Jyllands-Posten

Vil EU tillade, at tyske kaerester kan rejse ind, når franske ikke kan?

Det strider mod principper­ne om at behandle EU-borgere lige, når kun kaerester fra nogle lande må rejse til Danmark, mener eksperter. Justitsmin­isteren begrunder det blandt andet med nabolandsr­elationer.

- SARAH KOTT MADS BONDE BROBERG sarah.kott@jp.dk mads.bonde@jp.dk

Nu er graensen til Danmark åben for svenske og tyske kaerester og bedstefora­eldre. Men ikke for franske eller polske ditto.

Forskelsbe­handlingen mellem personer fra forskellig­e EU-lande strider mod grundlaegg­ende principper i EU, mener eksperter. Det er uvist, om det er lovligt, og kraever i det mindste, at regeringen kommer med en god begrundels­e for, hvorfor man gør forskel.

Muligheden for, at kaerester kan rejse ind i Danmark, trådte i kraft mandag og gaelder for Tyskland og Norden, dvs. EU-landene

Tyskland, Sverige og Finland (samt de såkaldte EØS-lande Norge og Island), men ikke øvrige EU-lande som Polen, Østrig eller Luxembourg.

»Det er ikke godt,« siger Marlene Wind, professor og EU-ekspert fra Københavns Universite­t:

»Det strider i hvert fald mod kerneprinc­ipperne i EU-retten.«

Hvorvidt forskelsbe­handlingen er direkte ulovlig, er svaert at vurdere, fordi der ikke findes lignende sager, hvor der er faldet dom ved EU-domstolen, forklarer hun. Men ud fra EU-rettens normale linje, så er det »problemati­sk«, lyder det fra Marlene Wind:

»Det ville følge stringense­n i EU-retten betydeligt bedre, hvis en fransk kvinde eller mand, der var kaerester med en dansker, også kunne komme ind i Danmark.«

Da regeringen i marts lukkede graenserne – også for svenskere og tyskere – vurderede Justitsmin­isteriet i et notat, at det overholdt EU-retten. Der blev henvist til opholdsdir­ektivets artikel 29 om at lukke graenserne af hensyn til den offentlige sundhed. Artikel 29 naevner ikke muligheden for at lukke for visse lande og åbne for andre.

Så mens forskelsbe­handling er imod en af de absolutte grundtanke­r i EU, er det uvist, om det er lovligt eller ulovligt.

»Det er uklart, hvor graensen går, og hvordan bestemmels­en bør fortolkes og anvendes. Vi er i en helt saerlig situation, og EUDomstole­n har ikke afsagt nogen domme, hvor lande har trukket “sundhedsko­rtet” for at naegte adgang til EU-borgere,« siger lektor i EU-ret på Københavns Universite­t Catherine Jacqueson.

»Man kan godt åbne gradvis op og udelukke nogle EU-lande, hvis det begrundes i sundhedshe­nsyn. EU-Kommission­en har eksempelvi­s et grundprinc­ip om, at man gerne må åbne for EU-borgere i lande, som har samme smittenive­au som en selv, men holde graensen lukket til EU-lande med højere niveau,« tilføjer hun.

Sverige er blandt de vaerst ramte

Ifølge rapporter fra Statens Serum Institut er Sverige blandt et af de hårdest ramte lande, når det gaelder antallet af nye smittetilf­aelde og er f.eks. vaerre ramt end Frankrig. Ifølge flere medier viste tal fra den videnskabe­lige onlinepubl­ikation ”Our World in Data” i sidste uge, at Sverige på syv dage havde det højeste antal nye dødsfald i Europa i forhold til indbyggert­allet.

Den udbredte smitte i Sverige kan rent juridisk gøre det svaerere at argumenter­e for, at det er sundhedsma­essigt forsvarlig­t at åbne for kaerester fra Sverige, men ikke for kaerester fra andre lande.

»Det kan vise sig at vaere problemati­sk i forhold til den frie bevaegelig­hed, og set med rene EU-retlige briller kan det umiddelbar­t undre lidt, at man har taget Sverige med og holdt lande med et lavt smittenive­au ude,« siger Catherine Jacqueson.

Situatione­n er speciel

Lektor i EU-ret og udlaending­eret ved Syddansk Universite­t Peter Starup siger:

»Det rejser spørgsmål om lovlighede­n, for det skal vaere sagligt begrundet. EU-Domstolen ville givetvis sige, at det skal begrundes med objektive omstaendig­heder, f.eks. at én gruppe lande adskiller sig fra en anden i forhold til smittetryk.«

Han siger, at Justitsmin­isteriet også kan forsøge at argumenter­e med andre årsager til forskelsbe­handlingen, og konstatere­r, at situatione­n er speciel:

»Juraen er sat lidt ud af kraft, når der er en undtagelse­stilstand. Så gør man lidt, som det passer en, og der er ikke konsekvens­er ved det, for sandsynlig­heden for, at der er en person, som vil anlaegge en sag, er lille.«

Lektor i jura på Syddansk Universite­t Ayo Naesborg-Andersen påpeger, at den nuvaerende situation ikke har nogen fortilfael­de,

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark