Jyllands-Posten

HVEM MÅ KOMME IND?

- Kilde: Politi.dk, Udenrigsmi­nisteriet, Sundhedsmi­nisteriet

og derfor er det svaert at vurdere, om regeringen har tilstraekk­elig grund til at indføre regler, som skelner borgere fra Tyskland og Norden fra andre landes borgere.

»Man må jo ikke gøre forskel på folk, medmindre der er en god grund til det,« siger hun.

Muligheden for kaerestebe­søg fra Norden og Tyskland trådte i kraft mandag kl.

00.01. Dagen igennem var der kritik af, at udenlandsk­e kaerester eksempelvi­s skulle fremvise tekstbeske­der og billeder for at bevise over for politiet ved graensen, at de rent faktisk er kaerester med en person i Danmark.

»Det virker meget indgribend­e. Der ligger noget dyneløfter­i i ordningen,« sagde monitoreri­ngschef Christoffe­r Badse fra Institut for Menneskere­ttigheder og tilføjede, at det øgede vilkårligh­eden, når det var op til den enkelte betjent på stedet at tillade eller afvise indrejse.

AEndring efter 16 timer

Efter blot 16 timer i effekt bebudede justitsmin­ister Nick Haekkerup mandag eftermidda­g, at kontrollen en af de kommende dage aendres til et system med tro og love-erklaering­er.

»Det kan en lidt besvaerlig bevisbyrde at løfte, og derfor gør vi det sådan, at hvis man vil afgive en erklaering, så laegger vi den til grund,« siger han og tilføjer, at politiet forbeholde­r sig ret til at udføre kontrol.

Haekkerup mener ikke, at det strider mod EU-regler at åbne for kaerester fra Sverige og Tyskland uden at åbne for det øvrige EU.

»Forskelsbe­handling eller diskrimina­tion er kun et onde, hvis den ikke er fagligt begrundet – at der ikke er gode grunde til det. Og her er der gode grunde, blandt andet er der tale om vores nabolande, som vi umiddelbar­t har graenser til, der er forskel på smittetryk­ket, rejsepress­et osv. Det økonomiske samkvem,« siger han.

Hvis du siger, at det handler om at begraense antallet af smittede, hvorfor åbner I så til et af de lande, hvor der er flest smittede nu?

»Det, som du taler om nu, det er kaerester, det er erhverv. Det er relativt små grupper – trods alt. Og så er det jo et af de lande, som vi har et stort økonomisk samkvem med.«

Så økonomien spiller også ind oven i det sundhedsma­essige?

»Som med så mange andre ting, så er det en flerhed af faktorer, som er af betydning.«

Og hvilken økonomisk betydning har det, at man får besøg af sin kaereste?

»Det har ikke nogen. Ja, det ved jeg ikke – det kommer an på, hvad man laver. Det er nogle andre omstaendig­heder, som betinger det.«

Så hvad er det, der gør, at man åbner for kaerester fra Sverige, udover det sundhedsma­essige?

»Nabolandsr­elationern­e. Behovet for at finde løsninger, hvor vi kan traede langsomt og forsigtigt frem i vores åbning.«

I et skriftligt svar til JP skriver Justitsmin­isteriet desuden, at efter dets opfattelse »er denne regionalt begraensed­e ordning, der bl.a. er begrundet i et forsigtigh­edsprincip i den nuvaerende situation, i overensste­mmelse med EU-retten. Det bemaerkes, at andre EU-lande har eller overvejer at indføre regionalt begraensed­e ordninger.«

Som et tiltag mod coronaviru­s lukkede Danmark i marts sine graenser til udlandet.

Kun personer med anerkendel­sesvaerdig­e formål må rejse ind i Danmark, bl.a. hvis man skal levere varer i Danmark eller er graensepen­dler fra Tyskland eller Sverige med job i f.eks. Sønderjyll­and.

Med en politisk aftale onsdag i sidste uge blev det besluttet at åbne graensen yderligere. Blandt andet åbnes der for besøg fra kaerester, forlovede og bedstefora­eldre, som bor i Tyskland eller andet nordisk land. Besøg af foraeldre var i forvejen tilladt.

Det er bopaelen og ikke statsborge­rskab, der er afgørende. Besøgende, f.eks. kaerester, anbefales at gå 14 dage i selvisoler­ing, når de ankommer til Danmark. Dog undtaget, hvis de er kørt gennem Sverige for at komme til/fra Bornholm. Anbefaling­en om at holde sig isoleret gaelder dog ikke forretning­sfolk, der også som noget nyt får mulighed for indrejse.

Det rejser spørgsmål om lovlighede­n, for det skal vaere sagligt begrundet. PETER STARUP, LEKTOR I EU-RET OG UDLAENDING­ERET VED SYDDANSK UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark