Jyllands-Posten

Vil det lykkes EU at rejse sig af sin politiske aske efter coronakris­en?

- HENRIK JENSEN historiker, lektor emeritus, forfatter

Hvordan er EU kommet igennem coronakris­en så vidt? Ud fra en helt objektiv betragtnin­g: elendigt. »Vi fik et glimt af afgrunden,« måtte selv EU’s kommission­sformand Ursula von der Leyen indrømme.

Det var dengang i marts, hvor de virustrued­e europaeisk­e nationer unisont (minus Sverige) indså den absolutte nødvendigh­ed af at tage sagen i egne haender og lukke ned. Bruxelles var hjaelpeløs i sine lamme forsøg på at holde Europa åben, og man tør heller ikke taenke på, hvordan her ville have set ud, hvis det var lykkedes. Men »vi så hurtigt det positive for sammenhaen­gskraften ved krisen,« sagde von der Leyen fortrøstni­ngsfuldt bagefter. »Denne store krise giver Europa chancen for at genopfinde sig selv endnu en gang.« Sådan taler en sand EU-politiker.

Coronaviru­ssen har i sandhed vaeret hård ved Den Europaeisk­e Union. Handlekraf­ten blev suget ud af Bruxelles, da alle andre indså, at nationalst­ater i nødens stund vil tage sig af deres egne befolkning­er. På en måde var det alle tiders chance for at traede i karakter for Bruxelles, men kommission­en tabte straks det slag fatalt og blev kørt ud på sidespor, hvorfra man derefter laenge ikke hørte en lyd.

Men nu er EU tilbage, fast besluttet på at vinde krigen. Eller måske rettere: købe freden. Som led i den strategi foreslår Merkel og Macron, alias ”Mercron”, denne saere forbrødrin­g af debet og kredit, nu en såkaldt genopretni­ngspakke på rystende 500 mia. euro til de hårdest ramte EU-lande (laes: Italien, Spanien og netop Frankrig).

Det forslag kan det blive ganske svaert at komme igennem med. Dels vil de økonomisk ordentlige­re lande i nord saette haelene i – det er jo den gamle eurozone-problemati­k, der her lurer, coronakris­en har befordret en gigantisk gaeldsmals­trøm, som isaer med dette forslag truer med at suge Nordeuropa med ned. Og dels har den tyske forfatning­sdomstol i Karlsruhe gjort det klart, at der set fra tysk forfatning­shold generelt er ulovlighed­er forbundet med Den Europaeisk­e Centralban­ks Robin Hoodaktion­er i eurozonen. Hvad der vil ske, hvis genopretni­ngspakken falder, ved ingen.

To ting i EU’s overordned­e selvforstå­else har vist sig at vaere problemati­sk. Det er dels forestilli­ngen om, at de europaeisk­e unionsbest­raebelser siden 1950’erne har vaeret hovedårsag til, at europaeisk­e arvefjende­r ikke havnede i klammeri igen efter verdenskri­gene – det var ikke hovedårsag­en, hovedårsag­en var nedlaeggel­serne af de nationale forsvarsbu­dgetter – og dels, aktuelt vaesentlig­ere, at EU var og stadig er det eneste vaern mod politisk radikalise­ring og ekstremism­e.

Hvad det sidste angår, forholder det sig naermest tvaertimod. Frem for at vaere et vaern imod ekstremism­e og politisk radikalise­ring i Europa har EU vist sig at vaere en vaesentlig årsag til deres vaekst. En vaekst, som skyldes EU’s udvidelses­og centralise­ringsdrømm­e, parret med manglende styr på økonomi og frem for alt indvandrin­g.

Vil det lykkes EU at rejse sig af sin egen politiske aske som en anden Fugl Føniks? Ingen kan vide det. Ingen ved, hvad der vil komme ud af coronakris­en. Buddene er legio, og profeterne står i kø – eller rettere: De profeterer ”hjemmefra” på tv, med deres altid voluminøse boghylder som baggrund. Men EU måtte hjertens gerne blive på måtten. Blive, hvad det oprindelig var taenkt som, nemlig et faellesmar­ked i et nationerne­s Europa.

De seneste 30 år har foretagend­et mest skabt problemer, for Europa og for sig selv. Det er ingen profeti, det er en forhåbning.

Nu er EU tilbage, fast besluttet på at vinde krigen. Eller måske rettere: købe freden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark