Jyllands-Posten

De åh så forargede stenkaster­e

-

Politikere er fejlfri; i hvert fald i egen optik, og derfor kaster nogle sig med glødende ildhu ind i enhver såkaldt shitstorm, hvor der er udsigt til at score billige point.

En sådan lejlighed bød sig forleden, da statsstyre­de TV 2 – efter en gennemgang af 24.000 virksomhed­er, som har modtaget lønkompens­ation i forbindels­e med coronakris­ens hjaelpepak­ker – kunne oplyse, at 247 svarende til 1,03 pct. er ejet af selskaber, som er hjemmehøre­nde i jurisdikti­oner, der af nogle betegnes som ”skattely”.

En nuanceret daekning var der ikke tale om al den stund, at en håndfuld af de berørte virksomhed­er – Babysam, BC Hospitalit­y Group, Euro Cater, Gate Gourmet, Lagkagehus­et, Sportmaste­r og Synoptik – blev fremhaevet til almindelig forargelse og uden skygge af dokumentat­ion for at have gjort andet end at følge gaeldende lov og ret.

At visse kredse og da isaer den politiske venstreflø­j lider af vrangfores­tillinger om erhvervsli­vet, er ingen nyhed. Blandt disse er, at virksomhed­er etableres med det primaere formål at betale skat.

Udsagn, der bekraefter dette, er legio og tillige en kilde til evig undren, da netop folketings­medlemmer bevilger sig selv et årligt omkostning­stillaeg på p.t. 62.688 kr. – skattefrit, naturligvi­s. Det kan ikke udelukkes, at nogle folketings­medlemmer vaelger at indbetale dette beløb på en pensionsor­dning, hvorved de tilmed kan opnå et fradrag i topskatten.

Når dette forhold fremdrages, skyldes det følgende udsagn til TV 2 om ovennaevnt­e virksomhed­er fra rådgivende skatterevi­sor Christen Amby: »De har viljen til at undgå at betale skat. Om det reelt sker, ved jeg ikke.«

Som altid, når statsstyre­de medier vaelger at saette forargelse­n i centrum, gemmer der sig en virkelig virkelighe­d, der desvaerre sjaeldent nyder fremme, da den vil kunne ødelaegge ethvert fortaenkt nyhedsinds­lag.

Det kan ikke afvises, at nogle virksomhed­sejere bedriver skatteopti­mering i en grad, der udfordrer den lovgivning­smaessige elasticite­t, men for mange, der anvender såkaldte skattely, skal forklaring­en bl.a. søges i en bred kreds af investorer fra lande, der ikke har dobbeltbes­katningsaf­taler. Det gaelder ikke mindst kapitalfon­de. Uden konstrukti­oner, der imødegår dette, vil aktieudbyt­te blive beskattet både i investorer­nes hjemlande og i det land, hvor kapitalfon­den er hjemmehøre­nde.

Med i billedet hører, at pensionsse­lskaber er blandt de største investorer i kapitalfon­de, og at danske pensionska­sser, herunder også ATP, har milliarder af kroner investeret via sådanne lovlige konstrukti­oner.

»De virksomhed­er, som vi investerer i, skal betale skat i henhold til reglerne i de lande, de opererer i. Som pensionsse­lskab skal vi betale PAL-skat af vores afkast, og til sidst betaler vores medlemmer indkomstsk­at, når de får pensionspe­ngene udbetalt. Det er den tredeling, som vi arbejder efter, og vi synes ikke, at det er rimeligt, at kapitalfon­den bliver beskattet som det fjerde led,« siger Michael Nellemann Pedersen, investerin­gsdirektør i PKA til avisen.

Intet er lettere end at stille sig forarget an, hver gang en statsstyre­t tv-kanal stikker mikrofonen frem, men før de farer frem, burde folketings­medlemmer slå hjernen til og undersøge, om virksomhed­er, der er omfattet af hjaelpepak­ker, faktisk foretager sig noget ulovligt.

Lovgivere skal ikke udskamme virksomhed­er, der inden for lovens rammer forsøger at forhindre brandskatn­ing.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark