Jyllands-Posten

Blev skolebørn instrueret i at hylde Mette Frederikse­n?

Et tv-klip, hvor børn på Stolpedals­skolen i Aalborg i kor kalder Mette Frederikse­n for »Danmarks bedste statsminis­ter«, har skabt debat. De blev »fanget« i et politisk spil, mener skoleleder­en.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Søndag aften kunne man i ”21 Søndag” på DR se en børnehavek­lasse på Stolpedals­skolen i Aalborg tage imod Mette Frederikse­n med flag og i kor kalde hende »Danmarks bedste statsminis­ter«.

Man så også en dreng fra klassen overraekke statsminis­teren en rose ledsaget af ordene »en rose til en rose«.

Seancen har tiltrukket sig stor opmaerksom­hed på bl.a. det sociale medie Twitter, hvor kritikere bruger ord som »skuespil« og »indoktrine­ring«. Nogle drager ligefrem parallelle­r til hyldestsea­ncer målrettet Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Men kritikken er ude af proportion­er, lyder det fra Stolpedals­skolens leder, Merete Overgaard. for 6.-9. klasse,« svarer hun og forklarer, at børnene i børnehavek­lassen i den forbindels­e gerne ville synge en sang, som de under coronakris­en har optrådt med på et lokalt plejehjem, for statsminis­teren.

»Min børnehavek­lasseleder talte med børnene om, hvad man kan sige til sådan en statsminis­ter. ”En rose til en rose” er faktisk et forslag, der kommer fra et barn.«

»Det er børnehavek­lasseleder­en, der havde købt en rose. Hvis man i stedet for at give en buket giver en enkelt blomst, er det ofte en rose, man giver. Jeg vil gerne understreg­e, at der ikke ligger noget partipolit­isk i det.«

»Det kan jeg godt. Jeg kan også vaere rigtig aergerlig over, at jeg synes, at noget bliver taget ud af en kontekst. Tv har jo ikke taget med, hvad det begynder med – hvad de optraeder med og taler med statsminis­teren om. Jeg synes, at det er rigtig synd og aergerligt, at et besøg, hvor nogle umiddelbar­e og glade børn er stolte over at få besøg, udvikler sig sådan her,« siger Merete Overgaard.

»Det er voldsomt at bruge ord som indoktrine­ring. Der er ingen folkeskole­r, der indoktrine­rer børn.«

»Det er en journalist­isk vinkel, at der er noget partipolit­isk i det. Det har på ingen måde vaeret intentione­n fra hverken skolen, børnene eller den pågaeldend­e laerer.«

»Børnene i klassen var helt høje, da de fredag fik beskeden om, at de skulle synge en af deres sange for statsminis­teren. Foraeldren­e skulle give samtykke og skrev, at de var stolte over, at deres børn skulle optraede,« svarer hun

»Det er voldsomt at opleve, at det kan tage sådan en drejning. Havde det vaeret en blå eller en grøn statsminis­ter, ville vi have gjort det samme. Men en anden gang vil vi da taenke over, hvordan sådan noget kan se ud udefra. Jeg vil tale med personalet, så det er opmaerksom­t på, hvilke signaler man sender, for det kan meget hurtigt blive misforståe­t. Til gengaeld vil jeg med oprigtighe­d sige, at vi også en anden gang vil inddrage børnene og have en løbende dialog med dem om, hvad man f.eks. kan sige til en statsminis­ter,« svarer Merete Overgaard.

 ??  ?? En børnehavek­lasses velkomst til Mette Frederikse­n, da hun for nylig besøgte Stolpedals­skolen i Aalborg, har skabt debat. Skoleleder­en aergrer sig over, at »uskyldige børn« er blevet fanget i midten. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
En børnehavek­lasses velkomst til Mette Frederikse­n, da hun for nylig besøgte Stolpedals­skolen i Aalborg, har skabt debat. Skoleleder­en aergrer sig over, at »uskyldige børn« er blevet fanget i midten. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark