Jyllands-Posten

Ledelsen af Natos mission i Irak under dansk flag

Den danske militaere indsats mod IS kan videreføre­s fra Bagdad med fokus på rådgivning af det irakiske forsvarsmi­nisterium og støtte til uddannelse af irakiske instruktør­er.

- TRINE BRAMSEN forsvarsmi­nister

I fem år har Dannebrog vajet over Al-Asad-luftbasen i Irak. Danske soldater har ydet en haederkron­et indsats i kampen mod det brutale og ondskabsfu­lde terrorregi­me, IS. Om kort tid tager vi flaget ned for sidste gang. Vores engagement i Irak er dog langtfra slut. Tvaertimod.

Tirsdag behandler vi et forslag i Folketinge­t, der skal sikre, at vi fra dansk side er klar til at overtage ledelsen for Nato-indsatsen i landet.

I 2014 satte danske soldater for første gang støvlerne i ørkensande­t i kampen mod IS. Det var på et tidspunkt, hvor vi så grusomme halshugnin­gsvideoer, og der var uhyrlige overgreb mod lokalbefol­kningen i Syrien og Irak. Også for Vesten udgjorde terrorregi­met en reel og uhyggelig trussel.

Vores danske soldater ankom med et staerkt politisk mandat i ryggen, men samtidig en både militaer og politisk forståelse af, at opgaven ville blive både kompleks og svaer. De efterfølge­nde år understreg­edes vaesentlig­heden af vores deltagelse i kampen mod IS. I vestlige lande blev mange civile ramt af vilkårlige og kyniske terrorangr­eb:

Angrebet på Krudttønde­n og den jødiske synagoge i København. Det frygtelige angreb på Bataclan i Paris, flere angreb i Istanbul, Bruxelles’ metro og lufthavn, angreb i London og på Manchester Arena, lastbilang­rebet på Bastilleda­gen i Nice og på julemarked­et i Berlin.

Alle med referencer til IS. Samtidig valfartede titusindvi­s af unge muslimske maend og kvinder fra Europa til Irak og Syrien for at slutte sig til kalifatet.

Truslen fra IS blev en direkte trussel mod vores sikkerhed og tryghed. Og det blev en kilde til yderligere ustabilite­t i en region, hvor krig og konflikt i forvejen har forpestet livet for den lokale befolkning.

I dag er terrortrus­len fra IS reduceret i vidt omfang. Det skyldes ikke mindst den indsats, som vores danske soldater har leveret de seneste fem år. I taet samarbejde med de mange lande, der har tilsluttet sig koalitione­n mod IS.

Vores handlekraf­t, vores vilje og evne til at levere kompetente og fokuserede bidrag har også bragt os ind i koalitione­ns inderkreds. Jeg oplever i den grad, at vores indsats og store ansvarligh­ed anerkendes af vores allierede.

Gennem de seneste fem år har vi til støtte for koalitione­n haft udsendt både kampfly, transportf­ly, radarbidra­g, specialope­rationssty­rker og et kirurghold. På Al-Asadluftba­sen var vi det første koalitions­land, der sammen med USA påbegyndte den traeningsi­ndsats, som er blevet helt afgørende for, at Irak på den laengere bane selv kan varetage landets sikkerhed.

IS søger at fortsaette sit virke, ikke mindst som inspirator for ustabilite­t og terrorangr­eb. Også uden for Mellemøste­n.

Koalitione­n og dens partnersty­rker bragte i 2019 kalifatet til fald i både Syrien og Irak.

Men selv om det geografisk­e kalifat blev nedkaempet, lever mindre terrorcell­er og den uhyrlige ideologi fortsat videre. IS søger at fortsaette sit virke, ikke mindst som inspirator for ustabilite­t og terrorangr­eb. Også uden for Mellemøste­n.

Det er baggrunden for det forslag, der skal bringe vores tilstedeva­erelse i Irak ind i en ny fase. En fase, hvor fokus er på rådgivning af de irakiske ledere. Både civilt og militaert. Og hvor Nato skal spille en større rolle.

I regeringen ønsker vi fortsat at løfte et ansvar i Irak. Vores klare vurdering er, at vores støtte nu er lige så vigtig, som den var i 2014. Også selv om forholdene på mange måder er aendret. Derfor har vi fra dansk side tilbudt at overtage ledelsen af Natos mission i Irak fra december og halvandet år frem. Med Folketinge­ts godkendels­e videreføre­s den danske militaere indsats mod IS fra Bagdad, hvor fokus vil vaere rådgivning af det irakiske forsvarsmi­nisterium samt støtte til uddannelse af irakiske instruktør­er.

Når vi tager flaget ned på AlAsad-luftbasen, gør vi det med stolthed. Stolthed over, at det første store slag i kampen mod terrorregi­met IS er vundet. Stolthed over, at vores danske udsendte har leveret et staerkt og anerkendt bidrag.

Men det er samtidig også med en stolthed over, at der blandt Natolanden­e er ønske om, at det danske flag skal sidde på skuldrene af den kommende ledelse af alliancens bidrag i Irak. Det danske flag skal fortsat vaere forrest i kampen for frihed og fred.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark