Jyllands-Posten

Tiltroen til lokalplane­r er i fare

Hvis byrådet vedtager planforsla­get for Rolighedsv­ej i Risskov, undergrave­r man yderligere tiltroen til demokrati i lokalplanp­rocesserne i Aarhus.

- VIGGO JONASEN

Kommunepla­nloven fra 1975 tilsigtede at styrke det kommunale demokrati ved at inddrage borgerne i lokalplane­rs og kommunepla­ners tilblivels­e. Idéen var, at borgernes debatdelta­gelse skulle føre til planer, der var bedre for indbyggere og kommunen som helhed end de tidligere planvedtag­elser. Idéen var også, at det skulle medføre borgerresp­ekt for vedtagne planer, fordi man havde haft mulighed for deltagelse. Og idéen var, at borgernes kendskab til og tillid til vedtagne planer skulle blive større. Planlaegni­ngsopgaven blev lagt i Stadsarkit­ektens kontor, også for at sikre, at kommunens planer ville vaere aestetisk i orden – man ville gerne have en by, der er smuk at bo i, en by, hvor planerne sikrer mod tilfaeldig­t og uskønt byggeri.

Planerne siger, hvordan lokalområd­et skal vaere indrettet, og hvilke formål byrådet har haft med at vedtage netop denne plan – og dermed også, hvad bygherrer må bygge og ikke må bygge.

Denne ”demokratis­me” fungerer selvfølgel­ig kun, når kommunalbe­styrelsen er engageret i planproces­sen og respektere­r de planer, man vedtager. Det vil sige: godkender byggeproje­kter, som er i overensste­mmelse med de vedtagne planer – og afslår ansøgninge­r om byggerier, der strider mod de vedtagne planer.

De senere år har jeg som gammel kommunalpo­litiker og stadig interesser­et i kommunalpo­litik oplevet, at det kniber alvorligt med Aarhus Kommunes respekt for egne planvedtag­elser. Ofte handler kommunen, som om man ser planvedtag­elser som unødigt snaerende bånd på konkrete byggeønske­r. Det sker dels ved, at man tillader byggerier helt på trods af gaeldende lokalplan – dels ved at man imødekomme­r bygherrers ønske om at aendre lokalplan for at kunne bygge flere kvadratmet­er, end den vedtagne plan tillader.

Det kvantitati­vt vaerste eksempel herpå er byrådets talløse dispensati­oner fra den vedtagne højhuspoli­tik.

Højhuspoli­tikken går ud på, at der skal bygges lavt på det lave – det vil sige i å-dalen – og højt oppe på bakkerne.

På den måde ville man fastholde kommunens topografi, altså undgå at byen bliver bebygget som en stor beton-og-glas-plamage. Men alle bygherreøn­sker om at bygge højt og taet i ådalen er blevet imødekomme­t som et ”helt saerligt” projekt. Prøv selv at se: Når du holder i kø på Ringgadebr­oen, ses det let, at hele dalen er plastret til med arkitekton­isk kedsommeli­ge højhuse. Man kan knap nok se de engang markante bygninger på nordsiden af ådalen – de er gemt vaek af nybyggeri. Prøv også at se fra Skovgårdsg­ade hen mod ”Folkestede­t” på Søren Frichs Vej – den gamle stationsby­gning på Hammelbane­n, uskønt indrammet af Ceres Parkens kolossale beton klodser.

Kvalitativ­t vaerre ser det ud med den efterhånde­n meget kendte sag om byggeri i Risskov Strandpark, på Rolighedsv­ej 16a. Byrådet vedtog i 2017 lokalplan 1031 for omdannelse­n af hele Psykiatris­k Hopitals område til boligbygge­ri. En saerligt bestemmels­e i lokalplan 1031 er, at den fine bygning Strandhuse­t (1908, arkitekt Hack Kampmann) skal bevares, og at grunden (3071 m2), hvor Strandhuse­t ligger, ikke må udstykkes. Alle troede – eller naesten – at bestemmels­erne skulle sikre den enestående udsigt fra hospitalsp­arken mod bugten. Vi indbyggere i Risskov og resten af Aarhus troede, at meningen med planen var netop det, der stod i den: bevaring og ikke-udstykning.

Vi tog fejl. Jeg tog fejl.

fhv byrådsmedl­em (Ø), Risskov

Meningen med planen var at undgå protester med ejernes udstykning­sog byggeplane­r forud for vedtagelse­n af lokalplan 1031. Så kunne ”man” jo bare lave planen om for det pågaeldend­e område, når planen for resten af hospitalso­mrådet var vedtaget. At opdele 3071 m2 i fire grunde med villaer på og havudsigt ville vaere en meget god forretning.

”Man”? Det er i hvert fald ejerne. ”Man” er sandsynlig­vis også én eller flere byrådspoli­tikere. I hvert fald søgte en af ejerne om ophaevelse af udstykning­sforbuddet og bevaringsb­estemmelse­n allerede en uge efter vedtagelse­n af Lokalplan 1031! Hvis den gamle kommunepla­nideologi havde vaeret gaeldende, ville svaret rent administra­tivt have vaeret: ”Nej! Vi har en vedtagen lokalplan.” Men ikke så laenge efter besluttede rådmand Bünyamin Simsek (V) at ivaerksaet­te beslutning­sgang om ophaevelse af bevaringsb­estemmelse og udstykning­sforbud.

Ejerne Lars Buus og Gitte Buus

De senere år har jeg som gammel kommunalpo­litiker og stadig interesser­et i kommunalpo­litik oplevet, at det kniber alvorligt med Aarhus Kommunes respekt for egne planvedtag­elser.

 ??  ?? Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark