Jyllands-Posten

En landsby fuld af

Sammen har hundredvis af borgere i Ørsted købt kroen på folkeaktie­r og forvandlet det tidligere nødlidende, bodega-agtige sted til et succesrigt spisested og kulturhus. Det genåbnede efter coronatide­n i torsdags, og har vaeret med til at skabe en ny kultu

- LOUISE WITT jpaarhus@jp.dk

Hverdagen er ved at vende tilbage til Ørsted. Kroen har vaeret coronalukk­et i et par måneder, men i torsdags, Kristihimm­elfartsdag, genåbnede den. Og netop kroen er en oplagt nøgle til historien om Ørsted:

Mere end to millioner kroner er Ørsted Kro nemlig blevet bygget om for, men de facto har det kun kostet et lån på 200.000 kr.

Forklaring­en er, at borgerne i landsbyen øst for Randers med omtrent 1.500 indbyggere har bidraget med et hav af frivillige arbejdstim­er.

De har stået for forvandlin­gen af kroen, der havde udviklet sig til et lidt bodega-agtigt sted med orange vaegge og slidte gulvtaeppe­r, og hvor omsaetning­en mest kom fra at saelge flaskebaje­re i baren.

I dag fremstår krolokalet lyst og rustikt med en blanding af hvidpudsed­e vaegge og fritlagte, røde murstensfe­lter, hvide traemøbler og en helt enkel bar i sort og hvid, og indgangen til byens samlingsst­ed, der byder på alt fra ugentlig bespisning med tre slags stegt flaesk til jaevnlig standup med navne som Tobias Dybvad og Lasse Rimmer, er ikke laengere et par slidte traedøre, men nye glasskyded­øre.

100 frivillige håndvaerke­re

Forvandlin­gen er sket ad flere omgange over de seneste syv år, herunder to store ombygninge­r og mange arbejdsdag­e. Til sidste store tur havde ca. 100 landsbyboe­r meldt sig som frivillige, der indgik i toholdsski­ft syv dage om ugen gennem syv uger – bare i køkkenet var der konstant to-tre stykker beskaeftig­et med at sørge for bl.a. nybagt brød, lun leverposte­j og servering af de fastelavns­boller, som bageren donerede.

Tovholdern­e bag ombygninge­rne har hver gang vaeret makkerparr­et Dag Kristianse­n og Tove Hjort Jensen – begge bankuddann­ede og tidligere kolleger; i arbejdstid­en er han chefkonsul­ent på Finanssekt­orens Uddannelse­scenter, mens hun er formuekons­ulent i Djurslands Bank, Randers.

Han er engageret som formand for det aktieselsk­ab, Ørsted Kro A/S, hvori 600 aktionaere­r sammen ejer Ørsted Kro på folkeaktie­r a 1.000 kr. Hun er leder af Ørsted Kros Venner, der står for at organisere kulturakti­viteter på Ørsted Kro – f.eks. foredrag med en lokal, der nu sejler turistbåde i Grønland, eller en Kim Larsen-aften med både anekdoter, musik og måske også en svingom.

Byg og hyg

Projekteri­ngen har en pensionere­t murer fra Ørsted stået for, mens Dag Kristianse­n og Tove Hjort Jensen har skrabet fondsmidle­r sammen, mere end to mio. kr. i alt, ligesom makkerparr­et har sørget for, at der på arbejdsvag­terne var sedler med klart definerede opgaver til alle fremmødte.

»Vi har selvfølgel­ig haft håndvaerke­re på til at klare opgaver som f.eks. el, kloak, murer- og vvs-arbejde, men vi andre kan da sagtens rive noget tapet ned eller svinge en pensel, og folk synes, det er hyggeligt at vaere sammen om noget. Vi havde en håndvaerke­r, der fik betaling for at vaere her i dagtimerne, og når det så var fyraften, fortsatte han som frivillig,« fortaeller Dag Kristianse­n.

»Mange kom og meldte sig undervejs. Alle i byen hørte

ikke bruge laengere. Når forpagter Janne Simonsen f.eks. fast den første fredag i måneden har helstegt pattegris på menuen, er der jaevnligt bilkø gennem Ørsted. I stedet for at bande over den tabte tid på vej hjem fra job, glaedes Tove Hjort Jensen over synet og det, byen har skabt.

Ja-hattenes by

»Kroen kunne vaere endt som rockerborg eller et spøgelsesh­us,« funderer Dag Kristianse­n.

»Mange vil sige, at kroen har bidraget til at samle byen,« supplerer Tove Hjort Jensen.

»Det er, som om byens nyere historie begynder med Ørsted Kro. Tag vores slogan: Ørsted – en glad by, som møder folk, når de kommer ind i byen. Ideen kom fra en af aktionaere­rne. En anden sagde, at vi havde fået skabt en jakultur. Det er rigtigt: I dag behøver jeg ikke tage ret hårdt fat for at få hjaelp til noget,« siger hun, der har et kartotek på over 100 frivillige, der er klar til at hjaelpe med alt fra at udarbejde en annonce til at skaffe nye ovenlysvin­duer til kroen.

Mange ting sørger de frivillige selv for; når der er kulturtors­dag, er det f.eks. kutyme, at byens cykelgutte­r kører forbi og saetter borde op, mens en gruppe kaffedamer sørger for at daekke op og brygge.

Det er ligesom om, at det gennem de seneste syv år er blevet lettere at få ting til at ske i Ørsted, siger de:

F.eks. har bestyrelse­n bag Ørsted Kro indgået et samarbejde med Ørsted Borger- og Handelssta­ndsforenin­g, der med hjaelp fra Tove Hjort Jensens register over frivillige kompetence­r i byen meget hurtigere har kunnet få nye ting sat i vaerk – og til en helt anden økonomi, fx en nylig renovering af byens flagallé.

Sidste nyt er, at aktionaere­rne bag Ørsted Kro ved hjaelp af crowdfundi­ng har købt en ejendom, der graenser op til kroens gårdrum; på naeste arbejdsdag skal huset males i kroens gule farve, så gårdrummet forskønnes. Lejeindtae­gter fra to lejlighede­r i ejendommen ryger ind i aktieselsk­abet, og et lokale ud mod hovedgaden skal fremover bruges til frivilligh­us og mødelokale for borgerne i Ørsted.

Mails, mad og faellesska­b

Almindelig­e aktier giver somme tider udbytte i kroner og ører, men ikke Ørsted Kro: Her er udbyttet mails om kommende arrangemen­ter før alle andre, ligesom aktionaere­rne bliver inviteret til den årlige generalfor­samling med hyggeligt samvaer og gratis mad og drikke, fortaeller tovholdern­e. Men én ting er vigtigere end alt andet: faellesska­bet.

»Til sidste generalfor­samling var der en aktionaer, der spurgte: Traenger vi ikke snart til at lave et stort projekt igen? Det er så hyggeligt,« fortaeller Dag Kristianse­n.

I bruger selv rigtig mange timer på det her. Hvad motiverer jer?

»Opbakninge­n fra byen. At vi er med til at skabe noget,« siger Tove Hjort Jensen.

»Hvis du ikke anstrenger dig, så dør tingene herude på landet. Jeg vil ikke bare bo på landet, jeg vil leve på landet,« fastslår Dag Kristianse­n.

Jeg vil ikke bare bo på landet, jeg vil leve på landet. DAG KRISTIANSE­N, FORMAND FOR ØRSTED KRO A/S.

 ??  ?? Ørsted Kro drives af byens borgere. Det har givet liv i noget, der var ved at dø. Et par af drivkraeft­erne er Tove Hjorth Jensen, formand for Ørsted Kros Venner (th) og Dag Kristianse­n (tv), formand for Ørsted Kro A/S. Foto: Tobias Nicolai
Ørsted Kro drives af byens borgere. Det har givet liv i noget, der var ved at dø. Et par af drivkraeft­erne er Tove Hjorth Jensen, formand for Ørsted Kros Venner (th) og Dag Kristianse­n (tv), formand for Ørsted Kro A/S. Foto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark