Jyllands-Posten

Støjbergs nye forklaring blev udfordret på dag to i den varme stol

Venstres naestforma­nd blev mandag udfrittet om et tilsynelad­ende helt centralt notat, som hun har vaeret tavs om i fire år.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Allerede fra første minut kom Inger Støjberg (V) under pres på en dag, hvor Instruksko­mmissionen tydeligvis havde sat sig for at teste trovaerdig­heden af den tidligere ministers nye forklaring i sagen om adskillels­en af unge asylpar tilbage i 2016.

Søndag gjorde den tidligere udlaending­eminister et fire år gammelt og relativt ukendt notat til et »helt, helt, helt centralt« element i sin forklaring om, at hun ikke beordrede en ulovlig praksis, da hun kraevede de unge par adskilt på asylcentre­ne.

I notatet − som Støjberg godkendte, dagen inden hun udsendte ordren om at adskille alle par, hvor den ene part var mindreårig − fremgik det nemlig, at der i helt saerlige tilfaelde kunne gøres undtagelse­r fra adskillels­erne ud fra en konkret vurdering. F.eks hvis hensynet til faelles børn og retten til familieliv talte for det.

Dermed kunne man ikke anklage den tidligere minister for at have tilsidesat loven, lød hendes forklaring.

Men noget tyder på, at Instruksko­mmissionen ikke er helt overbevist.

I Retten på Frederiksb­erg borede udspørger Lars Kjeldsen igen og igen i, hvorfor Støjberg ikke har naevnt dette »helt centrale« dokument i de adskillige interviews, samråd og folketings­spørgsmål, hun har besvaret, siden sagen begyndte for fire år siden.

I vidneskran­ken forklarede Støjberg, at hun »ikke havde fundet anledning« til at omtale notatet.

»Det (notatet, red.) har hele tiden vaeret en grundpraem­is for mig. Sådan en grundpraem­is er ikke noget, man henviser til hele tiden,« sagde hun og forklarede, at når hun på samråd i Folketinge­t har afvist, at der var indført en undtagelse­sfri praksis vedrørende adskillels­erne, så var det i virkelighe­den notatet, hun indirekte henviste til.

Vildfaren ombudsmand

Heller ikke da Folketinge­ts Ombudsmand i foråret 2016 bad om at få tilsendt alt relevant materiale om instruksen, der adskilte asylparren­e, fik han tilsendt det endelige notat. Ifølge kommission­en fik han kun et udkast.

Den 13. juni skrev ombudsmand­en igen og bad om at få alt relevant materiale, men heller ikke denne gang fik han tilsendt notatet. Ministerie­t skrev tvaertimod tilbage, at de juridiske drøftelser om Støjbergs instruks hovedsagel­igt var foregået mundtligt.

»Er der ikke nogen på dette tidspunkt, der spørger dig, om ikke I skal fremsende det notat, som I ser som det helt centrale?« spurgte Lars Kjeldsen.

Støjberg afviste:

»Jeg har en fuldstaend­ig grundlaegg­ende og berettiget tro på, at embedsmaen­dene sender de ting med til ombudsmand­en, som skal sendes,« svarede hun.

Ombudsmand­en konstatere­de senere, at der tilsynelad­ende ikke fandtes noget »notat eller anden skriftlig dokumentat­ion« for, at der skulle gøres undtagelse­r fra instruksen.

Igen fastholdt Støjberg, at hun regnede med, at embedsmaen­dene havde sendt det relevante materiale.

»Når landets fremmeste jurister udformer breve til ombudsmand­en, så mener jeg ikke, at det er min opgave at begynde at korrekse dem.« Lars Kjeldsen tog ordet: »Ombudsmand­en er i den vildfarels­e, at der ikke findes notater. Du ved, at der er et skriftligt notat. Derfor kan du jo ikke sige, at du overlader det til jurister. Det er jo ikke et spørgsmål om jura, men et spørgsmål om sandhed?«

»Ikke desto mindre vil jeg fastholde, at når der kommuniker­es med ombudsmand­en, laener jeg mig op ad de ting, juristerne i ministerie­t sender,« svarede Støjberg.

Den unaevnelig­e

Heller ikke i forskellig­e folketings­svar til politikere i foråret 2016 naevnte Inger Støjberg notatet, eller at der var mulighed for undtagelse­r for adskillels­erne for at overholde de internatio­nale konvention­er.

Det virkede naesten, som om »internatio­nale konvention­er« hele tiden forsvandt ud igen, når de dukkede op i Støjbergs papirer, bemaerkede Lars Kjeldsen.

»Det er naermest ligesom i Harry Potter, hvor man ikke må sige Voldemort,« tilføjede han, mens der blev trukket på smilebånde­t i retslokale­t.

Støjberg syntes vist ikke, det var sjovt:

»Jeg har ikke laest Harry Potter,« sagde hun blot.

 ??  ?? I fire år har tidl. udlaending­eminister Inger Støjberg (V) »ikke fundet anledning« til at omtale et notat, som, mener hun, frikender hende i sagen om ulovlig instruks, Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
I fire år har tidl. udlaending­eminister Inger Støjberg (V) »ikke fundet anledning« til at omtale et notat, som, mener hun, frikender hende i sagen om ulovlig instruks, Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark