Jyllands-Posten

Hun håber at slå sine folder uden for Danmarks graenser

Rikke Søbye Madsen fulgte med sin familie fra Thyregod til Japan, da hendes far blev udstatione­ret for Danfoss. Opholdet har givet hende stor appetit på verden og mod på en internatio­nal karriere.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Som ung kan det vaere svaert at finde ud af, hvad man vil med tilvaerels­en. Men den 18-årige Rikke Søbye Madsen er ikke i tvivl.

Selv om hun er født og opvokset på en gård i Thyregod midt på den jyske hede, har udlaengsle­n for laengst meldt sig, og den er blevet bekraeftet af et laengere ophold i Kobe i Japan.

Her bor hun i dag sammen med sin familie. Faderen er udstatione­ret for Danfoss på en treårig kontrakt, og moderen udfører frivilligt arbejde i en organisati­on for de udlaending­e, der bor og arbejder i Kobe.

»Selv er jeg i gang med en toårig gymnasial Internatio­nal Baccalaure­ate-uddannelse, som jeg afslutter til naeste år, inden vi vender hjem til Danmark. Eller rettere sagt: Hvis den rigtige chance byder sig, kan det godt vaere, at jeg vaelger at blive i udlandet, mens mine foraeldre rejser hjem,« siger Rikke Søbye Madsen og tilføjer:

»Jeg vil helst vaere taet på min familie, men jeg har accepteret, at det nok ikke altid er realistisk, når man har så meget lyst til at vaere i udlandet, som jeg har.«

Efter opholdet i Japan har hun også svaert ved at se sig selv vende hjem og påbegynde studier i Danmark.

»Jeg kunne sagtens starte på et internatio­nalt studium i Danmark, men jeg vil hellere studere i udlandet,« fortaeller Rikke Søbye Madsen.

Kulturfors­kellene er store

Den unge jyde har ikke facitliste­n for sin jobmaessig­e karriere klar, men hun kunne godt forestille sig at blive ansat i en virksomhed i udlandet med megen rejseaktiv­itet. En del af hende har også lyst til at drive egen virksomhed, og her har det at drive hotel vaeret oppe at vende.

Rikke Søbye Madsen er med andre ord ikke i tvivl om, at hun primaert kommer til at slå sine folder uden for Danmarks graenser.

»Min far har arbejdet med japanere tidligere, men vi har alle vaeret nybegynder­e ud i den disciplin, der hedder at håndtere de store kulturelle forskelle. Det er dog ikke noget, der på nogen måde har forskraekk­et mig, og jeg er kommet til at holde af den japanske kultur og de japanske traditione­r,« siger hun og uddyber:

»Høflighed og respekt er i høj grad en del af hverdagen, og det er stadig naturligt, at unge mennesker rejser sig for aeldre i bussen eller toget.«

Under opholdet har hele familien måttet laere, hvordan man gebaerder sig, og hvad man bestemt ikke gør, fortaeller Rikke Søbye Madsen. Som eksempel naevner hun et tilfaelde, hvor hendes far efter et restaurati­onsbesøg lagde nogle yen som drikkepeng­e til tjeneren.

Det gør man ikke i Japan. Det betragtes naermest som en fornaermel­se, og restaurati­onens ejer løb da også efter ham for at returnere mønterne.

Japansk til husbehov

Selv om dagligdage­n på skolen i Kobe er internatio­nal, er der ud over Rikke Søbye Madsen selv kun to andre elever fra Europa i klassen.

Resten kommer fra Asien, så også på den front har hun fået øjnene op for den mangfoldig­hed, et liv i udlandet kan byde på.

»De to år, jeg har boet i Japan, har jeg laert rigtig meget. Godt opildnet af mine foraeldre, der selv holder meget af at rejse. Vi rejser både rundt i Japan og har vaeret på Filippiner­ne og i Korea – og hvorfor skulle vi ikke det? Geografisk har vi aldrig vaeret taettere på, så det er bare med at gribe chancen, mens den er der.«

Rikke Søbye Madsen vil gerne nå at udforske Asien endnu mere, men grundlaegg­ende spiller det dog ikke den store rolle, hvor i verden hun befinder sig. Blot hun er i udlandet.

Lige nu, hvor coronakris­en raser, bliver det dog ikke til så megen rejseaktiv­itet. Rikke Søbye Madsen har heller ikke vaeret fysisk i skole siden februar, da alle timer er blevet afviklet som fjernunder­visning. Den internatio­nale uddannelse, som hun sammenlign­er med high school på et lidt højere niveau, vil dog stadig give et godt afsaet for karrieren, mener hun.

Det første år, Rikke Søbye Madsen boede i Japan og gik i grundskole, laeste hun japansk og laerte at klare sig til husbehov. Det er dog et komplekst sprog, og nu har hun derfor kastet sin koncentrat­ion på hovedfag som engelsk og business.

»Jeg føler mig privileger­et over, at jeg har fået mulighed for at opleve verden på denne måde i så ung en alder, og jeg kan kun anbefale andre unge at gribe chancen, hvis de får mulighed for det,« siger hun og tilføjer:

»Indtil nu har jeg fået megen erfaring med i bagagen, som virkelig har givet mig et nyt syn på mange ting.«

Indtil nu har jeg fået megen erfaring med i bagagen, som virkelig har givet mig et nyt syn på mange ting. RIKKE SØBYE MADSEN

 ??  ?? Da Danmark spillede VM i håndbold i Kumamoto i Japan, var Rikke Søbye i hallen sammen med sin mor. Foto: Privat Madsen naturligvi­s på plads
Navn: Rikke Søbye Madsen. Alder/by: 18 år og fra Thyregod.
Uddannelse: Studerer Internatio­nal Baccalaure­ate (IB) i Kobe, Japan.
Da Danmark spillede VM i håndbold i Kumamoto i Japan, var Rikke Søbye i hallen sammen med sin mor. Foto: Privat Madsen naturligvi­s på plads Navn: Rikke Søbye Madsen. Alder/by: 18 år og fra Thyregod. Uddannelse: Studerer Internatio­nal Baccalaure­ate (IB) i Kobe, Japan.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark