Jyllands-Posten

Vejen ud af coronakris­en kraever økonomisk tryghed

Tryghed – ikke piskeslag – skaber grobund for efterspørg­sel.

- ERIK BJØRSTED cheføkonom, Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d

Da dansk økonomi senest blev ramt af en krise, valgte politikern­e meget hurtigt at svinge pisken over de arbejdsløs­e og gennemføre udbudsrefo­rmer, som svaekkede sikkerheds­nettet under lønmodtage­rne.

Det var med til at skabe usikkerhed, hvilket bidrog til at traekke krisen i langdrag. Den fejl må vi ikke gentage.

Kort tid efter, at jeg blev ansat i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d, brød finanskris­en ud.

Den udviklede sig hurtigt til at blive den vaerste krise, som dansk økonomi havde set siden Anden Verdenskri­g.

Specielt én ting gjorde dengang stort indtryk på mig: Tonen i debatten skiftede lynhurtigt.

Problemet gik hurtigt fra at vaere et spørgsmål om mangel på efterspørg­sel og mangel på job til, at de arbejdsløs­e var for kraesne og ikke var ihaerdige nok i deres jobsøgning. Pisken blev taget i brug.

Inden dansk økonomi overhovede­t var kommet sig oven på finanskris­en, blev genopretni­ngspakken gennemført. Den indebar markante forringels­er af dagpengene.

Dagpengepe­rioden blev halveret, og det blev gjort vanskelige­re at genoptjene retten til dagpenge. Sikkerheds­nettet under lønmodtage­rne blev dermed alvorligt svaekket. Det resultered­e desvaerre i, at mange faldt igennem sikkerheds­nettet under den langvarige lavkonjunk­tur i forlaengel­se af finanskris­en.

Dagpengefo­rringelser­ne var med til at slå revner i fundamente­t for vores flexicurit­ymodel, som vi danskere ellers er så berømmede for. Forringels­erne var med til at skabe usikkerhed i befolkning­en på et tidspunkt, hvor der var behov for det stik modsatte: at skabe tryghed.

De reformer, der fulgte efter dagpengefo­rringelser­ne, bidrog heller ikke til at skabe tryghed.

Under en krise er det vigtigt at have fokus på at øge efterspørg­slen. Men folk bruger ikke penge, hvis de føler utryghed i privatøkon­omien. Derfor er det så vigtigt at styrke sikkerheds­nettet under lønmodtage­rne, så de fortsat tør forbruge, selv om der er krise.

I dag står vi over for en endnu vaerre krise. Arbejdsløs­heden er på kun to måneder vokset med 50.000 personer, og 170.000 lønmodtage­re er sendt hjem med lønkompens­ation. Hele den jobfremgan­g, vi har haft under opsvinget, og mere til, står på spil.

Forhåbentl­ig er svaret denne gang ikke at svaekke sikkerheds­nettet under lønmodtage­rne, ligesom vi gjorde efter finanskris­en. Forhåbentl­ig bliver svaret denne gang, at vi i stedet skaber tryghed ved at give de mest traengte grupper en økonomisk håndsraekn­ing og investerer i mennesker ved at give lønmodtage­re og arbejdsløs­e bedre muligheder for at blive opkvalific­eret, så de kan få en taettere og staerkere tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet.

Det dummeste, vi kan gøre i den nuvaerende situation, er at stramme finanspoli­tikken eller lave reformer, som øger usikkerhed­en og svaekker efterspørg­slen i økonomien. Det vil blot forlaenge krisen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark