Jyllands-Posten

Taenketank: Mange ufaglaerte job kommer aldrig tilbage

Finanskris­en satte turbo på nedgangen i antallet af ufaglaerte job i Danmark – det samme vil ske nu, forudser taenketank.

- DORTE IPSEN BODDUM EMMA J. KJAER dorte.boddum@finans.dk Emma.J.Kjaer@jp.dk

Ufaglaerte var ikke blot blandt de første til at blive ramt af fyringer, da coronapand­emien lukkede både Danmark og store dele af verden ned i marts, fyringerne har også ramt hårdere, og det bliver svaerere for ufaglaerte at finde job igen på den anden side af den økonomiske krise.

Sådan lyder den dystre forudsigel­se fra den økonomiskp­olitiske taenketank Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d, AE.

Coronakris­en vil ligesom finanskris­en saette turbo på en strukturud­vikling på det danske arbejdsmar­ked i retning af langt faerre ufaglaerte job.

Mens den samlede beskaeftig­else i dag ligger en kvart million personer højere end i 1990, er antallet af ufaglaerte job faldet med 400.000 i samme periode. Inden krisen forventede AE 125.000 faerre ufaglaerte job i 2025, men krisen kan ifølge analysen vaere med til at eskalere udviklinge­n.

»Finanskris­en satte turbo på udviklinge­n, og vi forventer, at det vil ske igen nu. De ufaglaerte er typisk løsere ansat og har de korteste opsigelses­varsler. Det gør, at de ofte fyres først, og i en krise vil virksomhed­erne lede efter steder at effektivis­ere. Det betyder faerre ufaglaerte job,« siger senioranal­ytiker Emilie Agner Damm.

Denne gang tegner 3F’s a-kasse sig for 21,2 pct. af alle nytilmeldt­e ledige siden den 9. marts.

3F-formand Per Christense­n er ikke tvivl om, at prognosen fra AE kan komme til at holde stik.

»Mange virksomhed­er overvejer i denne tid, hvordan de kan effektivis­ere sig ud af krisen, så det kan ikke gå hurtigt nok med at få løftet ufaglaerte til faglaert niveau. Mine medlemmer kan sagtens komme til at stå i den situation efter krisen, at der ikke mangler haender, men hoveder,« siger Per Christense­n.

Professor Niels Westergård-Nielsen, CBS, har studeret kriser og strukturud­viklingen på arbejdsmar­kedet taet. Ifølge ham førte finanskris­en isaer til et permanent tab af ufaglaerte job i de store virksomhed­er, som valgte at sende produktion til udlandet.

»Jeg er absolut ikke uenig i analysen. Automatise­ringen vil fortsaette, men vi har til gode at se, om coronakris­en har skabt så stor usikkerhed om forsynings­kaederne, at det kan få virksomhed­er til at traekke produktion­en hjem igen, og hvad det i givet fald vil betyde,« siger han.

Vismand og professor på Aarhus Universite­t Nabanita Datta Gupta understreg­er, at det kan blive svaert for nogle grupper af ledige at finde job igen.

»Vi ved fra tidligere analyser, at de ledige med faerrest kompetence­r kan have svaert ved at komme ind på arbejdsmar­kedet igen. Det gaelder unge, ufaglaerte og ledige med anden etnisk baggrund,« siger hun.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark