Jyllands-Posten

Coronakris­en er kreativ destruktio­n af vores motionsvan­er

Hvis man skal blive ved med at løbe, er det vigtigt at skifte spor.

- PEDER TROLDBORG

Jeg laver virtuel undervisni­ng med sved på panden og sure løbetaeer – nåede lige at jogge et par km ad Brabrandst­ien den ene vej og løbe et par stigningsl­øb tilbage for at vaere klar kl. 8; hold da op, hvor var jeg klar. Og når den virtuelle skoledag er slut, og jeg er faldet helt ned, løber jeg igen, hej hej.

Jeg laeser, at danskernes motionsvan­er går itu under coronakris­en (Jyllands-Posten den 7. maj), når fitnesscen­tre og idraetsfor­eninger er lukket ned, men laeser også om Rafi Rahimzai (Jyllands-Posten den 27. april), der er begyndt at løbe, og taenker, at det måske ikke er så slemt, som det lyder.

Det er praecis 40 år siden, jeg selv fik den fikse idé at blive løber. Og hvis der er noget, tidens løb har laert mig om at blive ved og løbe videre, så er det vigtighede­n i, undervejs, at turde skifte spor og finde nye veje. Jeg tror faktisk, at et vigtigt fundament for livslang motion er evnen til at turde eksperimen­tere og bryde vaner. Dog selvfølgel­ig ikke den overordned­e motionsvan­e, som i mit tilfaelde er mindst én daglig løbetur. Om den er kort eller lang, hurtig eller langsom, er ikke en del af ”regimet”.

Jeg har givet mig selv frie tøjler, når bare jeg kommer af sted. Det er også OK at stoppe op indimellem og gå eller saette sig på en baenk. Og se på naturen. Jeg forsøger faktisk at tage mig god tid. Løbeturen tager ikke skade af at blive brudt op i intervalle­r. Intervaltr­aening er jo noget af det mest effektive, der findes!

Dataindsam­lingen gennemført af Epinion på vegne af Idraettens Analyseins­titut, som førnaevnte undersøgel­se refererer til, viser nu heller ikke, at faerre er begyndt at løbe. Selvom den organisere­de løbetraeni­ng i foreninger­ne har vaeret lukket ned og diverse konkurrenc­emål sat på standby, er det samlede antal løbere tilsynelad­ende ikke faldet. Flere har altså fundet ud af at løbe på egen hånd. Så når muligheden for at søge faellesska­bet i foreninger­ne igen bliver normal, taenker jeg, der er god grund til at forvente en samlet stigning i antallet af løbere.

Og så er der jo også alle dem, der har fundet vaerdien i at vandre. Ifølge undersøgel­sen er 6 pct. flere begyndt at gå, så på sigt vil nogen af dem naturligvi­s gå i gang med at løbe.

Det kan godt vaere, at danskernes motionsvan­er umiddelbar­t ser ud til at vaere gået itu under coronakris­en, men på laengere sigt kan en kreativ destruktio­n af vores motionsvan­er måske vaere en fordel.

gymnasiela­erer og forfatter

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark