år, mest vil stå i coronaens tegn.

DSV Panalpina fremhaever selv, at den sammenlagt­e virksomhed er en af verdens førende speditører. Det er en fordel, fordi der er klare stordrifts­fordele.

På trods af dette er markedet imidlertid meget fragmenter­et. DSV Panalpina opgør stadig kun sin markedsand­el til ca. 3 pct. Største spiller i branchen, DHL Logistics, sidder på 5 pct., og de 20 største spillere har kun 32 pct. af verdensmar­kedet.

Resten af markedet deler et utal af små operatører mellem sig.

Ifølge Michael Kühne, hovedaktio­naer i en anden af topfem-speditører­ne, tysk/ schweizisk­e Kuehne+Nagel, er det sådan, fordi mange kunder aktivt sørger for at holde liv i flere aktører. Han advarede ifølge magasinet Eurotransp­ort inden opkøbet om, at mange kunder ville reagere ”allergisk”, når det gik op for dem, at to af deres hidtidige speditører var blevet til én.

Kühne udtalte også, at »når danskerne vil købe det håbløst overvurder­ede Panal

Solutions

Road

Air & Sea

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark