Jyllands-Posten

Leksikonet Den Store Danske er genopstået på internette­t

-

Opslagsvae­rk: Der er blevet pustet ny livsånde ind i opslagsvae­rket ”Den Store Danske Encyklopae­di”, som ellers blev lagt i graven i 2017, da det var for dyrt at vedligehol­de. Helt dødt og borte har leksikonet ikke vaeret, men de seneste tre år er de godt 150.000 artikler ikke blevet opdateret. Mandag opstod så den digitale platform Lex.dk, der skal samle informatio­ner fra i alt 11 opslagsvae­rker – herunder ”Den Store Danske”, ”Trap Danmark”, ”Dansk Biografisk leksikon” og ”Symbolleks­ikon”. Indholdet er frit tilgaengel­igt.

»Forskellen på lex.dk og internette­ts øvrige tilbud er graden af trovaerdig­hed: På lex.dk er der en entydig anerkendt og autoritati­v ansvarlig skribent, der med navns naevnelse står ved sit bidrag og dermed skaber tryghed og vished for kvaliteten af indholdet,« lyder det på lex.dk.

»Isaer i forhold til indhold, som omhandler politisk følsomme emner, er det vigtigt, at vi diskuterer på det rigtige vidensgrun­dlag. Her laener lex.dk sig op ad forskerne fra alle landets universite­ter og gør det tydeligt, hvor informatio­nen kommer fra.«

De kommende år skal redaktione­n og en raekke fagekspert­er arbejde med at føre vaerket up to date. I første omgang gaelder det en »nødtørftig« opdatering af ”Den Store Danske” og sammenlaeg­ningen med de øvrige vaerker.

Foreningen bag lex.dk består af Danske Universite­ter, Gyldendal, G.E.C. Gads Fond og Det Danske Sprog- og Litteratur­selskab. Den nye platform er foreløbig statsfinan­sieret frem til 2022 med en bevilling på 23 mio. kr. på finanslove­n, mens Gyldendal og Gads bidrag består af, at man vederlagsf­rit overdrager de digitale brugsretti­gheder fra vaerkerne til staten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark