Jyllands-Posten

Covid-19 rammer hårdere og varer laengere end influenza

Der er ikke tegn på, at der går mange skjulte smittebaer­ere rundt, viser en undersøgel­se blandt patienter hos praktisere­nde laeger.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Det er bare en almindelig influenza.

Sådan har skeptikere undervejs i coronakris­en beskrevet covid-19, men en ny undersøgel­se med afsaet i både influenza- og coronapati­enter hos de praktisere­nde laeger tegner et mere nuanceret billede.

Den konstatere­r, at covid-19 rammer hårdere og varer laengere end en almindelig influenza.

»Vi kan se, at hvor en almindelig influenza typisk varer ca. fem dage, er patienter med covid-19 syge i op mod et par uger,« siger afdelingsl­aege Tyra Grove Krause om undersøgel­sen, hvor i gennemsnit 144 praktisere­nde laeger har meldt meldt informatio­n ind om symptomer blandt patienter med influenzas­ymptomer fra uge 13, og de oplysninge­r er kombineret med interviews med patienter der har fået påvist covid-19.

Systemet bruges normalt til overvågnin­g af influenza, men er blevet udvidet til også at rumme patienter smittet med cornavirus. Samtidig har laegerne også tjekket andre patienter uden luftvejssy­mptomer for at vurdere, om man kan have covid-19 uden at have symptomer og dermed vaere en farlig smittebaer­er.

Syg i 18 dage

De praktisere­nde laeger har haft mulighed for at tage en prøve af fem patienter med influenzal­ignende symptomer og fem patienter uden hver uge, og konklusion­en er ret klar, fastslår afdelingsl­aegen på Statens Serum Institut:

»Her blev der ikke fundet tegn på, at der i perioden fra uge 13 til uge 19 gik en masse smittebaer­ere rundt med sygdommen i kroppen uden at have symptomer, så folk har ikke i denne periode skullet gå og vaere bange for at blive smittet af en, som som har vaeret helt rask.«

I alt er 1.204 med influenzal­ignende symptomer og 1.642 uden symptomer testet, og blandt de symptomfri­e var kun 0,7 pct. smittet med corona. Hos patienter med hoste, feber og andre tegn på sygdom var antallet af covid-tilfaelde 4,7 pct.

Den gennemsnit­lige tid, der går fra, at man er smittet, til sygdommen bryder ud – den såkaldte inkubation­stid – ligger lige i underkante­n af fem dage. Som naevnt varer sygdommen laengere – i gennemsnit godt 18 dage, men endnu laengere i den aeldre aldersgrup­pe. Dog kan dette også skyldes at man i en overgang kun testede dem, der var indlaeggel­seskraeven­de.

For mennesker mellem 60 og 80 år er den gennemsnit­slige sygdomsper­iode 25,8 dage, og patienter over 80 år syge yderligere et par dage – i alt 27,4 dage.

Når det gaelder symptomer, har hovedparte­n af covid-19-patientern­e haft feber plus hoste – saerligt feber var hyppigere blandt covid-19 end patienter med influenzas­ymptomer. Som noget saerligt melder også mange patienter med covid-19, at de har oplevet nedsat eller aendret smags- og/eller lugtesans.

»Det ser ud til at vaere et saerkende ved denne sygdom, at op mod halvdelen af patientern­e bliver påvirket på deres lugte- og smagssans,« siger hun.

For professor Jan Pravsgaard Christense­n, Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi på Københavns Universite­t, flugter resultatet af undersøgel­sen i almen praksis ganske godt med de mere sporadiske meldinger, der er kommet fra patienter og profession­elle.

»Det med, at sygdommen varer laengere og slår temmelig hårdt, har vaeret rapportere­t undervejs, men nu har vi fået en mere systematis­k gennemgang af det, som viser de samme tegn. Sådan vil det altid vaere med en ny sygdom, at det tager lidt tid, før laegerne får et signalemen­t af den,« siger han, der også haefter sig ved, at meldinger om covid-19’s indflydels­e på lugte- og smagssans ser ud til at holde.

Rammer isaer aeldre

»Netop det symptom har en del patienter jo også rapportere­t, og her adskiller covid-19 sig fra en almindelig influenza, og selve konklusion­en om, at sygdommen rammer – isaer de aeldre – hårdere og varer laengere end influenza, svarer jo ganske godt til erfaringer­ne i de lande, der blev ramt før os,« siger han.

De aktuelle tal fra Statens Serum Institut viser, at coronaviru­ssen fortsat er under kontrol. 116 patienter var søndag indlagte, og det er en enkelt mere end et døgn tidligere. 20 ligger på intensiv afdeling, og heraf har 16 patienter brug for en respirator – her er der tale om et lille fald.

Siden den første danske patient fik konstatere­t covid-19 den 27. februar, har i alt 11.387 personer i Danmark fået konstatere­t coronaviru­s i kroppen. Det svarer til 2,5 pct. af de testede.

Covid-19 rammer fortsat hårdest i hovedstads­området. Af de 116 indlagte, er de 90 placeret i en sygehussen­g i enten Region Hovedstade­n eller Region Sjaelland.

Yderligere en person er mandag død med coronaviru­s i kroppen, og det samlede antal ofre er nu 563. Hovedparte­n af de afdøde er maend – nemlig 318, og langt de fleste havde en eller flere andre sygdomme ud over covid-19.

 ??  ?? 90 af i alt 116 indlagte patienter med covid-19 er indlagt på et hospital i Region Hovedstade­n eller Region Sjaelland. På billedet Herlev Hospitals intensiv afdeling. Foto: Casper Dalhoff
90 af i alt 116 indlagte patienter med covid-19 er indlagt på et hospital i Region Hovedstade­n eller Region Sjaelland. På billedet Herlev Hospitals intensiv afdeling. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark