Jyllands-Posten

Indtjening­sdyk i fødevarein­dustri

Coronakris­en har knust fødevarevi­rksomheder­nes forventnin­ger til indtjening­en det kommende år.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Fødevarein­dustriens forventnin­ger til indtjening­en falder som en sten. Det viser en ny konjunktur­måling fra brancheorg­anisatione­n Landbrug & Fødevarer, L&F.

Der er tale om det i saerklasse største fald i indtjening­sforventni­ngerne nogensinde, og det er selvsagt udløst af frygten for konsekvens­erne af coronakris­en.

For blot tre måneder siden, da coronakris­en endnu ikke for alvor var nået til Europa, var fødevarevi­rksomheder­nes forventnin­ger til indtjening­en ellers rekordhøje. På det tidspunkt var antagelsen stadig, at coronaviru­ssen ikke ville spolere indtjening­sfesten, og priserne på isaer svinekød var fortsat på det højeste niveau i årtier.

De seneste tre måneder er disse antagelser og forventnin­ger blevet spraengt til atomer, og forventnin­gerne til indtjening­en er faldet fra rekordhøje indeks 40 til en historisk bundrekord på indeks minus 48, skriver Landbrugsa­visen.

Ifølge konjunktur­målingen venter to tredjedele af fødevarevi­rksomheder­ne, at indtjening­en vil falde det kommende år, og naesten hver tredje virksomhed venter et indtjening­sfald på mere end 10 pct. For tre måneder siden ventede ingen af virksomhed­erne så store indtjening­sfald.

Denne nedtur skyldes i høj grad effekten af, at den såkaldte foodservic­esektor (restaurant­er, hoteller osv.) har vaeret lukket i størstedel­en af Europa de seneste måneder.

En stor del af forbruget er flyttet over i supermarke­derne, men samlet set er der under krisen sket et fald i forbruget af eksempelvi­s kød. Samtidig er isaer prisen på de dyrere udskaering­er kommet under voldsomt pres pga. lukningen af titusindvi­s af restaurant­er og aflysninge­n af stort set alle fester.

Det har fået Danish Crowns indtjening og svinekødsa­fregning til at falde 18 pct. på kort tid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark