Jyllands-Posten

Selskab bag farvet lys til kirurger taber millioner

Aarhus-firmaet Chromaviso, der saelger specielle lys installati­oner til hospitaler og plejehjem, tabte 3,7 mio. kr. i seneste regnskabså­r.

- KEVIN GRØNNEMANN MedWatch jpaarhus@jp.dk

Aldrig før har medicosels­kabet Chromaviso, der har eksisteret i 13 år, døjet med så stort et underskud, som selskabet gjorde i 2019. Men det er ikke et dårligt tegn, siger selskabets adm. direktør.

»Isoleret set er resultatet ikke tilfredsst­illende, men det er de bump på vejen, der kommer, når man bygger en forretning op i et projektmar­ked, som vi gør,« siger Anders Kryger.

Chromaviso tabte 3,7 mio. kr. i seneste regnskabså­r mod et overskud på 1,2 mio. kr. året før. En uvant situation for virksomhed­en, der historisk set plejer at give overskud. Anders Kryger siger dog, at underskudd­et bunder i en raekke større projekter i Norden, som først vil betale sig i senere regnskaber.

»Hvis man eksempelvi­s kigger på Sverige over de seneste 24 måneder, så har vi solgt flere store sygehuspro­jekter i blandt andet Malmø, Örebro, Värnamo og Uppsala. Men fordi projektern­e er så store, kan vi ikke styre, hvilket regnskabså­r omsaetning­en kommer i. Det er det, der ligger til grund for vores regnskab,« siger Anders Kryger.

Han er derfor optimistis­k om fremtiden, isaer fordi Chromaviso for alvor er begyndt at slå igennem uden for Danmark.

»Vi har fået et gennembrud i Norge, som er et nyere marked for os, hos Rikshospit­alet i Oslo, som bliver en vigtig showcase for os. Vi har også fået et lignende projekt i hus i Helsinki. Så vi står på et ret staerkt fundament,« siger Anders Kryger.

Saelger farvet lys

Chromaviso saelger lysinstall­ationer til hospitaler og plejehjem, blandt andet ”ergonomisk lys”, der er beregnet til operations­stuer, og ”døgnrytmel­ys”, der er beregnet til nattevagte­r. Idéen opstod omkring år 2005, da Anders Kryger var ansat i danske Martin Profession­al, der bygger lysinstall­ationer til koncerter og diskoteker.

Martin Profession­al blev dengang kontaktet af davaerende overlaege Jesper Durup fra Odense Universite­tshospital, som havde et problem, når han foretog kikkertope­rationer, hvor han skulle orientere sig udelukkend­e gennem et kamera, der transmitte­rer live-video til en skaerm. Det skarpe, hvide lys i operations­stuen blaendede skaermen og skabte genskin, ligesom man kender det fra fjernsynet i stuen derhjemme, og derfor bad Jesper Durup om hjaelp til en lysinstall­ation, der kunne forbedre arbejdsvil­kårene.

Overlaegen­s bøn førte til Chromaviso­s ergonomisk­e lys, hvor kirurgens skaerm under en kikkertund­ersøgelse bliver belyst med grønt lys, hvilket fremhaever kontraster­ne i livevideo af rødlige organer, mens et lys bag kirurgen lyser rødt for at minimere genskin i skaermen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark