Jyllands-Posten

Islamisk Stat bag den vaerste terrorkamp­agne i Irak i to år

Islamisk Stat har lanceret sin mest dødelige terrorkamp­agne i Irak i naesten to år. Og Vesten er ringe forberedt på at modstå terrorgrup­pens genkomst.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

14 måneder efter at Islamisk Stat (IS) mistede de sidste re»en ster af sit selvudråbt­e kalifat, og syv måneder efter at terrorgrup­pens leder, Abu Bakr al-Baghdadi, blev draebt af amerikaner­ne, er IS hastigt på vej tilbage.

Siden Ramadanen begyndte midt i april, har gruppen over hele Irak taget ansvaret for over 260 angreb, som angiveligt har draebt eller såret 426 personer. Det er terrorgrup­pens dødeligste kampagne i naesten to år, og ifølge analytiker­en Sam Heller fra taenketank­en Internatio­nal Crisis Group et klart tegn på organisati­on, der er ved at genvinde reel magt«, siger han til radiostati­onen Deutsche Welle.

Kampagnen er et led i IS’ udmattelse­skrig, som de senere uger også har ført til angreb i Syrien, Egypten, Nigeria, Niger, Congo og Mozambique.

Ny propaganda­video

Den 14. maj offentligg­jorde IS en 50 minutter lang propaganda­video med optagelser fra de seneste ugers bagholdsan­greb, likviderin­ger og vejsidebom­ber i Irak. De fleste angreb har vaeret rettet mod den irakiske haer, politiet og paramilita­ere tropper nord og øst for hovedstade­n Bagdad. Men terrorgrup­pen har også braendt afgrøder af, ødelagt elmaster og draebt civile »forraedere«, som de anklager for at samarbejde med staten.

I videoen opfordrer IS sine krigere til at udnytte »det moralske sammenbrud« blandt de irakiske sikkerheds­styrker.

Hassan Hassan, som er ekspert i Islamisk Stat, kalder i en kommentar i The Guardian den nye kampagne for »usaedvanli­gt dårlige nyheder«.

»Rapporter fra lokalområd­erne melder vedholdend­e om, at gruppen er langt mere synlig og mobil i landsbyer og i forstaeder. Og måden, angrebene udføres på, tyder på, at gruppen har adgang til underretni­nger om troppebeva­egelser og de personer, de vil ramme. Det hører til de tidlige tegn på, at gruppen har slået rødder, skabt sig manøvrerum og etableret den infrastruk­tur, der er nødvendig for at angribe,« skriver han.

IS har for øjeblikket to store allierede: coronapand­emien og de militaere konflikter i regionen. I marts opfordrede terrorgrup­pen specifikt alle sine støtter til at optrappe angrebene, mens regeringer verden over var optaget af kampen imod covid-19.

I Syrien har pandemien fået de kurdisk ledede SDFstyrker, som udgjorde spydspidse­n i erobringen af IS’

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark